Orléans

Új Társasjáték - Alapjáték, van hozzá kiegészítő
 
0 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.
  • Rövid leírás
  • Tulajdonságok
  • A sorozat többi darabja
  • Vélemények
Franciaország, középkor...hogy milyen is volt akkor az élet egy városban? Nevezetesen Orléans-ban? A város neve ismerős lehet a Százéves háború kapcsán...ám ez a játék nem harci stratégia, hanem sokkal inkább békés, gazdálkodós irányt veszünk. Célunk az élet különböző területein befolyás szerzése.

Az Orléans egy egyszerű mechanizmusra (bag building = zsák építés) épülő, emiatt mókás, izgalmas, sok kombinációs lehetőséget nyújtó, közepesen nehéz stratégiai játék.

Események, követők, helyszínek

A játék bizony sokrétű, rengeteg mindent lehet csinálni. De kezdjük az elején. Minden játékosnak adott a városa különböző helyszínekkel (Farm, Falu, Egyetem, Kastély, Kolostor, Tanácsháza, Írószoba, Városháza), utazási lehetőséggel vízen, utakon és épületekkel (pl. Pincészet, Szélmalom, Fürdő, Iskola stb.). Célunk minél több áru, pénz, polgár, kereskedelmi épület megszerzése és fejlettségi szintünk minél magasabbra emelése. Hiszen ezekből tevődik majd össze győzelmi pontunk.

A tervezés és a kombináció kulcskérdés!

A játék elején 4 követőnk van, egy farmer, egy csónakos, egy kézműves és egy kereskedő (korongok). Velük lehet akciózni, úgy, hogy különböző helyszínekre küldjük őket, s ezáltal utazunk, árut szerzünk vagy épp további követőket fogadunk fel (ezek során értékes pontokat és bónuszokat is szerzünk). Az, hogy milyen követőket fogadunk fel alapvetően meghatározza majd lehetőségeinket.

Bag-building (zsák-építés)

Minél több követőnk van, annál több akcióra lesz lehetőségünk körünk során. A megszerzett követők egy zsákba kerülnek, ahonnan minden kör elején meghatározott számú korongot húzunk ki. Ahogy halad a játék ez egyre több és több lesz. Ez a bag- building (hasonlóan a deck-buildinghez), a zsák tartalmát mi állítjuk össze, s abból húzunk.

Városi tevékenység

Ennek nagy része a táblánkon zajlik, a korongokat a megfelelő kombinációban elhelyezve vehetünk részt a közéletben. Minden helyszínnek megvan a maga specialitása - követőt ad, fejlettséget növel vagy épp a közjólétet szolgálja. A követőkhöz mindig jár valamilyen bónusz is, mely növeli nyerési esélyeinket.

Falu → hajós (pénz) , kereskedő (épület), kézműves (fogaskerék-automatizáció)
Egyetem → bölcsész (fejlettségi szint)
Farm → farmer (áru)
Kastély → lovag (növeli a kihúzható korongok számát)
Kolostor → szerzetes (joker korong, bármelyik helyett használható)
Utazás és árutermelés

A játék másik része a térképen zajlik, melyen lehetőségünk van a környező területet felfedezni, kereskedő állomásokat építeni és árukkal gazdagon hazatérni. Az áruk és a megépített házikók száma igen fontos, hiszen a győzelmi pontok egyik alapját képezik majd a játék végén.

Vannak értékesebb és kevésbé értékes áruk. Árukhoz a farmer segítségével is hozzájuthatunk.

Események és kínzások

A játék fix hosszúságú, 18 körből áll. Elsőre soknak tűnik, de pár játék után rájövünk, hogy ez nagyon kevés, szinte semmire sem elég :) Minden kör elején felcsapunk egy eseménylapkát, mely a kör végén fog aktiválódni - így van időnk felkészülni rá. Vannak pozitív és negatív események is. Mindegyik fajtából 3-3 db van. Körünket érdemes az esemény alapján megtervezni. Pl. járvány esetén egyik követőnk meg fog halni, kereskedelmi napon pénzt zsebelhetünk be kereskedelmi állomásaink után, aratáskor pedig árut kell beszolgáltatnunk. Ha valaki nem tud egy feltételt teljesíteni, bizony kínzás alá vetik, s keményen meg kell fizetnie minden egyet ki nem fizetett egységért.

Előnyök és hátrányok

A játék igen népszerű, ez abból is látszódik, hogy a rajongók rengeteg szabálymódosítással és játékváltozattal rukkoltak elő. Ebből azt gondolnánk, hogy “Ho- hó, ennyi hiba lenne benne?” Nos ezt döntse el mindenki maga.

Néhány a módosítások közül:
-a Fürdőház képessége a megváltoztatott szabályok ellenére még mindig nagyon erős, ha gondoljátok szavazzátok ki a játékból vagy használjátok a FAQ-ban javasolt szabálymódosítások egyikét.
-az események monotonok és nem kiegyensúlyozottak, használd a módosított eseménylapkákat
-Városháza tárháza - szerintem ez a játék egyik legkevésbé hasznos része - sokat kell áldozni, és nem hozza meg a kellő értéket. Kevesebb mint 4 játékosnál hasznos néhány mezőt letakarni, hogy hamarabb beteljen a tábla.

Összegzés, vélemény

A bag-building mechanizmus nagyon magával ragadó, egy igazán szórakoztató és izgalmas alapját képezi a játéknak. Tény, hogy ez növeli a szerencse faktort, de csak akkora mértékben, ahogy azt a Dominion deck-buildingjében megszokhattuk. Hiszen a zsák tartalmát mi állítjuk össze.

A játék grafikája - bár van egy stílusa - szerintünk szépre sikerült. A felhasznált anyagok minőségiek, a lapkák, korongok és a tábla kifejezetten vastagok. Viszont a fényes korongok felülete könnyen kopik, javasoljuk ezek bevonását vagy óvatos használatát.

Ajánljuk haladó kezdő és komolyabb játékosoknak is. Akik szeretik a munkáslehelyezős és pakliépítős, gyorsan megtanulható, stratégiai játékokat.

Az angol nyelvű szabályáttekintőt itt találod meg!

Orléans

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Reiner Stockhausen
Kiadó: dlp games
Kiadás éve: 2016
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Sorozat: Orléans játékok
Címkék: Összetett stratégia, Gazdasági stratégia, Stratégia (Eurogame),
Nem rendelhető
Nem rendelhető, nem tudjuk, hogy lesz-e
Ingyenes szállítás 6000,- Ft felett
8990,- Ft
Előrendelhető
Várható érkezés: 20-30 nap
Ingyenes szállítás 6000,- Ft felett
Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.
Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 6000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat