"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Játékmechanizmusok második rész - Többségi birtoklós játékok

Dátum: 2014-09-29

Ez itt mind az enyém, az én váram, az én szabályaim!

Ezek a játékok a birtoklásról és a még többet birtoklásról szólnak, és olyan régi neveket is a magukénak tudhatnak, mint a Rizikó.

Ez a mechanizmus két alapvető csoportra oszlik: az első esetben minden egyes területen csak egy játékos lehet jelen, míg a másik esetben több játékos figurái is jelen lehetnek egy területen, de a tulajdonos az, akinek a legtöbb, vagy legtöbb pontértékű figurája van ott.

A tábla általában valamilyen térkép, legyen az valós vagy fikcionális terület térképe. Ennek a térképnek a területeiért versengenek a játékosok, lehelyezik és áthelyezik a figuráikat a többségért. A játék pedig ezt jutalmazza pontokkal, vagy egyéb előnyökkel a játék során.
Ezeknek a játékoknak az “ősei” a hagyományos értelemben vett harci stratégiai játékok, mint az ikonikus Rizikó, de ma már ennél jóval változatosabb felhasználásai is vannak a mechanizmusnak, amit az 1995-ben megjelent El Grande indított el.

Előnyös oldalai

A cél egyszerű, tied legyen a többség. De a többiek is mind ezt szeretnék, szóval nagy az interakció a játékosok között.
Rengeteg és még több játék tartozik ebbe a kategóriába, így mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő stílusú többségi birtoklós játékot.
Ez az egyik legősibb játéktípus, szóval biztos tud valamit, ha a mai napig is igen népszerű címek tartoznak hozzá.

Hátrányosságai

Elsősorban nem kedves családi játékok tartoznak ide, mivel az interakció, ami az egyik legnagyobb erőssége nem igazán családbarát módon jelenik meg legtöbbször. Másik komoly hátrány lehet, hogy a játékosok számától függően előfordulhat, hogy két játékos harca közepette egy harmadik játékos gond nélkül a trónra emelkedik.

Néhány képviselője a sok közül

Small World - Egyszerű stratégia vicces köntösben
Az alapötlet egyszerű. Rendelkezésre áll több faj és ők küzdenek az életben maradásért. Meg kell hódítani az új területeket és elsöpörni a konkurenseket. Ám a készítők mindezt fantasztikusan szép környezetben és rendkívüli módon ötletesen valósították meg. A játékban van 14 faj és 20 tulajdonság, melyeket kombinálva kapsz egy népcsoportot, akiknek a fennmaradásáért kell küzdened. Győzelmi pontokat a körök végén kapsz minden területért, melyet a néped elfoglal éppen, illetve győzelmi pontokat szerezhetsz a tulajdonságaik segítségével is, ha a megfelelő területeket foglalod el.


Dominare  - A Tempest világ területfoglalója
A Dominare-ban a város negyedeinek irányításáért kell küzdenetek, miközben körről körre újabb ügynököket tudtok bevetni, akiknek a különleges képességeit kell jól kihasználnotok a győzelemért. Minden kör egy – egy új ügynök játékba hozásával kezdődik. Ők termelik számunkra a pénzt, generálnak befolyást az egyes kerületekben, valamint attól függően, hogy mennyire számítanak ismert személynek a városban, fondorlatos összeesküvésünket egyre inkább a nyilvánosság színe elé terelik.

Discworld: Ankh-Morpork - A Korongvilág urai leszünk
Egy vagy az Ankh-Morpork városában élő befolyásos személyek közül, hasonlóan a többi játékoshoz. Mindenkinek megvan a maga sötét célja, s ha ezt teljesíted, akkor azonnal megnyered a játékot. Maga a játékmenet pofonegyszerű. Játssz ki egy lapot, majd húzz addig, hogy újra 5 legyen a kezedben. Törekedj célod elérésére és hátráltasd a többieket, saját céljuk elérésében: pl. tűzvész, trolltámadás, zavargások, orgyilkosságok. Csak arra vigyázz, nehogy Te légy az áldozat. A Discworld egy igen szórakoztató, meglepetésekkel és humorral teli játék.


Louis XIV - Udvari intrika kicsit máshogy
A játék során befolyásjelzőket kell szerezz és megfelelő módon elhelyezd a modulárisan kialakított játékterületen, melyen az udvar tagjai láthatók. A játékban a legtöbb helyre, valamint egy adott helyen a többségre is törekedned kell. El kell döntened, melyik a fontosabb számodra az adott pillanatban. Ha sikeresen befolyásoltad az udvar tagjait, megkapod jutalmad. Minden játékosnak saját célkártyái vannak, melyeket gyűjtve és teljesítve előnyökhöz juthatnak.