Kedvcsináló RPG újdonságokhoz

A cikk megjelenése: 2018-08-13

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján megszokhattuk és többször átélhettük, hogy amikor valamiből ‘remake-et’ csinálnak, azaz már meglévő alapanyagot dolgoznak át/gondolnak újra, az esetek túlnyomó részében egy elég gyenge, olykor már silánynak is nevezhető végtermék jön létre.

Szerencsénkre főleg a filmipar szenved ettől a betegségtől, a szerepjátékok piacán még nem jelentkeznek eme fáradság jelei és az újragondolt kiadások nagy része kiváló dolgokat jelentenek.

Két aggastyán rendszerről lesz szó ma, melyeknek koruk ellenére most jön ki az 5. kiadásuk és erejük abszolút teljében vannak. Természetesen előrendelhetőek a Szellemlovas honlapján.

Legend of the Five Rings RPG

Rokugan vidékére kalauzol vissza minket az ötödik kiadás, ahol még mindig töltve van minden intrikával, becsülettel, harcokkal és paktumokkal. Történetünk a hét klán körül fog forogni és akörül, hogy a Császár éppen mely irányba látszik, hogy dől a politikai hierarchiában. Fontos a becsület, fontos a tisztesség, fontos a jó halál, de itt is vannak persze olyan egyének, kik az árnyékokból dolgoznak céljaik elérése érdekében és második gondolat nélkül szúrnának bárkit hátba.

A játék saját kockakészlettel rendelkezik (ismerős lehet azoknak a stílus, akik ismerik a Star Wars szerepjátékát a Fantasy Flight Games-nek), amik meghatározzák azt, hogy sikerült-e az akciónk, illetve gazdag narratívát is képesek biztosítani egy-egy jelenethez, vagy akár az egész kampánynak.

Az alapkönyv biztosít egy húsz kérdéses karaktertöltési lehetőséget, melyen végigmenve mindenre választ találunk attól, hogy mely klánba szeretnénk tartozni egészen addig, hogy mi számítana egy jó halálnak.

Társaink egyenlőre, melyek körbevezetnek ezen a csodás vidéken az alapkönyv (Core Rulebook), a mesélői paraván, melyen minden lényeges infó fent van, a kezdőjáték (Beginner Game), ami tökéletes minden friss szerepjátékosnak és újoncnak Rokuganon, a már említett kockakészlet és most lett bejelentve az Emerald Empire világleíró könyv, mely úgyszintén elengedhetetlen a csapatnak.

Vampire: The Masquerade RPG

Az eredeti cég, mely a White Wolf névre hallgat lépett partnerségre a Modiphius kiadóval és közösen megálmodták egy olyan rendszer folytatását, mely számtalan szerepjátékos fejében és lelkében egy nagyon-nagyon mély és előkelő helyet foglal el. Pontosan ebből az okból számít monumentálisnak ez a feladat, persze eddig minden jel arra utal, hogy nem hőköltek meg a céltól és hozzá tudtak építeni egy sötét, de gazdag világhoz.

A változások aprók, de szembetűnőek lesznek mindazoknak, kik már ismerik a Maszkabál világát; szabályok modernizálása minden klánhoz és képességhez, új módszer arra, hogy kövessük mennyire vagyunk ‘éhesek’ a vérre és mikor nem tudunk már ellenállni, és természetesen a történetek és események is hűek lesznek a már meglévő leírásokhoz és anyagokhoz. Fontosnak tartják szerencsére a készítők is, hogy konzisztens maradjon a világ a Gehenna Háborúk és a Második Inkvizíció után, lesznek ismerős dolgok, melyeken el lehet majd indulni újoncoknak és veteránoknak is.

Egyértelműen erős felhozatala van a V5-nek (így rövidítik az ötödik kiadást), mely már megjelenése előtt egy csomó terméket ajánl fel, melyek tovább bővítik ezt az amúgy is bőséges világot; néhány példa az alapkönyv, az Anarch és a Camarilla leírásai, a deluxe alapkönyv, a kockák, egy egyedileg összerakott jegyzetfüzet és még sok más.

Velem tartasz az éjszakába?

Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.