"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Játékmechanizmusok harmadik rész - Pakliépítő játékok

Dátum: 2014-10-06

Húzol, cselekszel, dobsz, keversz....

Ez egy viszonylag újnak mondható mechanizmus a társasjátékok világában, bár persze ott vannak az egyértelmű elődök a gyűjtögetős kártyajátékok. Ki kombinálja a legjobban az elérhető lapokat és állítja össze a legműködőképesebb paklit, csakhogy ebben az esetben az összes lapot megkapjuk egy dobozban.

A játékosok általában ugyanazzal a kevés lappal indulnak, ez képezi az alap paklit. Hát ezek a lapok általában eléggé haszontalanok, így akár sokszor meg is szeretnénk tőlük szabadulni a játék folyamán és hasznosabb lapokkal helyettesíteni őket.

A mechanizmus alapja, hogy a játékosok húznak minden körben az általuk képzett pakliból, kihasználják a lapok képességeit, majd eldobják őket és a következő körben újra húznak ebből az állandóan újrakeveredő és egyre növekvő pakliból.

A játék során új lapokkal gazdagítod a paklidat, de azért általában a hatalmas pakli sem előnyös, mert egy lap csak nagyritkán fog a kezedbe kerülni, mire újra átpörögnek a kártyák. Ezért van szükség a lapok eltávolítására is, vagy egyéb olyan akciókra, mint a pakli átnézése, vagy a lapok sorrendjének átrendezése.

A mechanizmus előnyei

Nagyon sokszor újrajátszható egy pakli építő játék. Általában rengeteg lap van már egy alap dobozban is, amiből egy játék során nem mindegyik kerül elő, így játékonként más-más lapokkal játszhatunk. Sőt, kiegészítőkkel ez még változatosabbá válik.

A mechanizmus hátrányai

Sokszor kevés az interakció, mivel a játékosok egyedül építgetik paklijukat. Azonban azért a legtöbb játék megtalálja a módját, hogy hogyan szúrjunk ki a többiekkel.

Kedvenceink a témában

Dominion Intrika - A pakliépítés ősatyja
Minden játékban szerepelnek fix lapok, melyek változatlanok. Ezek testesítik meg pénzünket (réz, ezüst, arany), valamint épületeinket, provinciáinkat, hercegségeinket, melyek győzelmi pontjainknak felelnek meg. Ezekből kell a játék végére minél többet összegyűjtenünk. Ami mindegyik játékot egyedivé teszi, az a 24 különböző típusú akció kártya (mindegyikből 10-10 darab van, összesen tehát 240), melyekből minden játékban csak tíz szerepel. Ez gyakorlatilag tíz pakli kártyát jelent, mindegyikben tíz azonos lappal. Ezeket a lapokat fogjuk tudni megvásárolni, illetve győzelmünk érdekében felhasználni.


Legendary  - Marvel hősök akcióban
A Marvel képregények világában játszódó pakliépítős kártyajáték, ahol gyűjtöd a szuperhősöket, hogy gonosz ellenfeleidtől megszabadulj. De óvatosan, mert ha nem sikerül időben megállítanod egy ellenfeledet, akkor bizony civil áldozatokat fog gyűjteni! A játék igen nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy hamar megjelent hozzá számos kiegészítő és változat, mint a Legendary: Villains, ahol a gonoszok bőrébe bújhatunk, vagy a Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game, az Alien témájú változat.

Thunderstone Advance Starter Set - Pakliépítés, szörnyöldöklés
A világ hőseinek ismét össze kell gyűjteniük hatalmukat, hogy a világra szabadult rémségeket megállítsák saját fegyvereikkel: a Menydörgő Kövek hatalmával. Ti vezetitek a hősök csapatait, kiknek nem csupán a világ megmentése a céljuk, hanem hogy egymással versenyezve hírnévre tegyenek szert. Vajon melyikőtök csapata számol le elsőként a gonosszal?
Quarriors - Pakliépítés kockákkal
A játékos feladata az hogy a lényeit eljuttassa a császárnőhöz, és ezáltal dicsőséget (Glory) szerezzen. Aki a játék végére elsőnek éri el a megadott dicsőség értéket, az nyer. Ehhez minden játékosnak egy készlet dobókocka áll rendelkezésére, amiknek a különböző oldalai jelképezik a rendelkezésre álló erőforrást, lényeket, varázslatokat és képességeket. Saját készletünk minél jobb menedzselése, a lehető legjobban együttműködő kockák beszerzése és használata adja a játék gerincét, na és persze a szerencse.


Mage Knight - Kevert mechanizmus jó pakliépítéssel
A Mage Knight egy küldetésalapú fantasy játék 1-4 fő részére. Minden játékos egy nagyhatalmú személyiség bőrébe bújik, aki járja a világot, megütközik a szörnyekkel, városokat ostromol, tornyokba tör be új varázslatokért, templomokat pusztít el a Tanács nevében.