"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Shadow of Brimstone: A vadnyugat Cthulhu-s szerepjátéka

Dátum: 2019-02-05

A Shadows of Brimstone egy teljesen kooperatív mine-crawler, igazi RPG-társas család, mely a vadnyugat hangulatát ötvözi a mérhetetlen csápos horrorral. A játékosok tipikus western világbeli karakterek bőrébe bújnak, mint a sheriff, a bordély lánya és így tovább. Egy bandát alkotva a hősök vállt vállnak vetve mennek a bányák mélyére, hogy leszámoljanak a másvilág ősi démonaival és szörnyeivel.

Nincs két ugyanolyan játék; a hősök a bányák mélyén mindig új ellenségekkel és veszélyekkel néznek szembe, új kincsekre bukkannak vagy akár portálokra másvilágokra ahol folytathatják a kalandot.

Hol is kezdjem?

Az alapjátékok és a rengeteg kiegészítő között jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogy kezdjen neki az ember a játéknak. Hiszen eleve három alapjáték közül választhatsz, melyekhez további other world és még további enemy és ally kiegészítőket adtak ki.

A három alapjáték közül az első a City of the Ancients, aztán még ugyan abban az évben jött ki a Swamps of Death és 2018-ban adták ki a Forbidden Fortress core set-et.

City of the AncientsA City of the Ancients-ben a játékosok a Plains of Targa dimenziójába juthatnak át, ahol az ősi fagyott város található különös lakóival, akikhez foghatóval még nem találkoztak. Azonban az ottlét nem zökkenőmentes, mivel a helyiek nem biztos, hogy örömmel fogadják a kéretlen látogatókat...

Swamps of Death A Swamps of Death-ben Jargono világába mehetünk át, ahol a fülledt trópusi éghajlat mellett a mérges hüllőkkel és dinoszauruszokkal kell szembenéznetek, de egy humanoid törzzsel is meggyűlhet a bajotok, akik a saját világukból átjőve itt ragadtak.

A Forbidden Fortress játék eltér a korábbi alapjátékoktól; nem a megszokott vadnyugati téma dominál, helyette a történet a Feudális Japánban játszódik. A várat elözönlötték a démonok, szellemek és különféle szörnyek, melyeket a Japán mitológiából és legendákból már ismerhetünk.

A játékokat egymástól függetlenül is játszhatjuk, de kombinálhatóak egymással, legyen szó akár alapjátékokról vagy kiegészítőkről.

Kiegészítők tengere

Rengeteg kiegészítő van az alapjátékokhoz, amiket szintén bármelyik alapjátékkal lehet vegyíteni.
A deluxe kiegészítőkből 6 jelent eddig meg;

Trederra

  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Caverns of Cynder
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Trederra
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Derelict Ship
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Blasted Wastes
  • Shadows of Brimstone: Frontier Town
  • Shadows of Brimstone: Temple of Shadows

A kis kiegészítők az alapjátékokhoz és deluxe kiegészítőkhöz kapcsolódnak témában, új SoB - Mission packshősöket, szörnyeket és szövetségeseket hoznak a játékhoz és szintén keverhetőek bármelyik alap és deluxe kiegészítővel.

Ezeken felül még érdemes megemlíteni az alapjátékok mellett azokat a kiegészítőket, amik új küldetéseket adnak. Nem meglepően, "Mission Pack"- ként lettek elnevezve, bár hozzá kell tenni, hogy néhány kisebb missziót adó pakk inkább "enemy" vagy "terrain" elnevezést kapott, a tartalom lényegesebb részére utalva.

A játékmenetről

Még mielőtt nagyon belemennénk a részletekbe megemlíteném, hogy ez egy kockás játék. Sok-sok d6-tal kell majd megoldanunk a helyzeteket. Remélem ezzel inkább felcsigáztuk a népet, nem lehangoltuk. A kockák jók!

Sob játékmenetLépjünk tovább a kockáktól és nézzük meg, hogyan is történik maga a játék. A harcrendszer elég egyszerű, lépsz és lősz. Nincsenek túlnyújtott küzdelmek, a játék ezen része pörgősen megy.

Így néz ki egy kör:

Először a környezet helyzetét dobjuk ki (pl. a bányában mennyire kúszik fel a sötétség).
Aztán az első játékos kidobja, hogy mennyit mehet előre, aztán dob ha támadni szeretne (és miért ne szeretne?), ha eltalál valakit, kidobja a sebzését.
Ezután jönnek sorban a következő játékosok ugyan így; lépnek, támadnak, sebeznek.
A hősök után jönnek a szörnyek; célpontot keresnek, aztán ők is támadnak és ha talált, akkor a hősök védekeznek.

A harcon kívül az események és maga a történet halad előre, amiről az adott küldetés leírás és az eseménykártyák szolgáltatják az információt. Persze az eseményeknél és új helyszíneknél is dobni kell a biztonság kedvéért, ha már ennyire hangoztattuk a kockák jelentőségét ebben a játékban.

Összességében, a Shadows of Brimstone egy futurisztukus szerepjáték és egy vadnyugatos témájú társasjáték szerelemgyereke, ami magában a játékmenetben is meglátszik.

Figurák

Aki a társasjátékok mellett a figurafestést is aktívan űzi, annak a Shadows of Brimstone egy kánaán. A játék nagyon sok bábuval dolgozik, szinte mindegyik kiegészítőjében ad újat, ami csak az ecsetvonásokra vár.
Igaz, nem ezek a legegyszerűbben festhető minik, sajnos a minőségük hagy kivetnivalót, de megéri a belefektetett munka, főleg, ha a játékot is sokszor játssza az ember.

SoB figurák

A cikket írta: Málnai Judit