Szellemlovas web-bolt - View Hir


Antikvárium

Antikvár ritkaságok
Antikvár könyvek, újak elől
Antikvár könyvek, ABC-ben
Antikvár szerepjátékok
Antikvár újságok

Új könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Nemrég megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek
2016-ben megjelent könyvek
Új könyvek, ABC-ben
Új szerepjátékok

Angol könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Angol regények
Angol könyv Android
Angol könyv Arkham Horror
Angol könyv Tannhäuser
Angol szerepjátékok
Angol szerepjátékok DnD 5th Edition
Angol szerepjátékok Adventures in Middle-Earth
Angol szerepjátékok End of the World
Angol szerepjátékok Legend of the Five Rings
Angol szerepjátékok Pathfinder
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Shadowrun
Angol szerepjátékok Warhammer 40K

Kiegészítők

Kockák, szütyők


A szerepjáték szösszenetek folytatódnak

Dátum: 2018-04-16

Eljött ismét az idő, hogy a szerepjátékokról beszéljünk kicsit!

Legutóbbi cikkünkben a legnépszerűbb világok alapján kreált szerepjátékokat elemeztük kicsit részletesebben, de ez nem jelenti azt, hogy csak azok a jók vagy akár a legjobbak. Az utóbbi 10-15 év érdekes változást hozott a szerepjátékok világába; újult erőnek és népszerűségnek örvend ez a hobbi és lehetőség nyílt sok-sok új rendszer és világ létrehozására.
Ez több dolognak is köszönhető; felgyorsult világunkból egyre kecsegtetőbb néha kiszakadni és egy alternatív helyre elvándorolni, ahol új és változatos dolgokat tapasztalhatunk, vagy egész egyszerűen jobban lehetünk azok, kik szeretnénk lenni. Másik lényeges aspektus, mely hatással van a szerepjátékokra az online ‘műsorok’, vagy ismertebb nevén ‘stream’-ek. Ezek a többnyire heti rendszerességgel megjelenő több órás videók egyre elterjedtebbek és közismertebbek a közösségi médiában.

Az a lényege ezeknek, hogy akik nem tudják elhatározni, hogy bele akarják-e ásni magukat ebbe az univerzumba, el tudják dönteni könnyebben, miközben nézik, ahogy mások játszanak. Általában képzett színészek vagy közéleti személyiségek öltenek magukra idegen figurát ezen játékalkalmak alatt. Gyerekcipőben jár még ez a szerepjáték médium és túlnyomóan az Egyesült Államokban jellemző az eddigi terjedése, de a tendencia alapján úgy becsülöm, hamarosan meg fog ez változni és egyre gyakrabban fogunk látni az országok lokális, hazai nyelvén is szerepjáték közvetítéseket.

Néhány kiváló példa a Geek & Sundry youtube csatornáján található;
– Messze a legnépszerűbb ilyen műsor a Critical Role, melyen egy házilag összerakott Dungeons & Dragons 5. kiadású mesét játszik a csoport, melyet Matt Mercer delegál.
– Ugyanezen a csatornán nem rég kezdődött el a Star Trek Adventures csapat közvetítése is, Shield of Tomorrow néven. A kalandmester Eric Collin Campbell.
– Maga a Dungeons & Dragons világ egyik alkotója és írója vezet évi 4-5 alkalommal egy nagyon vicces és ugyanakkor nagyon komoly kalandot a Penny Arcade embereinek és számos vendégnek. Chris Perkins mesél az Aquisitions Incorporated csapatnak.

Most pedig nézzünk meg két olyan szerepjátékot, melyek nem fértek bele legutóbbi cikkünkbe.

Számomra nagyon kedves és közel áll a szívemhez a Star Trek univerzum, melyben számtalan órát barangoltam. Minden sorozat mindegyik évadát láttam, filmeket végignéztem, számítógépes játékokat megvettem, képregények, világleírások.. ami eszedbe jut. Egy dolog maradt ki mindezekből, amit most orvosolt a Mödiphius Entertainment; egy figyelemmel és gonddal összerakott szerepjáték rendszer.
Meglepetésszerűen robbant be a szerepjáték piacra és azóta csak erősödik ez a klasszikus idővonalon játszódó RPG. (Nem az Abrams által kreált ún. Kelvin idővonal van a középpontban.) Innentől kezdve csak rajtunk áll, hogy az Enterprise-D és Jean-Luc Picard idejében, vagy valamelyik más időszakban játszunk. (Sisko és a Dominion háború, vagy akár Janeway kapitány hazajövetele után.)
Az alapkönyv, mely a Star Trek Adventures: Core Rulebook névre hallgat tartalmaz mindent, mely szükségeltetik a kezdéshez; fajok, kasztok, hajók, kultúrák és természetesen a 2d20 rendszer részletes ismertetése. Ennek ellenére már kint van egy kalandmodul és további világleírások pedig úton vannak. A kalandmodul, mely hat apróbb mesét és szálat tartalmaz a These Are The Voyages Vol 1 címen található meg. A még nem megjelent, de már a sarkon található könyvek pedig a Star Trek Adventures: Beta Quadrant és a Star Trek Adventures: The Command Division. Izgalmas időket élünk!

Térjünk át veszélyesebb vizekre, ahol egy rossz iránymeghatározás a hajónk végét jelentheti, vagy egy udvariatlan megszólalás a hercegnő előtt a fejünk elvesztését eredményezheti. Legénységünk tagjai tűkön ülnek valami újabb fosztogatás lehetőségéért és lehet a kis majom, akit a fedélzetre hoztunk, mikor legutóbb partot értünk fertőzött volt. Üdvözlet minden kalóz álomvidékén, Theah világában, a szerepjáték pedig a 7th Sea. Egyszerre lehetünk Feketeszakáll, Jack Sparrow, Scarlet Pimpernel és szőhetjük intrikás hálónkat szerte a vizeken. Romantika, vérbosszúk, bennszülöttek és úrias kolóniai tisztek várnak minket ebben a gazdagon megalkotott kalózvilágban.
Az alapkönyven kívül eddig elérhető a Heroes & Villains, a Nations of Theah volume 2, a Crescent Empire és a New World.

Űrszekér vagy vitorla? Melyiket választod?

A következő alkalomig pedig szerepjátszatok sokat!Címkék: Szerepjáték, Angol nyelvű szerepjáték