Le Havre

Új Társasjáték - Önálló játék
 4.8
4 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények
Az Agricola híres fejlesztője, Uwe Rosenberg egy másik játéka a Le Havre. Ahogy azt már megszokhattuk az úriember eddigi játékaiban is, a doboz egy eurogame játékot takar, de rengeteg jelölővel és tartozékkal operál. A játék rengeteg szórakozást ígér a játékosoknak, vessünk hát egy közelebbi pillantást rá!
 
Érkezik a szállítmány
A játéktáblán helyet kap az összes jelölő készlete, megvásárolható épületek, nyersanyagot áruló dokkok, és egy folyó, amin a játékosok hajói közlekedhetnek. Mikor egy játékosra sor kerül, a hajóját a legközelebbi üres mezőre helyezi a folyón, felfordítja az ott található jelölőt, és megnézi, hogy milyen nyersanyagok kerülnek a kínálati dokkokra a készletből. Ez után a soron lévő játékos cselekedetet hajthat végre valamelyik kínálati helyen és elveheti az ott felhalmozódott javakat, hasonlóképp, mint Agricolában a munkás elhelyezéskor. Ha nem akar a raktárakban cselekedni, akkor dönthet úgy is, hogy fizet egy épületért, és megépíti azt.
 
A különböző kínálati helyeken tehát más-más nyersanyagok érhetőek el és természetesen ezeket más-más esetben tudjuk felhasználni. Például az agyag és vas az építkezéshez fontos, míg a marha és gabona pedig a munkások etetéséhez. Más nyersanyagokkal pénzhez tudunk jutni, de számos más helyzetben is szükségünk lehet a különböző javakra. A nyersanyagokkal való gazdálkodást viszont újabb szintre emeli a játék azáltal, hogy minden nyersanyagot jelölő token hátulján egy újabb árucikk található. Az agyag hátulján tégla, a hal hátulján füstölt halak, és így tovább.
 
A játékosoknak a játék folyamán lehetőségük van tehát a javaik feldolgozására. Számos esetben ez csupán lehetőség marad, mint például a szén esetében, ami feldolgozatlanul kevesebb energiát biztosít, mint feldolgozva. Más esetekben, mint például a marháknál, szinte kötelező hogy feldolgozzuk az árut, mivel az alap jószág nem ad élelmet, kizárólag a belőle készített húsokkal etethetők a munkások.
 
Munkára fel!
Abban az esetben ha a játékos nem kér nyersanyagot egyik kínálati helyről sem, munkását elküldheti egy épületbe a kikötően, hogy ott dolgozzon. Ilyenkor a játékos végrehajthatja azt az akciót ami az épületre van írva. Ilyen akcióval építhetünk saját épületeket is, melyek szintén rendelkeznek képességekkel, és a játék végén győzelmi pontot is érnek. Minden épületnek van egy használati díja amit nyersanyagban kell kifizetni. Ha közös épületről van szó, a nyersanyag a bankba kerül, ha más játékos épületéről, akkor a nyersanyagot a megfelelő játékosnak kell adni. Azon kívül, hogy győzelmi pontot érnek, általában az épületeink segítségével tudunk nyersanyagokat feldolgozni is.
 
Ki a legjobb iparos a környéken?
Csak úgy, mint Uwe többi játékában, a fordulók végén itt is etetni kell a munkásokat, ráadásul fizetni is kell nekik a havi munkájukért. Amennyiben képtelenek vagyunk beteljesíteni munkaadói kötelességünket, hitelt kell felvennünk, ami a játék végén negatív győzelmi pontokat jelent. Amikor elfogy a pakli, ami az adott fordulók végét jelzi, sor kerül egy végső körre, majd ezután a játékosok összesítik a győzelmi pontjaikat. Aki a legtöbb pontot szerezte a játék során, ételem szerűen azt illeti meg a győztes címe is.
 
Összegzés
A Le Havre nem túl bonyolult játék. Az alapok egyszerűek, és akik járatosak Uwe Rosenberg más játékaiban, azok számára más sok dolog ismerősként köszön majd vissza. A játék sokat merít a jól bevált elődökből, de számos újítást is tartalmaz, megjelenik benne például az interakció más épületeinek használata által. Egyetlen hátrányként az róható fel a játék számára, hogy a sok választási lehetőség miatt magasabb játékos számnál nagyon lelassul a játék, megnő az egy főre jutó holtidő.
 
Kinek ajánljuk?
Aki szereti Uwe Rosenberg játékait, az biztosan nem fog csalódni ebben a játékban sem. Azok számára is jó választás lehet, akik még csak most ismerkednének az ilyen stílusú játékokkal, de mondjuk az Agricolánál könnyedebb társassal szeretnének kezdeni.
 
Mi van a dobozban?
A dobozban 110 kártya található (33 épület, 36 speciális épület, 20 fordulókártya, 11 hitel kártya, 5 körkártya, 5 kör áttekintés kártya), 420 jelölő, valamint a játék további tartozékai, mint péládul a munkások, fahajók, kezdőjátékos jelölő, és hasonlók.
 

Le Havre

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Uwe Rosenberg
Kiadó: Mayfair Games
Kiadás éve: 2008
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Címkék: Gazdasági, Stratégia (Eurogame),
Nincs más termék ebben a sorozatban.
4 értékelés alapján

4.8

A pontok átlaga

 • 3
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • Akinek tetszett az \"Agricola\" játékmenete, az szeretni fogja ezt a játékot is.
  Aki pedig még nem ismeri egyiket sem, az feltétlenül próbálja ki őket.

  Az utóbbi időszak legjobb társasjátékainak tartom őket, melyek bár hasonló módon épülnek fel, más-más hangulatot keltenek. Eddig csupán kétszer volt alkalmam kipróbálni és alig várom, hogy ismét játszhassak vele.

  Ezzel el is mondtam a lényeget, de akit részletesebb véleményem is érdekel annak íme néhány gondolat erről a társasról:

  A parti kimenetelét a szerencse kevéssé befolyásolja, és a sok fajta épület lehetővé teszi, hogy az egyes játékok alkalmával más-más stratégiát kövessünk.
  Rövid és hosszú játékmenet is van benne, ami a szabadidő mennyiségét illetően eléggé rugalmassá teszi, illetve nem csak többjátékos, hanem egyszemélyes verzióban is játszható, ilyenkor saját pontrekordunk megdöntése a cél.

  Nem csak a szabályrendszere van jól kitalálva, de a külalakra is sok gondot fordítottak, így a játék szépen néz ki. A tábla jól el lett találva, nagyban segíti játék közben a szükséges szabályok fejben tartását. Maga a szabályrendszer alig néhány oldal, a játék mégis élvezetes, gondolkozást igénylő.

  Az Agricola még igényelt egy kevés német nyelvtudást, ez a játék már ezt is kiküszöböli, a kártyákon található ábráknak köszönhetően szinte teljesen nyelvfüggetlen.

  Ennyi volt hát a véleményem, további jó játékot mindenkinek!

 • Tényleg szuper játék. Nagyon kell gazdálkodni a különféle nyersanyagokkal. Az utolsó körökben pedig már annyi jó lehetőség között lehet választani, hogy azt sem tudod mit tegyél. Én éppen az ilyen játékokat szeretem, ezért a Le Havre kedvencem lett. Azt mondhatnám rá, hogy "egyszerűen összetett". Egyszerű, azért mert csak két fajta dolgot tehetsz. De hogy mikor, hogyan, és miért az már összetett.
  A nyersanyagokat átalakítva lehet előnyös épületeket és hajókat építeni. Rájön az ember néhány játék után, hogy melyik épületeket lehet jól összekombinálni. Mégis a legjobb ötletedet általában csak egy- két kör után vagy képes megvalósítani, hiszen vagy pénz kell hozzá vagy nyersanyag, vagy energia. De éppen ez tartja fenn a feszültséget benned, nehogy valaki rátegye jelzőjét arra az épületre amelyiket te előző körökben használatra kiszemeltél. Igen, ennyi a szerencse szerepe. Ezen felül pedig CSAK a döntéseid határozzák meg, hogy hogyan jutsz nyerő pozícióba.
  Néhány szabályt hajlamos az ember kihagyni,(pl: kamatfizetés) mert amúgy is sok mindenre kell figyelni játék közben.
  Egyetlen egy negatívum, amit egy ilyen játék magával von, hogy sokat kell pakolni előtte és utána de ez sok játéknál ugyanígy van, szóval ez sem igazán rossz.
  (Egy kis megjegyzés, hogy a figura a dobozon Agricola-s dobozt cipel, ami mutatja a rokonságot a két játék között)
  Összességében remek játék. NEM ajánlom azoknak akik szeretik a gondolkozást nem igénylő, egyszerű, unalmas és rövid játékokat.

 • Nagyon jó és igényesen kidolgozott játék, ahogyan többen írták, sok hasonlóságot mutat a készítő másik játékával, az Agricolával.

  Az ismertetőben említett holtidővel egyetértek, a játékosok számának növekedésével gyakorlatilag exponenciálisan növekszik. Emellett például öt játékosnál sokszor előfordul az, hogy a folyón lévő jelölők korlátozott száma miatt az embernek csak egy lépése van az adott fordulóban, egyébként csak várakozik a többiekre.

  Ezt leszámítva bátran ajánlom kipróbálásra, de érdemes figyelembe venni, hogy egy teljes (nem rövidített) parti lejátszásához sokkal több időre van szükség, mint a hasonló stratégiai játékoknál.

 • Az Agricola és Caverna után úgy éreztem ezt is ki kell próbálnom. Kicsit drágának találtam, de ekkor láttam, hogy van bontott verzió is. Korábban is szemezgettem már a használt játékokkal, de eddig amikor belenéztem a dobozba minden össze vissza volt hányva benne és el is ment a kedvem tőle, most viszont nagyon pozitívan csalódtam, mert a doboz belsejében szépen zacskózott, feliratozott papírjelzők és kártyák fogadtak (köszönet a Szellemlovasnak, hogy a használt játékokat most már ilyen szépen rendben tartja). Így rögtön el is döntöttem, hogy nem bérlés, hanem vásárlás lesz. Nem bántam meg.
  Egy látszólag nagyon egyszerű mechanikájú, mégis kellően összetett erőforrás menedzselő játékról szól, ahol a szerencse csak kicsit befolyásolja a lehetőségeidet. 2-3 játék után lehet szerintem igazán megérezni a játékban rejlő mélységet. Sokan az Agricolához hasonlítják, igen de mégis más, bár itt van küzdelem az élelemért, de egy idő után inkább a fejlesztésekről és kibontakozásról fog szólni, így nincs az a folyamtatos kaja szerzési nyomás az emberen. Több féle nyerő startégiát is fel lehet állítani. Aki szereti az előre gondolkozós, tervezős játékokat azoknak bátram ajánlom.

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat