"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Játékmechanizmusok első rész - Munkáslehelyező játékok

Dátum: 2014-09-23

Ki ne szeretne főnök lenni?

Ebben a játéktípusban mindenki kipróbálhatja ezt a szerepet és minden kis munkásának megmondhatja, hogy mi lesz a feladata. Aztán újra és újra és újra.

A játékban adott a választható akciók száma, ezeket foglalják le a játékosok a “munkásaikkal”. Minden körben elhelyezzük a munkásainkat a táblán előre kijelölt helyekre, ezzel megszerezve bizonyos előnyöket a bábu lehelyezésekor, vagy felvételekor. Ezeket a munkásokat reprezentálhatják a játékban kis kockák, korongok, vagy újabban kis emberkékre hasonlító figurák, a “meeple”-ök.

Egy akciót csak korlátozott számban választhatnak a játékosok, és egy játékos munkásai is bizony csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.
A játékosok egymás után foglalják le az elérhető akció-lehetőségeket és a jó akciók bizony hamar elfogynak, úgyhogy ügyesen kell menedzselnünk a kis figuráinkat.
Az egyes akciók általában minden játékos számára elérhetőek, de előfordulnak olyan esetek is, amikor valamilyen feltételhez kötött egy akció választása,
vagy többen is választhatják ugyanazt az akciót, de minden játékos számára nem elérhető, így valaki garantáltan kimarad.

A típus előnye

A mechanizmus maga relatív egyszerű, így könnyű a szabály magyarázat, van "x" féle lehetőség és "y" számú akció a körben.
A könnyű szabályok ellenére azonban meglepő komplexitást képes felmutatni a típus. Mivel minden játékos ugyanazokat az akciókat hajthatja végre, sok az interakció a játékosok között,
de nem túlzottan agresszívan. További előnye, hogy számtalan út vezet a győzelemhez, nincs “egy igaz út”.

A típus hátránya

Vannak játékosok, akiket megzavar a túl sok lehetőség, és nem mindig tudják, hogy mivel is lehet értékes győzelmi pontokat szerezni. Bár a játékszabályok tényleg könnyen elsajátíthatóak a legtöbb esetben, mégis sok próbálkozásra lesz szükség, mire megtalálja az ember a jól működő kombinációkat.

A mechanizmus főbb képviselői

Pillars of the Earth - Ken Follett népszerű regénye alapján
Tizenkettő munkást kapsz minden körben akiket elküldhetsz az erdőbe, kőfejtőbe, vagy a kavicsbányába.
Ha nem küldöd őket sehova, mert már nincs hely, vagy nem akarod, akkor automatikusan pénzt hoznak neked bérmunkával.
Ezek után elküldheted az építészeidet különböző speciális munkákra a térképen.
Új munkásokat toborozni, meggyőzni befolyásos személyeket, hogy támogassanak, vagy éppen mesterembereket toborozni.Agricola  - Farmgazdaság mesterfokon
Uwe Rosenberg méltán híres játékában kipróbálhatod, Te hogyan boldogultál volna a 17.században, mint földműves és a magyar kiadásnak köszönhetően még angol tudásra sincs szükséged hozzá!
A játék folyamán mindenki egy-egy családot irányít, kezdetben két családtaggal. Későbbiekben természetesen, ahogy a gazdaság és a szobák száma is növekszik, a családgyarapításra is lehetőség lesz.
Azonban vigyázz, mert az új jövevényeket el is kell látni, tehát megfelelő élelmet és fekhelyet kell biztosítanunk a számukra.


Stone Age - Kőkorszaki törzsünk mindent begyűjt
A játék egy könnyű stratégiai játék, melyben a törzsed tagjait kell dolgozni, vadászni, gyűjtögetni küldened.
Ez nem könnyű feladat, hiszen sok tevékenység közül kell kiválasztanod a legmegfelelőbbet
és persze a szomszédos törzsek is próbálnak minél többet megszerezni maguknak.
Tovább nehezíti a dolgodat, hogy embereidet meg is kell etetned.
A játékot nem nehéz elsajátítani, a grafika pedig rendkívül igényes. Számos díjat nyert, köztük több "az év családi játéka" díjat, valamint grafikai elismeréseket.


Tzolk’in - Maya környezet különleges mechanizmussal
Ebben az összetett stratégiai játékban Maja törzsek munkásait irányítod.
A játékosok felváltva helyezik le munkásaikat különböző helyszínekre - fogaskerekek ágaira, melyek a körök során különböző termelő helyekhez és terményekhez juttatják őket. A játék központi eleme a középső fogaskerék, melyet elforgatva minden munkás eggyel arrébb kerül a táblán. Ha úgy döntesz eleget körhintáztál, felveszed embered és megkapod az adott helyszínhez tartozó jutalmat. Minél tovább hagyod lenn, annál értékesebb dolgokhoz jutsz. A győzelemhez több út is vezet, templomépítés vagy áldozatok bemutatása csak kettő a rengeteg lehetőségből. A játék ötlete zseniális, a fogaskerekes rendszer igen újszerű ötlet,ami elsőre rendkívül bonyolultnak tűnik, de azért meg lehet küzdeni vele.


Manhattan Project - Ki építi a legszebb atombombát?
Célod nem más, mint hogy a legtöbb és legértékesebb atombombát elkészítsd. Munkásaiddal meg kell teremtsd a bombagyártás feltételeit. Nem árt, ha jó katonasággal is rendelkezel, hogy bombáidnak megfelelő védelmet tudj biztosítani. S, ha igazán elől akarsz lenni a versenyben, akkor kémekre is szükséged lesz, hogy ellopd ellenfeleid terveit. Minden a stratégiádon és az irányításodon múlik. A szerencse szerepe szinte nulla, nincs szükség kör eleji/végi frissítésekre, Te döntöd el munkásaid mennyit dolgoznak. Bár egymást nem támadhatjátok bombával, de a légi támadás vagy a szabotázs akció engedélyezett.


Szénre fel - Jó szerencsét bányászok
Ebben a játékban mindenki egy-egy vállalkozást irányít, melynek célja egy jól működő bánya megépítése és a szén kitermelése. Ahogy a való életben, a játékban is nehéz feladat lesz egy gazdaságos, jövedelmező bányászállomás megépítése és a munkások irányítása. Ezernyi feladat hárul a dolgozó emberekre. Egész nap a várost járják, fuvarokat intéznek, csilléket gyártanak és természetesen a bányákban robotolnak. Az ő irányításuk legalább olyan fontos, mint a bánya építése. Ezekhez a munkafolyamatokhoz a kijelölt területekre kell helyezned munkásaidat, így megszerezve a kívánt csillét, fuvarozót, egy kevés pénzt vagy rendelést.