Dominionok, az uralmi körkép

A cikk megjelenése: 2022-08-17
Dominionok, az uralmi körkép

Építkezz, töltsd fel kincstáradat arannyal, szervezz fesztiválokat, kémkedj! Az uralkodó dolga nem egyszerű, ezt pedig meg is tapasztaljuk, miközben minél hatalmasabb uradalmat próbálunk kiépíteni ebben a remek kártyajátékban. Lényegében erről szól a Dominion! A cikk témája pedig adta magát, ugyanis nemrég 4 új kiegészítő is megjelent a játékhoz, nem beszélve, hogy a kiadó nem rest második kiadásban is gondolkozni. Érdemes hát röviden átfutni, hogy nagyvonalakban melyik kiegészítő mit is hozott a Dominion világába, és mit is tud valójában az a bizonyos 2. kiadás!

Birodalmad a kezedben van

A Dominion egyik érdekessége, hogy birodalmunk építése gyakorlatilag a rendelkezésünkre álló kártyapakli fejlesztésével történik. Lássuk, hogyan is történik ez a gyakorlatban. Minden játékban szerepelnek fix lapok, melyek változatlanok. Ezek testesítik meg pénzünket (réz, ezüst, arany), valamint épületeinket, provinciáinkat, hercegségeinket, melyek győzelmi pontjainknak felelnek meg. Ezekből kell a játék végére minél többet összegyűjtenünk. Ami mindegyik játékot egyedivé teszi, az a 24 különböző típusú akció kártya (mindegyikből 10-10 darab van, összesen tehát 240), melyekből minden játékban csak tíz szerepel. Ezeket a lapokat fogjuk tudni megvásárolni, illetve győzelmünk érdekében felhasználni.

Egy kis történelem

A Dominion-t Donald X. Vaccarino készítette és a Rio Grande Games jelentette meg 2008-ban. Ez volt az első pakliépítő játék, melynek mechanikájára azóta számtalan játék épült. Minden játékos egy kis kártyapaklival kezd, amelyet egy közös, játékonként változó készletből vásárolt kártyákkal lehet fejleszteni, erősebbé tenni. A kártyák segíthetik a játékos kártyáinak kijátszását, igazi kombó láncokat alkotva, de akadályozhatják az ellenfeleket is, vagy pedig győzelmi pontokat adhatnak. A Dominion 2009-ben elnyerte a Spiel des Jahres díjat.

A kiegészítők

A játék sikerét jól mutatja, hogy 2022-ig 14 kiegészítő jelent meg hozzá, melyek mindegyike számtalan új lapot és lehetőséget hoz a játékba. Ha azt mondjuk, hogy az alapjáték viszonylag egyszerű, akkor a bővítmények szépen, fokozatosan teszik azt bonyolultabbá az új kártyákkal, vagy vezetnek be szabálymódosításokat. Fussuk át gyorsan, a teljesség igénye nélkül, hogy melyik kiegészítőnek mi volt a legfontosabb újdonsága:

Intrigue - 2009 (500 kártya) / 2016 (300 kártya) Bevezette a többféleképpen használható kártyákat, amelyek közül a játékosnak választania kell, amikor kijátssza a lapot. A 2. kiadás kapcsán kikerült a Secret Chamber, Great Hall, Coppersmith, Scout, Saboteur, Tribute kártya, és bekerült a Lurker, Diplomat, Mill, Secret Passage, Courtier, Patrol, Replace kártya.

Seaside - 2009 (300 kártya) Bevezette az időtartam kártyákat, amelyek hatása egy fordulónál hosszabb ideig tart. Emellett az első olyan kártyákat tartalmazza, amelyek hatásának nyomon követésére jelzők szolgálnak. A 2. kiadás kapcsán kikerült az Embargo, Pearl Diver, Ambassador, Navigator, Pirate Ship, Sea Hag, Explorer, Ghost Ship, és bekerült a Astrolabe, Monkey, Sea Chart, Blockade, Sailor, Tide Pools, Corsair, Pirate, Sea Witch kártya.

Alchemy - 2010 (150 kártya) Bevezette az első új alapkártyát: a bájitalt - egy kincskártyát, amely a kiegészítő legtöbb királyságkártyájának megvásárlásához szükséges.

Prosperity - 2010 (300 kártya) Ennek a kiegészítőnek a témája a gazdagság. Két újabb új alapkártyát vezetett be: győzelemkártyát és kincskártyát, illetve itt jelentek meg a győzelmi pontjelzők is. A 2. kiadás kapcsán kikerült a Loan, Trade Route, Talisman, Contraband, Counting House, Mountebank, Royal Seal, Venture, Goons kártya, és bekerült a Anvil, Clerk, Investment, Tiara, Charlatan, Collection, Crystal Ball, Magnate, War Chest kártya.

Cornucopia - 2011 (150 kártya) Fő a változatosság! Vannak olyan kártyák, amelyek jutalmazzák a játékosokat, ha különböző kártyák vannak a paklijukban. Bevezette a készleten kívüli kártyákat is, amelyeket csak különleges módszerekkel lehet megvenni vagy megszerezni.

Hinterlands - 2011 (300 kártya) Olyan kártyákat vezetett be, amelyeknek különleges hatásuk van, amikor a játékosok megszerzik vagy megvásárolják őket. A 2. kiadás kapcsán kikerült a Duchess, Oracle, Noble Brigand, Nomad Camp, Silk Road, Cache, Embassy, Ill-Gotten Gains, Mandarin kártya, és bekerült a Guard Dog, Nomads, Trail, Weaver, Berserker, Cauldron, Souk, Wheelwright, Witch's Hut kártya.

