Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*


Az év játéka

BGG Top 8

Játékmechanizmusok negyedik rész - 4X játékok

Dátum: 2014-10-13

Szorgos civilizációnk győzni fog

Hát elsőre ez a 4X valami nagyon “új-generációs” dolognak tűnik, és mint kiderül az is. Ez a fogalom, bevallom őszintén, egészen eddig számomra is ismeretlen volt, de most, hogy megismertem ezt a kifejezést hamar ráismertem az ide illő játékokra.

Nézzük is, hogy mit takar a 4X . Ennek a mechanizmusnak a fő képviselői általában az űrben játszódnak, de ez nem alap feltétel. A 4X rövidítés az angol Exploration, Expansion, Exploitation és Extermination szavakból ered.

Felfedezés, terjeszkedés, hasznosítás és kiirtás. Ezen szavak némelyike nem hangzik valami barátságosan, de azért nem olyan szörnyűek ezek a játékok, mint az elsőre hangzik, sőt, sőt! 

A felfedezés opció elég magától értetődően arra utal, hogy a játékosoknak lehetősége van előre nem ismert elemeit felfedezni a játéknak, mint új helyszínek, nyersanyagok vagy karakterek.
A terjeszkedés nem feltétlenül térbeli terjeszkedést jelent: épületek fejlesztése, egységek megerősítése, technológiák fejlesztése.
A hasznosítás kifejezéssel elsősorban a felfedezés során talált nyersanyagok felhasználására utalnak, amivel a “birodalmunkat” tovább tudjuk erősíteni.
És végül a legbarátságtalanabb szó, a kiirtás, hiszen ebben a játéktípusban kulcsszerepe van a csatázásnak. Egymás ellen vagy akár nem más játékosok által irányított seregek ellen.

A rendszer vonzó oldala

Mit is mondjak, szörnyen vonzó gondolat létrehozni a saját birodalmamat, ami a világ végéig állni fog, és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül. A játékok többségében vagy a gazdasági vonulat, vagy a harcolgatós vonulat kerül előtérbe, na itt mindkettőben elmerülhetünk.

A rendszer hátránya

Idő, idő és még több idő. Ezeknek a játékoknak általában hatalmas az időigénye, főleg, ha hárman, négyen, netalántán öten állunk neki. De ha van időnk, akkor mindenképp megéri nekiállni.

Legfőbb képviselői a 4X mechanizmusnak

Clash of Cultures - Vidd sikerre földi civilizációdat
Saját civilizációdat kell fejlesztened pici településből, óriási birodalommá. Hasonlóan a Civilization-höz, itt is újabb területeket kell felfedezni, technológiákat fejleszteni, városokat alapítani és bővíteni. A játék hosszú kb. 1 óra / játékos. A térkép folyamatosan épül, ahogy terjeszkedünk, s itt is több út vezet majd a győzelemhez (városfejlesztés, csodaépítés, események, célok teljesítése).Twilight Imperium  - A birodalomépítő űrstartégia ősatyja
A Twilight Imperium társasjáték először 1997-ben került a boltok polcaira. Immáron, közel 15 évvel később már harmadik, átdolgozott kiadásánál jár és a birodalomépítő űrstratégiák éléről továbbra sem sikerült letaszítani. Az alapjátékban 3-6 játékos küzd a galaxis feletti uralomért, ám közülük csak egy foglalhatja el az új uralkodó posztját Mecatol Rexen, a birodalom központjában.

Space Empires 4X - Kidolgozott stratégia rövidebb szabálykönyvvel
A Space Empires 4x egy kőkemény harci, űr és civilizációs stratégiai játék. A játékban találhatsz harci- és szállítóhajókat, hatalmas fejlődési- és technológia fát, fekete lyukakat, még űrlényeket is. A felfedezés során különböző "tájakon" haladsz keresztül, melyek nemcsak a mozgásnál, hanem a harcnál is számítanak majd.