A GW felébredt és máris komoly hírekkel érkezett

WH40k kilencedik

9. az igazi?

Nem sokkal azután, hogy a Games Workshop újra kinyitott a héten és szombaton úgy döntött ránk zúdít egy kis információt a jövőről :)

Első ami fontos: visszatérnek a heti megjelenések, azaz végre újra minden szombaton lesz valami újdonság, amiből csemegézhetünk. Első ilyen nagyobb dolog a Psychic Awakening 7. könyve, ami az Engine War nevet viseli és az Adeptus Mechanicus, az Imperial Knights, a Chaos Knight és a Daemons-ok új Relic, Warlord Traits és Stratagems-eit fogja tartalmazni.

Ami kevésbé “általános”, ám annál nagyobb hírértékű az az, hogy a 40k kapott egy új logót!

40k új logó

Nyugi nem ez a nagy bejelentés, hanem hogy a weblap is megújult: https://warhammer40000.com/

De ha már ennyit dolgoztak egy új logón és weblapon mellé dobnak egy új kiadást is :) Eljött a 9. kiadás ideje. A 8. kiadáskor sejthető volt, hogy a 9. kiadás vagy nem jön el vagy nem olyan lesz, mint régen. Mindegyik kiadás váltás gyökeresen változtatta meg az alapszabályokat, jöttek az új kódexek és így tovább. Age of Sigmar első kiadása után (ami több okból sem volt siker… sőt!) úgy döntöttek, hogy nem változtatnak meg mindent és kezdik megint elölről, hanem ráncfelvarrást kapnak a döcögős dolgok. Az AoS 2.0 igazából a régi dolgokat használta, de kényelmesen, jobban és összeszedettebben és ez sikeresebb is lett jóval az elődjénél. Miért fontos ez nekünk, akik a 40k-t játsszák? A 8. kiadás minden kódexe maradni fog és érvényben lesz, a meglévő datacard-okkal egyetemben.

Az alapszabályok maradnak és csak itt - ott nyúlnak hozzá. Ezekről is elárultak pár dolgot:

  • A járművek (Vehicle) lőhetnek, majd közelharcban is.
  • Bevezetnek egy új rendszert, amiben egy kampányon haladhatunk végig és kaphatunk tapasztalati pontokat, amikből erősíthetjük (egyedi Relic-ekkel, szabályokkal és egyéb kellemes dolgokkal) a már meglévő egységeket. A narratív rendszer a Crusade nevet fogja viselni.
  • Hozzányúlnak a Detachment-ekhez is. Több Command Pont-ot fogunk tudni generálni.
  • Új fedezék (Cover) szabály és új tereptárgy szabályok.
  • Új flyer szabályok, mely sok verseny listát fog megvariálni.
  • A “Blast” fegyverek, azaz amik D6-tal lőnek, horda ellen maximális találatot (2d6 esetén fixen 12) kapnak. Itt pontosan mi a “horda” és ezt hogyan és mikor számoljuk még nem derült ki.
  • A tartalékból felhozható egységek szabálya is változni fog, így deepstrike alatt remélhetőleg előbb tudunk közelharcba kerülni.
  • Ígérnek rendszert a kis-közepes-nagy játékhoz. Azaz “ebédszünetben” is lejátszható és akár egész napos epikus csatákat is támogató rendszert.

Megjelent továbbá az új FAQ (Gyakran ismételt kérdések), melyben angolul olvashatunk kicsit bővebben az új kiadással kapcsolatos kérdésekről és azok válaszairól.

Ami még fontos, hogy a 8. kiadású alapdobozok (Dark Imperium, Know No Fear, First Strike) megszűnnek és kapunk újakat helyettük. Az új dobozok tartalma az új Necron figurák mellett természetesen Primaris Space Marines-ok lesznek. Itt is érdemes megemlíteni, hogy a dobozban szintén erős szerepet kap a Marine oldalról a közelharc, hiszen sok új közelharci egység található a dobozban, továbbá sokak örömére kapunk új motorosokat. Ami még jobban alátámasztja, hogy a közelharc szerepe végre fontosabb lesz.

Az új logó, weblap, szabályok és modellek mellé még egy hivatalos 40k. app-ra is volt idejük, ami kiválthatja majd a jelenleg legtöbbet használt BattleScribe-t. Seregépítés mellett szabályokat is kapunk az app-ban, mely nagyban megkönnyíti majd játékot.

Végezetül pár kép az új modellekről.

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás modell

40k kilencedik kiadás csoportkép

Címkék: Warhammer 40.000, Necrons, Space Marines,