Szellemlovas web-bolt - View Hir <


Antikvárium

Antikvár ritkaságok
Antikvár könyvek, újak elől
Antikvár könyvek, ABC-ben
Antikvár szerepjátékok
Antikvár újságok

Új könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Nemrég megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek
2016-ben megjelent könyvek
Új könyvek, ABC-ben
Új szerepjátékok

Angol könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Angol regények
Angol könyv Android
Angol könyv Arkham Horror
Angol könyv Tannhäuser
Angol szerepjátékok
Angol szerepjátékok DnD 5th Edition
Angol szerepjátékok Adventures in Middle-Earth
Angol szerepjátékok End of the World
Angol szerepjátékok Legend of the Five Rings
Angol szerepjátékok Pathfinder
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Shadowrun
Angol szerepjátékok Warhammer 40K

Kiegészítők

Kockák, szütyők


Begőzöltünk!

Dátum: 2014-03-07

A steampunk stílust fogaskerekek, csavarok, gőzgépek, réz, bőrmellények és fűzők, elegancia és némi időzavar jellemzi.

Nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sőt volt (nem valamikor réges rég, hanem 2011-ben) amikor nyolcadikak voltunk a felmérésben, ahol azt vizsgálták, melyik országban kerestek rá legtöbben a steampunkos kütyükre a neten. Szeretik, mert arról szól, milyen lehetett volna a múlt, szeretik, mert elgondolkodtat arról, hogy milyen lehet a jövő. Kiragadja azokat a dolgokat a múltból, amiket hiányolunk, és egy újabb, izgalmasabb szintre emeli. Nem véletlen, hogy mindenféle művészeti ágban szedi áldozatait!


Bár nem ez volt az első steampunk könyv, a műfaj a könyvek világában A gépezet megjelenésével vált közismertté. Tudtukon kívül Verne és H.G. Wells tették le az alapokat a Nautilus és az időgép megteremtésével.
Szemezgettem a magyarul is kiadott könyvek között, elsőnek itt van pl. W. Hamilton Green Mars 1910 című könyve, ami már csak azért is említést érdemel, mert amikor Galántai Zoltán ‘97-ben megírta, még egyáltalán nem volt felkapva a gőzpunk Magyarországon, legalábbis nem ennyire, hisz A gépezet is csak azokhoz juthatott el, akik már akkor is nagyon tudtak angolul. (Magyar nyelven 2005-ben adta ki a Galaktika).

A steampunk szinte megszámlálhatatlanul sok alműfajra tagolódik, és a szerzők is előszeretettel keverik a különböző stílusokat, a napokban jelent meg Baxter Antijég című kötete,ami tökéletes példa erre a keveredésre, de olvashatunk gőzlámpa románcot ha a viktoriánus korba szeretnénk visszarepülni (a Könyvmoly által kiadott Napernyő protektorátus sorozat tartozik ide), vagy akár western steampunk-ot, mint Brandon Sandersontól A törvény ötvözete.
 

Az első világháború biopunk elemeket is tartalmazó alternatív történetét olvashatjuk Scott Westerfield trilógiájában. Nálunk eddig két kötete jelent meg Leviatán és Behemót címmel, ahol a darwinisták és a barkácsok ütköznek össze. A szivarhajó utolsó útjában megnyertük az 1848-49-es szabadságharcot, és Kossuth Lajos unokájának kalandjait ismerhetjük meg.
A felhúzhatós lány szintén tartalmaz biopunk elemeket. De létezik még clockpunk, dieselpunk, ember legyen a talpán aki mindet a helyére tudja tenni.A stitchpunkra az itthon is megjelent könyvek közül A szív mechanikája (Európa Könyvkiadó, 2012) hajaz néhol, plusz Malifaux világán is vannak életre kelt babák akik vérbeli fércpunkok (lásd: Puppet Wars, Puppet Wars Unstitched).


És ha már volt társasjáték, akkor hadd ajánljak neked még egy párat: GearWorld, 011, Planet Steam, Steam Park. Ha a könyvek vagy a játékok felkeltették az érdeklődésed, akkor nézelődj a honlapon, vár a steampunk csodálatos világa!


Címkék: Steampunk