Dark Ages - 2012 (500 kártya) Ez a kiegészítőnek két mechanikára épít: a kártyák kidobására és a kártyák fejlesztésére. Arra inspirál, hogy a paklink nagyra nőjön olyan kártyákkal, amelyek nem túlságosan hasznosak, így táplálva a kidobásukat, és így válva a játékosnak mégis szükségessé.

Guilds - 2013 (150 kártya) A kiegészítő a pénz összetettebb felhasználása fókuszál. Bevezette a pénztárakat, amelyek olyan jelölők, amelyek "pénzt takarítanak meg későbbre", a fordulók között átvihetők, és későbbi vásárlások korán elkölthetők. De megoldást nyújt a "túlfizetések" során is.

Adventures - 2015 (400 kártya) Bevezette a tartalékkártyákat, amik kijátszásukkor korlátlan ideig a játéktáblán maradhatnak, amíg a játékos úgy nem dönt, hogy aktiválja őket, hogy megkapja a kiváltott hatást. De itt jelentek meg az események is, amelyek azonnali hatást biztosítanak, amikor megvásárolják őket, ahelyett, hogy a játékos paklijába kerülnének. Ezek fekvő tájolású lapok, ami szintén újdonság.

Empires - 2016 (300 kártya) Megjelentek az adósságköltséggel rendelkező kártyák, amelyeknél ahelyett, hogy érméket fizetne értük a játékos, adósságjelzőket kap, amelyeket később visszaadhat, viszont amíg az adósságot nem rendezte, nem vásárolhat semmi mást. Bevezeti a tereptárgyakat, amelyek az eseményekhez hasonlóak, de ahelyett, hogy megvásárolhatók lennének, speciális szabályokat hoznak be, amelyek győzelmi pontokat adnak vagy vesznek el.

Nocturne - 2017 (500 kártya) Ez a kiegészítő a forduló egy új fázist hozta be, az éjszakát, amely a vásárlási fázis után következik. Az éjszakai kártyák pedig egy új kártyatípus, amelyek az éjszakai fázisban lépnek érvénybe. Bevezette továbbá a sors- és végzetkártyákat, amelyek véletlenszerű bónuszokat és büntetéseket nyújtanak.

Renaissance - 2018 (300 kártya) Több dolgot is hoz a játékba. A projekteket, amelyek megvásárlásuk esetén állandó bónuszt biztosítanak, nem pedig egyszeri hatást. Az ereklyéket, amik tartós hatások, és egy adott játékos elé kerülnek, egyszerre csak egy valaki birtokolhatja, és gazdát cserélhetnek. A falusiak pedig olyan jelölők, amelyek bármely későbbi fordulóban elkölthetők egy további akció kijátszására.

Menagerie - 2020 (400 kártya) Megjelenik a száműzött terület, ahová a játékosok paklijából, kezéből és/vagy a készletből száműzött kártyák kerülnek. Az útkártyák, amelynek segítségével a játékos, aki akciókártyát játszik ki, az út szövegét követheti, nem pedig a kijátszott akció nyomtatott szövegét.

Allies - 2022 (400 kártya) A kiegészítő bevezette a szívességjelzőket, amelyek előnyöket biztosítanak, vagy különböző célokra használhatják fel a szövetségesek.

A második kiadás

Ahogy az újabb és újabb kiegészítők megjelentek, Vaccarino új szabályokat adott a játékhoz, hogy a nemkívánatos játékhelyzeteket kezelje és be tudjon vezetni új mechanikákat. 2016-ban a Rio Grande Games elkezdte kiadni a játék második kiadását, amely kiigazított néhány kártya hatást. A változások leginkább az alapjátékot és az Intrigue kiegészítőt érintették, mivel néhány kártyát eltávolítottak, erősebbeket adtak hozzá, és az Intrigue-ből eltávolították az alapkártyákat. További érdekes változás az alapjátékot illetően, hogy immáron van rajz az alaplapokon is (Estate, Duchy, Province, Curse, pénzek), és a Trash kártya immáron már nem csak egy lap, hanem egy kis külön terület.

Az alapjáték első kiadásából távozó lapok: Adventurer, Chancellor, Feast, Spy, Thief, Woodcutter. Az alapjáték második kiadásába érkező lapok: Artisan, Bandit, Harbinger, Merchant, Poacher, Sentry, Vassal. Az új lapok közül volt, ami meglehetősen egyértelmű helyettesítésként szolgált (például a Patrol a Scout helyett), de vannak olyan lapok is, amiknél a készítő úgy érezte, hogy hiányoztak a készletből, vagy csak stratégiailag kiegyensúlyozottabbá kívánt tenni.

A fentieken túl számos formai változás is történt, például ahol lehetett, nagyobb betűtípust alkalmaztak, jobb megfogalmazást, és az összes hímnemű névmást (“he”, “his”) nemsemleges névmások váltották (“they”, “their”).

A játékszabályok is frissültek. Ez nagyrészt a szabályok egyszerűsítését és tömörebb, barátságosabb formában való összerendezését jelentette, de apró változtatást eszközöltek a “majdnem üres” paklik esetében is, amikor idő előtt hozzá lehetett keverni az eldobott lapokat.

A második kiadási hullám idő közben elérte a Seaside, a Prosperity és a Hinterlands kiegészítőket is.

Az alábbi képeken pedig jobban szemügyre lehet venni az alapjáték 1. és 2. kiadása közötti grafikai különbségeket, a kikerült és új kártyákat!

Reméljük ezzel a cikkel sikerült egy általános, átfogó képet kapnod a Dominion világáról!

Rule the Kingdom,
Zoli
Címkék:
Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.