Árnyak könyve - Szellemlovas webshop


Antikvárium

Antikvár ritkaságok
Antikvár könyvek, újak elől
Antikvár könyvek, ABC-ben
Antikvár szerepjátékok
Antikvár újságok

Új könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Nemrég megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek
2016-ben megjelent könyvek
Új könyvek, ABC-ben
Új szerepjátékok

Angol könyvek

Hamarosan megjelenő könyvek
Angol regények
Angol könyv Android
Angol könyv Arkham Horror
Angol könyv Tannhäuser
Angol szerepjátékok
Angol szerepjátékok DnD 5th Edition
Angol szerepjátékok Adventures in Middle-Earth
Angol szerepjátékok End of the World
Angol szerepjátékok Legend of the Five Rings
Angol szerepjátékok Pathfinder
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Star Wars
Angol szerepjátékok Shadowrun
Angol szerepjátékok Warhammer 40K

Kiegészítők

Kockák, szütyők


Árnyak könyve
Kiadó: Delta Vision (2011)
Szerző: Renier, Raoul

Címkék: Fantasy, M.A.G.U.S., Antológia

Oldalszám: 408
Boritógrafika: Buttinger Gergely

2990,- Ft
- 15%
2542,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Azok, akiket a kristályburokba zárt világ fényei helyett az árnyak vonzanak, keresve sem találnak avatottabb ynevi kalauzt, mint Raoul Renier.

A világirodalom spekulatív klasszikusainak avatott tolmácsolója, Sötét Mersant teremtője és a Vér Városának első polgára azon kevesek közé tartozik, akik többet adtak Ynevnek annál, amennyit kaptak tőle: saját jogán elismert szerző volt már 1994-ben is, mikor a M.A.G.U.S. első sikeres licenc-regényét az az asztalra tette. Világformáló tevékenysége nyomát fajok, kultúrák és karakterek sokasága őrzi a kontinensen, alakja körül inverz szivárványként dereng a „hősi” Ynevet ellenpontozó homály megannyi árnyalata.

Ez a válogatás legemlékezetesebb novelláinak és koncepcióinak általa frissített szövege mellett egy új elbeszélést is tartalmaz. A sötét oldalra vezet, üzenete azonban annál világosabb: a szélsőségek arra valók, hogy értelmezzék és erősítsék egymást.

Tartalomjegyzék:
Feliratok egy törött kőtábláról
A homály fajzatai
A Kos birodalma
Becsület dolga
Kráni krónika
Hideg karok ölelése
A Farkasszellem gyermekei
A szerelmes madár
Függelék


Egyéb változatok:

Nincs találat!Értékelések, vélemények:

1-2 a(z) összesen 2 elemből
írta Mudra Miklós
Dátum: 2012-06-16 20:37:34
Értékelés: 3

Most fejeztem be a könyvet, és - bár Reniert a M.A.G.U.S írói kollektívájának legjobbjai közé sorolom - csak a "világ" legelkötelezettebb híveinek merném ajánlani. A novellák között van, ami már korábban megjelent, így a régi olvasóknak nem fog újdonsággal szolgálni, ami meg nekem új volt, az inkább világleírásnak fogható fel. A Kránnal foglalkozó elbeszélések még élvezetesnek voltak mondhatóak, de az orkokról szóló "disszertáció" nekem hosszabb és vontatottabb volt az elfogadhatónál. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ez egy 2/3-adnál nem jobb antológia, mert ha valaki ezt olvassa először a M.A.G.U.S történetei közül, akkor lehet, hogy többet nem is fog kézbe venni.
írta Magyar Gergely
Dátum: 2012-07-13 21:41:24
Értékelés: 2

