Cartagena

Új Társasjáték - Önálló játék
 4.5
4 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények

1672-ben történt a kalózok nagy szökése Cartagena erődjéből. Közel harminc kalóznak sikerült megmenekülnie a tömlöcből, akik elmesélték történetüket a tengeri utazásaik során. Ezt a történetet eleveníti fel ez a társasjáték is.

A nagy szökés

A játékban mindegyikőtök hat-hat menekülő kalózt irányít, akik megpróbálnak minél gyorsabban kijutni az erődből és beszállni a csónakba, amely a szabadságot jelenti. A különböző játékosokhoz tartozó kalózok egymással is versenyeznek, hisz’ nem mindenki juthat ki az alagútból.
A szabályok rendkívül egyszerűek, bárkinek könnyen elmagyarázhatók néhány perc alatt. Egy játékos legfeljebb három bábuját mozgathatja egy körben. Ha végzett mind a három akcióval vagy nem akar többet mozgatni, a következő játékoson a sor. Két különböző mozgásra van lehetőség. Kijátszhatsz egy kártyát a kezedből és ennek megfelelően mozoghatsz. Hat különböző kártya létezik: kulcs, pisztoly, kard, kalap, palack és zászló. A térképen is ez a hat szimbólum szerepel egymást váltogatva. A kijátszott kártyán szereplő jelre léphetsz az egyik bábuddal. Fontos, hogy a következő szabad jelre kell lépned; ha a következő szimbólum már foglalt, lépd át és menj az utána levőre. Így kell haladnod kalózaiddal a csónakig.
A másik mozgással a kezdeti kártyakészletedhez újabb lapokat vehetsz fel. Ehhez valamelyik bábuddal vissza kell lépned addig, amíg nem érsz egy már elfoglalt mezőre. A bábud arra a mezőre kerül és megkapod a kártyáid. Amennyiben egy figura van a területen, egy kártyát kapsz, de ha kettő, akkor kettőt húzhatsz. A húzás két módon történhet: a Jamaica verzióban a pakliból húzod fel a lapjaid véletlenszerűen, vagy pedig a Tortuga verzió szerint a már előre kihelyezett tizenkét lap közül kell felvenned jobboldalról.
Addig mennek így a körök, amíg valamelyik játékos mind a hat kalózzal beugrik a csónakba. Akinek sikerült minden kalózát eljuttatnia a vízre, megnyerte a játékot.

Értékelés

Mint már említettem, a játék igen egyszerű. Igazi bevezető, családi játék. Persze van benne kihívás, taktikázás, nagyon fontos, hogy mikor lépünk előre és mikor hátra, együtt mozgatunk minden bábut vagy éppen eggyel próbálunk gyorsan végigszaladni és így tovább. Az időzítés rendkívül fontos.
A játékot három vagy négy fővel a legjobb játszani. Két játékosnál könnyű haladni, kevés az elfoglalt mező, míg öt főnél túlzsúfolt a terep. Persze így is játszható, de nem a legélvezetesebb.
A játék témája és a történet jó választás, a külalak is a kalózkodás szellemében született. Akiknek tetszik ez a téma, bátran tudom ajánlani.
Itt az idő a szabadulásra, a csatorna nyitva, a csónak már vár! Aaargh!!!

Szabálykönyv


Szabályok, tartozékok:

Cartagena

Szabály a dobozban:Magyar
Szerző: Leo Colovini
Kiadó: Piatnik
Kiadás éve: 2017
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Sorozat: Cartagena játékok
Címkék: Rövid játék, Verseny, Kalózos, Családi,
4 értékelés alapján

4.5

A pontok átlaga

 • 2
 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • Nagyon jó játék. Egyszerű a szabály, elsőre mégis bele lehet kissé keveredni...
  A szerencsének is van szerepe, de jó taktikával felé lehet kerekedni.
  Két játékosnál élvezhető igazán a \"szökés\", mert többnél hamar betelik a tábla és jelentősen lerövidül az egy játékosra jutó játékidő. A szabályok leegyszerűsítésével kisebb gyerekekkel is könnyen játszható.

 • Egyszerű, gyorsan tanulható játék. 2-5 résztvevőig bármilyen felállásban izgalmas, bár sok játékosnál, ha a partnerek sokat gondolkoznak hosszúra nyúlhat a holtidő. Jó ötlet a két fajta játékmenet. Egyikben inkább a szerencse, másikban pedig a jó stratégia dominál. A pálya nagyon sok variációban állítható össze, egymás után többször játszva sem unalmas.
  A bábuk, a kártyák és a pályarészek is jó minőségűek.

 • Vélemény a játék tartozékairól: Jók a figurák, tetszett, hogy a pályát többféleképp tudtuk felállítani.

  Vélemény a szabálykönyvről: Az első játékot érthetően, a szabályoknak megfelelően tudtuk játszani, nem volt megválaszolatlan kérdés.

  Vélemény általában a játékról: Nagyon tetszett mindenkinek, szerencse sok kell hozzá. Jót szórakoztunk.

  Kiknek ajánlaná: Család, fiatalok.

  Ami a legjobb volt: Nem az nyert, akire számítottunk.

  Ami a legkevésbé tetszett: Ha sokan játszottunk és valaki sokat gondolkozott, lassú volt a játék menete.

 • Egyszerű, de azért taktikus játék, szerintem az árát mindenképpen megéri. Könnyű megérteni, de elsajátítani azért mégsem olyan egyszerű, kell pár játék míg megtalálod a jó stratégiát. Onnantól viszont már csak akkor jelenthet új élményt, ha nem ugyanazokkal az emberekkel játszod. Előnye, hogy gyors, komolyabb játékok között lehet vele "lazulni", nem annyira vészesen gondolkozós, de azért észnél kell lenni hozzá. Külön vicces a kerettörténete, meg maga a megvalósítás, ezért mindenképpen pluszpont jár!
  Igazi családi játék szerintem, kicsit-nagyok is szeretik nálunk, emiatt gyakran elő lehet venni, sőt szállítani is könnyű, mert nem foglal sok helyet!

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat

Kérdésed van?

Hívj minket hétköznap 11 és 19 óra között. +361/302-2326

Nyitva hétköznap 12-19-ig, szombaton 10-18-ig!
1067 Budapest Szondi u. 18/a

A Szellemlovas adatai

A cég neve: Szellemlovas Kft.
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18.
Telefonszám: +361/302-2326
Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-718457
Adószám: 13094744-2-42
A számlatulajdonos neve: Szellemlovas Kft.
Számlaszám: 10404072-50526565-72751004

Bank adatok

Bank neve: K&H Bank
Bank címe: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB Számlaszám IBAN: HU76 1040 4072 5052 6565 7275 1004

A Tárhelyszolgáltató adatai

Tárhelyszolgáltató neve: Naxonet Bt.
Székhelye: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2.
Adószáma: 22581886-2-07
Cégjegyzékszáma: 07-06-015006, Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága
Telefonszám: +3630-591-7759
Tárhelyszolgáltató e-mail címe: naxonet@naxonet.hu