"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

A társasjátékok tornáztatják az agyat!

Dátum: 2014-03-05

A játékokról és a társasjátékokról sokaknak gyermekkoruk és a gyerekek jutnak eszükbe. Azonban ez a felfogás a mai világban már nem állja meg a helyét.
Egyre több olyan társasjáték jelenik meg, mely a szórakozáson túl komoly agytornát igényel, s valljuk be, ez mindenkire ráfér.
 
A nálunk kapható játékokról bővebb leírást honlapunkon találtok, az alábbiakban csak pár fontos gondolatot emelnénk ki a cikkből, angolul nem tudók számára.
 
A Lifehack.org-on megjelent cikk a következő 15 játékot elemezte ki:
 
1. Sakk
Természetesen szinte mindenki által jól ismert játékról van szó, melyet mesteri szintre fejleszteni nem is olyan egyszerű. Ha társasos szakzsargonnal kívánnánk jellemezni, azt mondhatnánk, hogy a sakk egy középkorban játszódó, 2 fős stratégiai játék. Tudományos adatok bizonyítják, hogy a rendszeres sakkozás fejlesztheti agyunkat, intelligenciánkat, koncentrációnkat és memóriánkat.
 
Második helyezett a több milliós példányszámban eladott Ticket to Ride sorozat és tagjai. Különböző tájakon utazgatunk vonattal, s feladatunk minél több útvonalat teljesíteni. Kiválóan fejleszti kombináló- és tervezőképességünk. Hiszen sokszor előfordul, hogy a kigondolt útvonalon nem tudunk már továbbhaladni, s gyorsan át kell az tervezni. Ez a játék stratégiai kihívásokon felül még földrajzi tudásunk felfrissítésére is alkalmas lehet.
 
A Dixitben titkos képekről kell pár gondolatot mondanunk úgy, hogy ne legyen triviális melyik képről van szó. Ilyen módon fejleszti kreativitásunk, kifejező és döntőképességünk - az agyunk mindkét féltekét használva. Nem utolsó sorban társasági kapcsolatok fejlesztésére vagy csapatépítésre is tökéletes, hiszen figyelnünk kell benne a másikra.
 
Az egyik legnépszerűbb gazdasági stratégiai játék a Puerto Rico. Termelünk, gazdálkodunk és szállítunk. Mivel ez egy összetett játék, rengeteg szabályt kell fejben tartani, mely fejleszti mentális kapacitásunkat. Egyszerre több felé kell figyelni, döntéseket hozni és előregondolkodni. Kiváló agytorna.
 
5. Scrabble
A világ egyik legismertebb szókirakó játéka. Kiválóan fejleszti aktív szókincsünket és kreativitásunkat. Fiatalabbakkal játszva a helyesírást és a számolást is gyakorolhatjuk a játékkal.
 
Harci stratégia, ezért mint stratégia előretervezést, döntéseid következményeinek viselését és logikus gondolkodást igényel. Szinte bármilyen témában megtalálható már a Rizikó, legyen szó Starcraft-ról, Gyűrűk Uráról vagy épp a Járkálókról.
 
Sokan úgy ismerik, hogy a "Farmeres" vagy "Pestises" játék. Az utóbbi nem a legtalálóbb, mégis sokan hozzá kapcsolják. 
Szintén összetett stratégiai játék, melynél agyi kapacitásunkra és befogadókészségünkre már a szabálykönyv olvasásakor szükség lesz. Ugyanis nem épp a legjobban megírt játékszabállyal rendelkező társas. Ha ezt leküzdöttük, a játékban előretervezésre, nyersanyag-menedzselésre és logikus gondolkodásra lesz szükségünk. Az egyik legjobb komplex stratégiai játék, mely évek óta az élmezőnybe tartozik a BGG toplistáján.
 
Ez az a játék, mely már ránézésre is agyzsibbasztóan unalmas. De valahogy mégsem! Óriási tábora van ennek a stratégiai játéknak, melyben városokat kell árammal ellátni. Tény, hogy hatan játszva igen hosszúra nyúlhat! Rengeteg döntést kell játék közben meghozni, így fejlesztheti gyors döntéshozó képességünk. 
 
Ez egy kooperatív játék, melyben Földünket világméretű járvány fenyegeti és ezt kell visszaszorítanunk. Bár kis stratégiát is igényel a játék, mégis inkább az együttműködés a játékosok között az, amely külön említést igényel. Így kiválóan alkalmas csapatépítésre.
 
10. Chronology
Ez a játék leginkább a mi Idővonalunkhoz hasonlítható. Történelmi eseményeket, találmányokat kell időrendi sorrendben elhelyeznünk. Nemcsak szórakoztató, de igen fontos történelmi dátumokat és eseményeket is megismerhetünk általa.
 
11. Go
A Gó távol keleti stratégiai táblás játék Kínában alakult ki kb. négyezer évvel ezelõtt. Japánban nevezik go-nak, Kínában vei-csi, Koreában baduk néven ismerik. Összetettsége vetekszik a sakkéval, vagy talán meg is haladja azt. A szabályok egyszerűek könnyen megtanulhatóak. A Sakkhoz hasonlóan nehéz a mesterévé válni. Eleinte könnyűnek tűnhet, egészen addig, míg rá nem érzünk. Kiváló a stratégiai és a logikai gondolkodásunk fejlesztésére.
 
Egyszerű szabályokkal rendelkező lapkalehelyezős játék, mely igen szórakoztató. Óriási tábora és rengeteg kiegészítője van. A lapkák lerakásán túl, alattvalókat is le kell helyeznünk a megfelelő helyre. Logikus döntésekre, gyakorlatias gondolkodásra és ellenfeleink elleni taktikázásra lesz szükségünk. A pontok számolása pici fejszámolást is igényel, így ennek gyakorlására is megfelelhet.
 
13. Guillotine
Szórakoztató kártyajáték intrikával, megcsonkítással és gyilkolással. A francia forradalom egy brutális kivégző eszközéről, a Guillotine-ról és annak használatáról szól. Ugyanis a játékosok minden ravaszságukat és taktikájukat bevetve próbálják a legtöbb embert kivégezni. Bájos! :)
 
14. Copycat
Egy játék, mely a politikusokat figurázza ki. A gondolatmenetet folytatva a játék elemei szándékosan lopottak. Játék közben több mechanizmusra is ráismerhetünk a következő játékokból: Through the Ages, Agricola, Dominion, Ticket to Ride és Puerto Rico. Bölcs döntésekre, mások kihasználására, rengeteg támogatásra és pénzre lesz szükségünk a nyeréshez.
 
15. Monopoly
Világszerte ismert gazdasági, stratégiai játék, melyben az ingatlan piacot kell uralnunk. A játékban sok a kockadobás, így igen szerencsealapú. Mégsem hagyhatjuk ki a listából, hiszen rengeteg döntést kell meghozni játék közben, tárgyalni a többi játékossal. Meggyőzni játékostársaid, hogy segítsenek, mert jól járnak, ha támogatnak - aztán benne hagyni őket a slamasztikában. A Monopoly-val a pénz használata is jól megtanítható a gyerekeknek.
 
Végső gondolat:
Mi - mint Szellemlovas - úgy gondoljuk, hogy rengeteg jó társasjáték létezik a világon, csak meg kell tudnod találni a megfelelőt. Van pár, ami időpocsékolás, de legtöbbjük kiváló agyunk karbantartására, a baráti kapcsolatok fenntartására és nem utolsó sorban a szórakozásra. Ebben próbálunk nektek segítséget nyújtani, ha bejöttök a boltba, illetve ezért is találtuk ki a kölcsönzést.