Az idézőjel nem véletlen, hiszen mint később kiderül, az Árnyak könyve gyakorlatilag semmi újat nem tartalmaz, ami eddig ne lett volna olvasható nyomtatásban - kivéve egy, az utolsó és a legrövidebb novellát, amely azonban annak idején elérhető volt a Tuan kiadó honlapján. Ez kicsit szomorú, hiszen várjuk az új regényeket, ám most kijön az Árnyak könyve, amelyik túltesz az annak idején süllyedő félben lévő Tuan utolsó próbálkozásain, amikor újnak álcázott könyvekben dobta ki a már jól ismert novellákat, egy-két új, sőt, átnevezett (!) novellával fűszerezve, bölcsen elhallgatva az ismétlést. Renier "új" műve semmi újat nem tartalmaz, ám az a kiadó becsületére legyen mondva, hogy nem sunnyogtak, a könyv hátulján egyértelműen olvasható, hogy újrakiadásról van szó. Ez annak ellenére, hogy nem újdonság, azért is elfogadható, mert ezeket a novellákat és értekezéseket tartalmazó könyveket már nem lehet kapni, és azért is, mert a MAGUS irodalom legjobbak közé tartozó novelláiról van szó.
A könyvet kézbe vevő a szokásos igényes Delta külalakkal, és egy közepes Buttinger Gergely festménnyel találkozhat először, ami nem rossz, sejtelmesen illik a címhez és a témához, bár én személy szerint jobbat, kifejezőbbet, Kránosabbat vártam volna.
A könyv, gyűjtemény, kizárólag Renier műveket tartalmaz, és már mindegyik megjelent valahol korábban. A Feliratok egy törött kőtábláról a Summarium 278.oldaláról való, a Homály fajzatai című rész szintén a Summarium 188. (Közjáték), valamint 195-203. oldalig tartó részét jeleníti meg. A Kos Birodalma, a Summariumos Krán leírás a Summarium 391-399. oldalát fedi le. A következő novella, a Becsület dolga az Átkozott esküvések novelláskötetben, a Kráni krónika címadója volt a korai Legendák és Enigmák kötetnek, a Hideg karok öleléséről ugyanez mondható el. Az ezeket követő Farkasszellem gyermekei gyakorlatilag a Summarium orkos része, a 127-166. oldalig.
A fenti szövegek gyakorlatilag szó szerint kerültek átvételre, jelentős átalakítás, de még csak szerkesztettség sem igen történt velük.
Az utolsó novella, a szerelmes madár megér pár külön sort is. Az annak idején a Gro-Ugon kötetbe készült, erősen megvető, amolyan "nesztek, itt van" hangvételű novellát a Tuan nem merte beletenni kötetébe, ám azért a honlapjukra kitették, hadd égesse magát a szerző. Mert hogy a madárkás novella szerintem már az új, trágár, közönséges Renier stílus iskolapéldája. A lapulevélbe recskázó ork történetének elolvasásakor még én is úgy éreztem, hogy ez sok. Persze a stílus Renier, azaz kiváló, ám a téma, az előadás szerintem megkeseredett, sérelmeit a közönséges trágárságon keresztül kifejező alkotás, amelynek nem biztos, hogy jót tett a megjelenés. A csődöt mi sem bizonyítja jobban, hogy új kötet nincs, csak a régebbi - egyébként jó - novellákról húztak most le még egy bőrt. De hát a kereskedelem már csak ilyen.
A kötet végén szószedet található, ez jó és rossz érzéseket vegyesen keltett bennem. Zömmel a kötet novelláit és írásait eredeti helyen követő szószedetekből összeállított gyűjtemény található a könyv végén, ám némi kiegészítés is született benne egy-két rövidebb szócikk, egy-két hozzáfűzött mondat formájában. Sajnos az átgondolatlanság látszatát kelti, hogy akadtak olyan szavak, amelyek a könyv műveinek eredeti hordozó kötetében voltak, ám másik, ide most be nem került novella idegen kifejezéseidet támasztják alá, amelyeknek itt semmi keresnivalója nem lett volna. A legnagyobb szarvashiba szerintem a cascadis leírásában született, nem tudom, miért kellett ezt a fél mondatot átírni? A sequadion hálón keresztül a meridian, vagy a fejvadász csapat vezetője senkinek nem adogat mentálparancsokat... nem is bírná, valamint meg is fosztaná őket az önálló cselekvés, és minden bizonnyal a szabad akarat, a hatékonyság jellemzőitől. Az is érdekes dolog, hogy az eddig Summarium szerint Külső-Kráni városok, mint Gor-Vassak vagy Snattha-Bey most a Középső tartományok szócikkéhez kerültek. Ez már csak azért is érdekes, mert az eredeti Summarium-szöveg változatlanul maradt, és ott továbbra is külső-kráni válsokként említik őket. A hiba tehát egyértelműen a szócikk készítőé.
Összefoglalva az Árnyak könyve egy szép gyűjtemény Renier legjobb műveiből. Három szép novella, és egy vitatható mellett a Summarium aquiros, Krános, és orkos részei köszönnek vissza benne, persze játéktechnika nélkül. Jó és hasznos olvasmány, megvenni főleg annak éri meg, akinek hiányoznak ezek a kötetek, illetve fanatikus gyűjtő. Mindenesetre a piacról hiányzó, és keresésre érdemes írásokat sikerült a DV-nek újra az olvasói elé tárni, ami végső soron minden visszássága ellenére is dicséretes dolog.

Ha ismered ezt a könyvet, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a könyv, akkor azért, hogy minél többen olvassák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.