Szösszenet a szerepjátékokról

A cikk megjelenése: 2018-03-06

Most újra hadba szállunk és egy kis ízelítőt adunk, milyen világokba merülhetünk el, ha már meguntuk a valóságot.

Indítsunk az alapokról azok kedvéért, akik még újak vagy teljesen ismeretlenek a témában. A szerepjátszás egy kvázi improvizációs gyakorlat, mely több órán át tart egy asztal körül. Egy mesélő az általa megalkotott történetet vezeti végig egy előre meghatározott világban (melykből néhányra ki is fogunk térni cikkünkben) több embernek, kik mind szerepeket játszanak ki és befolyással próbálnak lenni arra a közegre, ahol elhelyezkednek. Mindez a játék egyedi rendszerén keresztül történik, ahol kockákkal dobjuk ki a releváns képzettségeket és esetleges harci helyzeteket, hogy megállapítsuk mi is történik pontosan. El tudtam dobni a lándzsát az égő ház mellett, de vajon el is találom a banditát, ki most fordul be a sarkon? Vagy sikerül meggyőznöm a nemes lányát, hogy kísérjen el egy holdfényes sétára a parton? Persze nem tudja, hogy a meggyilkolására béreltek fel… Ilyenek és ehhez hasonló dolgokat élünk át, amikor fiktív karakterünk cipőjébe bújunk bele. Nincsenek rossz döntések, minden viszi előre a történetet!

Nézzünk meg pár világot kicsit közelebbről!
    
Kezdjük az egyik legmeghatározóbb rendszerrel 2015 óta, mely ízig-vérig átalakította azt, ahogy a szerepjátékosok a Star Wars-ra tekintenek. Ez természetesen a Fantasy Flight Games által kiadott, már három alapkönyvet számláló rendszer, melyeket külön-külön, vagy akár összefúzionálva is lehet használni, pont amikor és amelyikre szükségünk van. Az Edge of the Empire a peremvidékek nehézségeit és az életet a határvidékeken írja le, az Age of Rebellion mindent, ami a lázadás korai kialakulásával foglalkozik és a legkésőbb kijött könyv, a Force and Destiny pedig az Erő rejtelmeibe kalauzol el minket és mutatja be, hogy hogy élhet egy Jedi/Erőhasználó a 66-os parancs után. 
Ami a hab a tortán, hogy a Fantasy Flight Games relatív rövid időközönként ad ki rövidebb könyveket, melyekben az individuális kasztokat vesézik ki jobban, teljesen önálló kalandmodult ad, melyet végig lehet játszani, vagy a világot és univerzumot részletesebben leíró segédlettel lep meg minket. Utóbbi a nem sokára megjelenő Dawn of Rebellion névre hallgat, mely az első olyan könyv, amit mind a három alapkönyvhöz írtak.
Nincsen semmi gond a Star Wars d6, vagy d20 rendszerével, de mégis érződik valami frissesség ebben a teljesen új kockákat és szabályokat használó szerepjátékban, mely inkább magára a szerepjátszásra és narratívára épít, relatív egyszerűen felfogható szabályokkal. 
Elkísértek minket egy réges-régi galaxisba?

Folytassuk kalandozásunkat minden szerepjáték apukájával, ami természetesen a legendás Dungeons & Dragons világa, melyben hasít előre az 5. kiadás és az ahhoz kiadott kalandmodulok és segédletek. A klasszikus d20 rendszeren alapuló világ csak bővül és bővül, ahogy érkeznek meg az egyre mélyebb részletekbe merülő írások, melyek valami világot járó kalandozó vagy nagy bölcs szemszögéből van megírva; Sword Coast Adventurer's Guide, Volo’s Guide to Monsters, Xanathar’s Guide to Everything és a nem sokára megjelenő Mordenkainen’s Tome of Foes. Ha még nem költöttünk volna eleget ezekre a könyvekre van lehetőségünk több száz oldalas, gyönyörűen kialakított kalandmodulok beszerzésére, mint a Curse of Strahd, Storm King’s Thunder vagy a legújabban megjelent Tomb of Annihilation. Ezek mind viszik előre a világ általános történetét és adnak sok-sok órányi szórakozást miközben lemeséljük, vagy végigjátszuk.
Ezeken kívül természetesen ott van a három alapkönyvként szolgáló Player’s Handbook, a Dungeon Master’s Guide és a Monster Manual, melyek beszerzése elengedhetetlen egy hosszabb távú kampányhoz.
Szerény véleményem szerint aranykorát éli az 5. kiadással a Dungeons & Dragons világa és örülhetünk, hogy ebben a kiváló periódusában van lehetőségünk kiélvezni mindent, amit a rendszer adhat.

Térjünk át a 2016-os év, számomra abszolút kedvenc befutójára, a Dungeons & Dragons rendszerén alapulú Adventures in Middle-Earth szerepjátékra, mely vihar szerűen robbant be a Cubicle 7 jóvoltából. Ami igazán szép ebben az egészben, hogy eredetileg a D&D sem jött volna létre J.R.R. Tolkien munkássága nélkül, kinek regényeiből oly sokat merített kezdetekben az összes kijött könyv. Most pedig körbe értünk; a D&D 5. kiadásának letisztult szabályrendszerével megcsinálták a Középfölde szerepjátékot, amit mindig is szerettünk volna. Bár még gyerekcipőben jár, így is hét könyv jött már ki, melyeket használhatunk: Az alapként szolgáló Player’s Guide, melyben a kasztok és egyéb induláshoz szükséges infók vannak leírva, illetve a Loremaster’s Guide, mely a mesélő számára elengedhetetlen olvasmány. Továbbá jött ki a világot pontosabban leíró, régióra fókuszáló Rhovanion Region Guide és a csodálatosan kialakított térképek és mesélői paraván a Road Goes Ever On és az Eaves of Mirkwood segédletekben, illetve a kész kalandmodulokat tartalmazó Wilderland Adventures és a teljes könyves kalandmodul, a Mirkwood Campaign.
Új jövevény, de már csak eredete miatt sikeresen vett minden akadályt és érkezett meg hozzánk az eddig kint lévő hét könyv.
Irány a Megye, Völgyzugoly, a Bakacsinerdő, Rohan és még sok vidék Középföldén!

Még számos meghatározó rendszerre nem tértünk ki, mint a Shadowrun 5. kiadása, a remekül megcsinált Star Trek Adventures alapkönyv és a már kijött kalandmodul hozzá (These Are the Voyages Vol. 1), a Karib-tenger kalózait megszégyenítő, kiváló 7th Sea (7 tenger), a Call of Cthulhu 7. kiadása és még számos egyéb világ. 

Következő cikkünkben ezeket fogjuk vizsgálni!

Címkék: Angol nyelvű szerepjáték,
Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.