Acquire (2016-os kiadás, angol)

Új Társasjáték - Önálló játék
 
0 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények
A nagy hal megeszi a kis halat, ahogyan azt már annyiszor hallottuk. Itt az idő, hogy ezt a tudást az üzleti életben kamatoztatva mesés vagyonra tegyünk szert. Hogyan? Az Acquire-ből kiderül!

Vedd meg, növeld meg, add el!
Az játék alapját kisebb-nagyobb vállalatok, részvényeik és a köztük folyó felvásárlások, összeolvadások képezik.
A játéktábla első ránézésre furcsának hat, 108 számozott mezőből áll (1A-től 12I-ig), minden mezőhöz tartozik egy, a számának megfelelő kis karton lap (token). Ezek szimbolizálják a vállalatokat. Találunk még sok-sok papírpénzt, 7db vállalat jelző tokent, illetve 7x25 kártyalapot, melyek az egyes vállalatok részvényeinek felelnek meg.

Minden játékosnak a saját körében a következő lépéseket teszi:
 • Egy tokent a kezéből felhelyez a táblára
  pl.: a „3D” jelűt a „3D” mezőre. Amennyiben legalább 2 token egymás mellett van a táblán, egy új vállalat születik. Az alapító a 7 lehetséges vállalat közül (melyek eltérő értékekkel bírnak) választ egyet, egy vállalat-jelzőt helyez rájuk, valamint kap az újonnan alakuló vállalat részvényeiből egyet.
 • Részvényeket vásárol
  Bármely, már a táblán levő (aktív) vállalat részvényiből vásárolhat, de összesen legfeljebb 3 db-ot. Minél nagyobb az adott vállalat (minél több mezőből áll), részvényei annál drágábbak.
 • Húz egy új tokent
A kör menete tehát nagyon egyszerű. A meglévő vállalatokat fejleszthetjük, növelhetjük, részvényeket vásárolhatunk, hogy később pénzzé tegyük őket, illetve az elhasznált token helyébe kapunk egy újat. Egy dolog azonban hibádzik: költjük, költjük a pénzünk, az pedig csak fogy és fogy. Ha nem játszunk ügyesen, pillanatok alatt nullás lehet az egyenlegünk. Mit lehet tenni ez ellen?

Megesszük a kis halat
Abban a pillanatban, hogy egy újonnan lerakott token két már meglévő vállalatot kötne össze, a nagyobb vállalat egyszerűen bekebelezi a kisebbet. Ez gyakorlatilag az egész játék mozgatórugója. a következők történnek:
 • A megszűnő vállalat részvényese dönthet:
  o       Megtartja részvényeit arra az esetre, ha a későbbiekben a vállalat újra alakul
  o       Eladja részvényeit így pénzhez jut
  o       Becseréli részvényeit, 2:1 arányban az új vállalat papírjaira
 • A felvásárló vállalatban kifizetésre kerülnek az többségi és kisebbségi részvényesek
  o       A legtöbb és a második legtöbb részvény birtokosa bónusz kifizetést kap
A bekebelezés alól egyetlen kivétel van: ha egy vállalat legalább 11 mezőből áll, túl naggyá válik ahhoz, hogy fel lehessen vásárolni.
 
A játéknak két módon lehet vége: vagy mind a hét vállalat felvásárolhatatlanná válik, vagy pedig az egyikük túlságosan nagyra nő (nagyobbra, mint 41 mező). Amikor ez megtörténik, bárki bejelentheti a játék végét, vagy ezt elmulasztva tovább játszhat, ha érdeke úgy kívánja.
A bejelentés után az adott kör végeztével minden aktív vállalat többségi és kisebbségi részvényese megkapja a bónusz kifizetést, majd az összes játékos részvényeit visszaváltjuk papírpénzre. Aki végezetül a leggazdagabbá vált, megnyeri a játékot!

Vélemény
Az Acquire szabályainak egyszerűsége ellenére kétségkívül az nagyon is taktikus, komplex gazdasági játék. Nem mindegy, hogy melyik vállalatot növeljük és miért, a bekebelezőkből, vagy a felvásárlottakból akarunk előnyt szerezni, mikor hogyan váltjuk, vásároljuk részvényeinket, egy csoportra koncentrálunk, vagy megosszuk pénzünket több cég között, és így tovább, és így tovább. Kisebb gyerekeknek a téma kevésbé lehet izgalmas, ám a gazdasági játékok kedvelőinek melegen ajánlott, illetve azoknak is, akik eddig csak a Monopolyban szereztek üzleti jártasságot, ám tudásukat új szintre kívánják emelni.

Magyar szabály a Ketaklubról 
Angol nyelvű szabály
Részletes bemutató

Acquire (2016-os kiadás, angol)

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Sid Jackson
Kiadó: Avalon Hill
Kiadás éve: 2017
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Címkék: Gazdasági stratégia, Stratégia (Eurogame),
Nincs más termék ebben a sorozatban.
Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.
Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 6000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat