"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Vs. System kiegészítőkről

Dátum: 2018-07-31

Vs. System 2PCG kiegészítők

Az előző cikkben említettem, hogy a Fantasy Flight Games LCG játékaihoz hasonlóan a Vs. System kiegészítőkben is megtaláltok fixen minden lapot, nem random a bontás. Sőt, míg az FFG-nél a core setekből kénytelen vagy hármat venni, ha teljesen kompetitív paklikat akarsz, addig a Vs. Systemnél nincs ilyen ügyeskedés, bármit veszel, abban minden lapból teljes playset található. További pozitívum, hogy nagyon könnyű két embernek kipróbálni a játékot, mivel sok kiegészítő 2 vagy 4 csapat szinte teljes lapkészletét tartalmazza, amivel azonnal megküzdhettek egymás ellen. Gyakorlatilag bármelyik 200 vagy 400 lapos kiegészítőt (kivéve: Legacy) nyugodtan megveheted, benne lesz minden, amiből össze tudsz állítani legalább két csapatot és már játszhattok is. Konkrétan ezekről van szó:

  • Marvel Battles

  • Defenders

  • A-Force

  • Alien Battles

  • Monsters Unleashed!

  • Predator Battles

  • SHIELD vs Hydra

  • Marvel Cinematic Universe Battles

Ha még semmid nincs a játékból, akkor azt tanácsolom, hogy a fentiek közül válaszd ki bármelyiket, aztán szólhatsz is egy havernak, hogy kipróbáljátok. Az Alien és Predator kivételével mindegyik Marvel set. Esetleg még az befolyásolhatja a döntésed, hogy a teljes szabálykönyvet csak azon kiegészítők tartalmazzák, melyek nevében szerepel a „Battles” szó, de a kiadó honlapján természetesen egy kattintással elérhető a frissített, digitális szabálykönyv, szóval az okostelefonok korában nem hiszem, hogy ennek érdemi jelentősége lenne. A kisebb 55 lapos kiegészítők azért nem játszhatóak önmagukban, mert csak egy csapat lapjait tartalmazzák és nincsenek bennük basic locationök. A Legacy pedig ugyan nagy kiegészítő (200 lap), de nincsenek benne teljes csapatok, hanem nyolc korábbihoz adtak ki új lapokat és ebben sincsenek basic helyszínek.

Nézzük meg a megjelenés sorrendjében, hogy mit tartalmaznak a kiegészítők, milyen jelentősebb evolúciót hoztak a játékmechanikába és szemezgessünk pár híres vagy hírhedt lapból!

Marvel Battles

Az első set 400 lapja négy csapatot tett játszhatóvá: X-Men, Avengers, Guardians of the Galaxy és Villains. Az első hármat nem kell bemutatni, a Villains pedig e hőscsapatok jelentősebb ellenfeleinek összefogása. Lehetne mondani, hogy ez a core set, de igazából abszolút nem szükséges, hogy ezt vedd meg először, míg pl. a Game of Thrones esetében elég nehéz megkerülni a core setet. A legrettegettebb lap a Thanos main karakter volt, melynek az Infinity Gauntlet képességére összeszorult torokkal emlékeznek vissza, akik ellen bevetették a Thanos játékosok.

Defenders

200 lap, két új csapat. A Defenders többnyire az olyan „street level” hősök csoportja, akiket a Netflix sorozataiban láthatunk: Daredevil, Luke Cage, Iron Fist, Punisher, stb. Szóval nincs világrengető szuperképességük, nem a kozmikus veszélyek elhárítása a szakterületük, leginkább rájuk számíthat a közember, amikor ki akarja rabolni egy piti bűnöző a sikátorban. Az Underworld a szó konkrét és átvitt értelmében vett alvilág gonosztevőit gyűjti össze. Vannak itt gengszterek, bűnözők, mint Kingpin vagy Rhino, de okkult karakterek és egy démon is, pl. Hellstrom, Blackheart.

Újdonság a Good és Evil mechanizmus. Mindegyik csapat esetében meg van határozva, hogy a karakterei Good vagy Evil kategóriába tartoznak, és új kiegészítő bizonyos lapjai jutalmazzák, ha nem kevered a jókat a gonoszokkal. Pl. a bosszúálló Ghost Rider annyi -1/-1 jelzőt rakhat az ellenfél karaktereire, ahány Good karaktered van a KO pileodban.

Megjelentek a „One of a Kind” lapok, melyekből négy helyett csak egyetlen darabot rakhatsz a paklidba. A kiegészítőben ezek a skizofrén Mary Walker különböző személyiségeit szimbolizálják, akinek négy különböző változata köszön vissza a kártyákon (pl. Bloody Mary, Typhoid Mary).

Szokatlan képességgel bír egy feltörekvő supporting karakter, Kingpin. Ha összegyűjti a bandáját, akkor puccsot hajt végre main karaktered ellen és ő válik a main karaktereddé – a Vezér nem tűri sokáig, hogy másokat parancsolgassanak neki!

A-Force

200 lap, két új csapat - kizárólag hölgy tagokkal. Az A-Force egy alternatív univerzumból származó női Avengers, She-Hulk vezetése alatt. A Femme Fatale pedig a rosszlányokat tömörítő banda. A kiegészítő sok újdonságot tartalmazott, a fejlesztők merészebben tágították a játék határait.

Az AKA (Also Known As) mechanizmus a több titkos szuperhős alteregóval bíró karakterek kapcsán merült fel. Pl. Carol Danvers korábban Ms. Marvelként volt ismert, majd felvette a Captain Marvel nevet. Nálad azonban nem lehet egyszerre mindkét verziója játékban, hiszen ugyanazon személyről beszélünk. Az új Captain Marvel kártyán így szerepel, hogy „AKA Ms. Marvel”. Ugyan nem játszhatod ki Ms. Marvelt, ha Captain Marvel a main karaktered, viszont előnyöd is lehet az AKA-ból, pl. ha valaminek a feltétele lenne Ms. Marvel játékban léte, annak megfelelsz Captain Marvellel is.

Megjelentek a token karakterek. Ezeket a lapokat nem teheted a paklidba, hanem más kártyák képessége hozza létre őket, pl. Goblin Queen megidézheti a kis szörnyeit.

Az új Reaction jelölésű képességekkel még azelőtt reagálhatsz egy eseményre, mielőtt az létrejönne. Pl. ha az ellenfél bejelenti, hogy használ egy képességet, akkor She-Hulk segítségével semlegesítheted azt, mielőtt bármilyen hatást kifejtene.

Sister Grimm az első main karakter, akinek első szinten nincs semmilyen képessége, viszont könnyen második szintre léphet, ahol négy különböző szupererő közül válogathat. Használatuk után azonban újra első szintű lesz, így a játék során többször is ide-oda váltogathat az 1. és 2. szintű verziója között.

Jean Grey Főnix és Sötét Főnix változata a Vs. System első main karakterei, kik 7 élettel bírnak. Viszonylag nehezen lépnek szintet, ám nagyon erős képességre tesznek szert második szinten, pl. a világpusztító Sötét Főnix ledarálja az ellenfél erőforrásait. Durván.

Legacy

Ez a 200 lapos kiegészítő nem hozott új csapatokat, helyette a fenti 3 kiegészítő csapatait bővíti ki. Mindegyik csapat kapott egy 3. szintű main karaktert (!), egy másik új main karaktert, 4 supporting karaktert és egy ún. Loyalty plot twistet.

Természetesen tovább tart harmadik szintre lépni egy main karakterrel, mint a másodikra, de a jutalmak is elég csábítóak… Harmadik szinten a karaktered kap plusz egy életet, az ATK és DEF értékei roppant tekintélyesre nőnek és megnyílik egy brutális képessége. Pl. Rozsomák Kill-Frenzy ereje úgy szól, hogy ha Rozsi egyedül támad meg valakit és le is veri, akkor ready állapotba kerül, vagyis újra elforgathatod támadni. A kis kanadai mutáns akár az ellenfél összes karakterén végigkaszabolhatja magát. Vagy Kingpin alvilági birodalma 3. szinten már az egész világot behálózza, a Take Over the World képessége által gyakorlatilag minden helyszín kártyád berakhatod az erőforrásaid közé. Mystique pedig egyszerűen átváltozhat egy tetszés szerinti másik main karakterré.

Nem kell félteni a második szintig fejlődő új main karaktereket sem. Ők az első főkarakterek, akiknek nem csak aktiválható szupererejük van, hanem passzív (folyamatos) képességük is.

A Loyalty plot twistek azon játékosokat jutalmazzák, akik csupán egyetlen csapatból állítják össze a paklijukat. Pl. a Ready for Anything egy A-Force plot twist, melyet csak akkor tehetsz a paklidba, ha annak minden lapja az A-Force csapathoz tartozik, és akkor játszhatod ki, ha legalább három A-Force karaktert irányítasz. Szigorú feltételek, de az ereje is ehhez mérten kemény: minden karaktered ready állapotba fordul. 

Alien Battles

Az Alien Battles az első nem-Marvel kiegészítő, 200 lapja a kultikus Alien filmek világát tárja elénk. Az Alien Battles 100%-ban ugyanazokat a szabályokat használja, mint a korábbi Marvel kiegészítők, azokkal szabadon keverhető. Két új csapata a Weyland-Yutani Társaság (az emberek) és természetesen az idegen Xenomorph faj. Az emberi oldalon a négy main karakter mind Ripley különböző változata a négy Alien filmből, a másik félen pedig olyan szörnyek, mint az Alien királynő, a Dragon vagy a Newborn.

A kiegészítő legnagyobb újítása az Equipment tárgytípus megjelenése, melyek között megtalálható az ikonikus Power Loader is a második filmből. Megjegyzem, az összes Alien karakter rendelkezik a Creature jellemzővel, mely meggátolja őket, hogy equipmenteket használjanak, így nem kell félni attól, hogy az Alien királynő egy puskával fogja halomra lőni a tengerészgyalogosokat.

De miért is lenne szüksége fegyverekre egy aliennek, ha (Ash szavaival élve) ő a tökéletes organizmus, a született túlélő, akit nem befolyásolnak a morál és a megbánás téveszméi? Az Alien csapat négy kivételtől eltekintve csak Swarm karakterekből áll, vagyis a normál szabályoktól eltérően akkor is kijátszhatsz újabb példányt, ha már van belőle egy a játékban. Sőt, akad olyan alien, amelyik a Legion jellemzővel bír, belőle négy helyett nyolcat rakhatsz a paklidba – természetesen a kiegészítő dobozában mind a nyolcat megtalálod. A fejlesztők még az alienek fejlődési ciklusát is lemodellezték. Kijátszhatsz vagy a királynővel rakhatsz egy tojást, amiből idővel kikel egy arctámadó, aki rátapad az ellenfél egyik karakterére, majd megöli és egy új aliennel gazdagít téged.

Monsters Unleashed!

400 lapos Marvel kiegészítő, négy új csapat. Az egyező nevű 2017-es Marvel sztorira épül, melyben egy mutáns srác képes életre kelteni az általa lerajzolt szörnyeket, akiknek kulcsszerepe lesz a földet fenyegető Leviathon invázió során. Az Inhumans csapat elzártan élő mutánsok közössége, akik a terrigen gáz által nagy erőre tesznek szert, ám ez sokszor testi torzulással is jár. A Champions többnyire fiatal szuperhősökből áll, akik egy ismert hős nevét viselve küzdenek a gonosz ellen. A másik két csapat közül az egyik a Monsters, a Kei Kawade által megidézett szörnyek tömörülése, akiket a Föld védelmére szólított a Leviathon idegen faj ellen, mely a negyedik játszható csoport.

A Championsnél hangsúlyos szerepet kap a „mantle” mechanizmus, mely kb. egy fordított AKA. Jelen esetben arról van szó, hogy két különböző karakter ugyanazt a szuperhős álnevet használja. Például Peter Parker az eredeti Pókember, de van egy Miles Morales nevű srác is, akinek szintén Pókember a fedőneve. Morales kártyájának nevében így szerepel két csillag (*Spider-Man*), jelezvén, hogy ő egy másik Pókember, nem Peter Parker, vagyis ki tudod játszani akkor is, ha a sima Spider-Man (csillag nélküli) már játékban van.

Először van lehetőségünk két main karakterrel kezdeni a játékot a mentális kapcsolatban álló Moon Girl és Devil Dinosaur párosa által. Ők természetesen külön-külön nem olyan erősek, mint egy hagyományos main karakter, de az ellenfélnek mindkettőt ki kell ütnie a győzelemhez.

A Vs. Systemben eddig minden csapatnál legalább négy main karakter közül választhattad ki a neked tetszőt, azonban a Leviathons szakít ezzel: náluk csupán egyetlen main karakter van, a Leviathon Mother. Az anyakirálynő nem osztozik a hatalmon! De nem is ez a Leviathons legnagyobb furcsasága, hanem a supporting karaktereinek összetétele. Van egy Legion típusú karakter, akiből 8 darabod lehet, az összes többi supporting karakter pedig One of a Kind, vagyis csak egyet-egyet rakhatsz belőlük a paklidba. Az sem elhanyagolható, hogy a Leviathons az egyetlen csapat, melynek nem egy, hanem három Loyalty plot twistje is van.

Predador Battles

A második nem-Marvel kiegészítő. 200 lapja két új csapatot tartogat: az embereket (Prey) és a predatorokat. A klasszikus 1987-es és 1990-es filmek mellett egyes Predator képregények szereplőivel is találkozhatunk.

A predatorok technikai fejlettségét jól érzékelteti számos equipmentjük: láthatatlanság generátor, hálóvető, önmegsemmisítő és a többi jól ismert kütyüjük mind rendelkezésünkre áll. Sőt, a Falconer nevű main karakter automatikusan egy Falcon Dronenal kezdi a játékot.

A One of a Kind karakterek után eljött a One of a Kind plot twistek ideje is. A predatoroknál 4 ilyennel találkozunk és meglehetősen jók, pl. a Vocal Mimicry lemásolja a KO pileodban levő összes predator plot twist hatását.

És a legfontosabb: lehet Schwarzenegger main karaktered. Kell ennél több?

SHIELD vs Hydra

200 lapos kiegészítő, mely nevéhez híven a SHIELD és Hydra csapatokat tartalmazza. A SHIELD karakterek sokaságán megtalálható az Agent kulcsszó, mely a paklink kémlelését segíti – minél több ügynökünk van, annál mélyebbre leshetünk a pakliba. A Hydra jellegzetessége a Soldier kulcsszó, ami pedig az ellenfél karaktereinek likvidálását mozdítja elő. A fejlesztők ügyesen megragadták a csapatok stílusjegyeit, pl. a Hydra kipusztíthatatlanságát. Nagyon tetszik az a képesség, hogy ha meghal egy Hydra karaktered, akkor azonnal berakhatsz a játékba kettő másikat a kezedből – egy fejét levágod, kettő nő a helyébe… Vagy a Hydra High Council, melynek hatására hiába lesz KO a main karaktered, nem veszítesz, amíg a Hydra vezetőinek akár csak az egyike is játékban van.

Előbújtak a One of a Kind equipmentek is, pl. a Cosmic Cubeból négy különböző fajtát találunk, de mindegyikből csak egy lehet a pakliban. A Kozmikus Kockához remekül kapcsolódik a Red Skull main karakter, aki egyszerűen úgy lép szintet, hogy rácsatolod a Kockát, ami szuper 10/10-es értékekkel ruházza fel. Viszont amint elveszíti a Kockát, rögtön elszáll az ereje és újra első szintű lesz.

***

A SHIELD vs Hydra megjelenésekor 2017 végén járunk, már egy ideje piacon van a játék és úgy tűnik, hogy szerencsére stabil bázisa alakult ki. A játékosoknak egyetlen nagyobb problémája van: ritkán jelennek meg új kiegészítők (évente 2-3). A fejlesztők ennek hatására úgy döntöttek, hogy 2018-tól kisebb kiegészítőkre váltanak és így jóval gyakrabban jutnak új lapokhoz a játékosok, nagyjából minden hónapban.

Az új rendszer úgy néz ki, hogy három 55 lapos kiegészítő (Issue) alkot egy ciklust (Arc), melyben a kiegészítők valamilyen tematika alapján összefüggnek egymással, pl. nyár végén kezdődik egy új Arc, melynek kiegészítői Pókemberre fókuszálnak. Előfordulhat, hogy egy kiegészítő 200 lapos lesz (Giant-Sized Issue), erre már volt is példa idén. Szóval igazából csak a 400 lapos kiegészítők lesznek pihentetve egy ideig. Szerintem ez egy szuper változás, jóval több kártyánk lesz egy év alatt, mint a korábbi rendszerben.

 

Deadpool & Friends (First Appearance Arc, Issue 1)

Az első ciklus egy 55 lapos Deadpool kiegészítővel nyit, mely az Underworld csapatnak ad támogatást. Deadpoolról lévén szó, gondolom mindenki sejti, hogy jóféle elmebeteg lapokat fogtok bontani. Kezdésnek rögtön kapunk egy új Deadpoolt, aki a játék első 4. szintűvé fejlődő main karaktere, olyan képességekkel, mint Nerf, Errata és Ban. Aztán van még Evil Deadpool és Dreadpool is. Amikor azt veszed észre, hogy a Masacre nevű kártyád spanyol nyelvű, ne ijedj meg, direkt nem angolul van. Az egyik plot twist neve Break the Fourth Wall, ami gyárt egy token karaktert a játékosról. És természetesen találkozunk Kolosszussal, meg Negaszonikus Tini Torpedóval is.

Brotherhood of Mutants (First Appearance Arc, Issue 2)

55 lapos kiegészítő új csapattal – színre lép Magneto Mutáns Testvérisége! Magneto az első jelentősebb próbálkozás a „dual team” felállás támogatására. A mágnesesség ura ugyanis belátta, hogy a mutánsoknak a túléléshez félre kell tenniük az ellentéteiket és az X-Mennek össze kell fognia a Testvériséggel. Magneto a második szintjéhez akkor gyűjt XP-t, ha van Brotherhood karaktered a játékban, a harmadik szintjéhez viszont akkor, ha van X-Men karaktered. Harmadik szintre lépve pedig szövetséget teremt a két csapat között: minden Brotherhood karakter X-Mennek is számít és viszont.

A többi main karakterből is sugárzik a nagybetűs hangulat. Ha Bulldózer nekilódul, akkor nem csupán az első sorban kábít el valakit, hanem átgázol a hátsó sorba és ott is szed egy áldozatot. Kardfogú kevesebb élettel rendelkezik, mint a többi main karakter (csak 4-gyel), ám második szinten minden körben ingyen regenerálódik egyet.

 

New Mutants (First Appearance Arc, Issue 3)

Ebben az 55 lapos kiegészítőben egy X-Men „alcsapat” mutatkozik be, az Új Mutánsok. Ők minden tekintetben X-Mennek számítanak, de van pár lap, ami kifejezetten csak az Új Mutánsokra hat, nem minden X-Menre.

Megjelenik az első token equipment, a Soulsword, melyet Magik a saját életenergiájából hoz létre és csak ő forgathatja.

A fiatal mutánsoknak persze még szükségük van Xavier professzor útmutatására, amit az új main karakterétől meg is kapnak. Aki sikeresen teljesíti a Xavier Intézet vizsgáit, azt a professzor végzősnek minősíti és az elballagó hallgató supporting karakterét lecseréli a main karakter változatára.

X-23 személyében megismerjük az első olyan main karaktert, akinek nincs második szintű verziója, képtelen szintet lépni. Az élete mindenki másénál kevesebb (3), de Healing Factor képességének egyetlen aktiválásával minden sérülését begyógyíthatod, illetve automatikus bónuszokat kap támadás és védekezés során is (Hunter/Hunted).

 

Marvel Cinematic Universe Battles (Earth 199999 Arc, Giant-Sized Issue 1)

Marvel Cinematic Universe Heroes (Earth 199999 Arc, Issue 2)

Marvel Cinematic Universe Villains (Earth 199999 Arc, Issue 3)

Ez egy roppant különleges ciklus, ugyanis nem képregényes rajzolt illusztrációk vannak a kártyákon, hanem a filmekből vett fotók a színészekről. A rajzolt és a mozis illusztrációs kiegészítők lapjai nem keverhetőek egy pakliban!

Az MCU Battles 200 lapos nagy kiegészítő, önállóan is játszható. Két csapatot tartalmaz, a hősöket és a gonosztevőket, a két 55 lapos kiegészítő ezeket bővíti. Nagyon sok main karakter van az MCU ciklusban, összesen 10-10 mindkét csapatnak, szóval bőséges a választék. A Végtelen háború szereplőinek zöme megtalálható a kártyákon, akárcsak a korábbi Marvel filmek felhozatala.

Szokás szerint ezúttal is tömve vannak a kiegészítők érdekes lapokkal. Amerika Kapitány main karaktere alternatív győzelmi utat biztosít: ha játékba hozod a Bosszúállók többi tagját (Hulk, Thor, Vasember, Fekete Özvegy, Sólyomszem), akkor azonnal győztél. Bruce Banner első szinten a leggyengébb értékekkel bíró main karakter (0 ATK, 1 DEF), viszont elég támadnod vele és azonnal átváltozik a 8/8-as Hulkká. Az Ultron main karakterből nem kevesebb, mint 6 darabot kapsz, amik a speciális Ultron Facility nevű minipakliban várják, hogy előhívjad az egyre fejlettebb verziókat.

Jelenleg itt tart a Vs. System 2PCG, remélem, hogy érdekesnek találtad ezt a rövid áttekintést. Augusztusban kezdődik a Pókember ciklus, klónokkal és idegen szimbiótákkal – ideális bemelegítés az őszi Venom film előtt!