Módosítottunk az oldalon, ha nem jön be jól, frissítsd Ctrl F5-tel!

"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

Mivel játsszunk, ha csak ketten vagyunk?

Dátum: 2014-10-16

Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen társast válasszunk, ha csak ketten vagyunk?

Sok játék van, melynek dobozán azt láthatjátok, hogy '2-4' vagy '2-5 játékos számára', azonban ezek közül jó néhány csak három, sőt, négy főtől igazán élvezetes. Ezzel a rövid ismertetővel szeretnénk segíteni Nektek, ha kimondottan két fővel is élvezetes játékot kerestek. Szintén érdemes továbbolvasnotok, ha csak most ismerkedtek a társasjátékokkal vagy ha még nem sikerült ismerőseiteket rávenni, hogy csatlakozzanak ehhez a remek időtöltéshez. Elsőre mindenképp érdemes egyszerű, gyorsan tanulható játékot választanotok. Egyrészt azért, mert az egyszerűbb játékoknak egyszerűbb a szabálya, így akár már 5 perc után is elkezdhettek játszani. Másrészt így a nyelvezetet és a társasjátékok mechanizmusát is hamarabb megszokjátok és nem rettentek el elsőre, mint ahogy az egy összetettebb játéknál sokszor előfordul. Sok játéknál már a szabály átolvasása és megértése is sok időt, 30-180 percet is igénybe vehet, de idővel bátran belevághattok nehezebb játékok kipróbálásába is. :)

Lapkás társasjátékok, melyek már ketten is jó játékélményt nyújtanak

Elsők között érdemes kipróbálni az évek óta méltán népszerű Carcassonne nevű játékot. A franciaországi Carcassonne városáról elnevezett társas egy egyszerűbb stratégiai játék, melyben a város körüli terület felfedezése, elfoglalása és pontgyűjtés a célotok. Lapkákat rakosgatva saját magatok alakítjátok ki a játékterületet. A lapkákon várak, utak, kolostorok és mezők részei találhatók, melyeket elfoglalva és fejlesztve pontokat gyűjthettek. A játék igen változatos, hiszen mindig más és más terepen játszotok és rengetek kiegészítő is megjelent hozzá, mellyekkel még több izgalmat és feladatot csempészhettek az eredeti játékba.

Ha inkább saját területeiteket építgetnétek, mert nem szerettek közösködni, akkor az Alhambrát javasoljuk kezdésnek. Ez is könnyű startégiai játék, melyben saját palotátokat, Alhambrátokat kell megépíteni a piacon vásárolható épületekből. Az építészeket a világ különböző tájáról kell felfogadni, ezért különböző pénzzel is kell fizetni. A pénzt kártyák formájában gyűjtögeted és ha összejött a megfelelő mennyiség, máris lecsaphatsz a neked szimpatikus épületre. Az épületeket a Carcassonne-hoz hasonló lapkák képviselik, melyeket meghatározott szabályok szerint egymás mellé illesztve építhetitek meg Alhambrátokat. Az egyes épületekért pont jár, de csak ha neked van több belőle. Itt is a pontgyűjtés a cél, aki több ponttal rendelkezik a harmadik pontozás után, az nyer.

Harmadik lapkás ajánlatunk az Atlantis, melyben a süllyedő szigetről elmenekülve kell minél több kincset megmentenünk az utókornak. Ügyesen kell taktikázni, mert aki nagyon előre siet, keveset szerezhet, aki viszont nagyon sokat akar fogni, könnyen elmerülhet és kincsei elúszhatnak.
Táblás játékok, melyeket kifejezetten ajánlunk két személyre

Ha a lapkák nem annyira szimpatikusak, ne izguljatok vannak táblás játékok is, melyek jól játszhatóak ketten. Válasszátok a témában a hozzátok legközelebb állót vagy a legszimpatikusabbat.

Az egyik remek választás a Finca. Ez egy könnyed, családi játék, melyben Mallorca szigetén járunk, és épp a gyümölcsszüret kellős középébe csöppenünk. A gyümölcsöket a véletlenszerűen összeállított szélmalom lapátjairól kell begyűjtenünk, mely a változó időjárást akarja szimbolizálni, és a sziget különböző régióiban felbukkanó kínálatnak megfelelően kell a leszüretelt gyümölcsöt leszállítani. Az elszállított gyümölcsért pontok járnak, s ha elég ügyesen taktikáztok, bónusz pontokat is szerezhettek.

Ha picit is érdekelnek az ókor kincsei, leletei, akkor próbáljátok ki a Thébát. Ebben a játékban régészekként járjátok körbe Európa városait, majd a megfelelő tudást és felszerelést megszerezve nekivágtok a nagy útnak értékes régiségek reményében. A játékban igazán ötletes, hogy a játékosok nem sorrendben lépnek egymás után, hanem aszerint, hogy ki mennyi időt töltött már el ásással vagy utazással. A tapasztalaton és a tudáson kívül pici szerencsére is szükségetek lesz, hogy értékes kincseket találjatok.

Inkább mamutvadászok bőrébe bújnátok? Pedig az őskorban nem egyszerű boldogulni, de a Mamutvadászban ezt is kipróbálhatjátok! Közeleg a tél. Felhalmozott élelemre, fegyverekre lesz szükségetek, ha túl akarjátok élni. Ebben a ketten is jól játszható könnyed stratégiai játékban korongokat gyűjtögettek, melyekért a játék végén pontot kaptok, de nem mindegy melyiket és milyen sorrendben gyűjtitek össze! Kalandra és vadászatra fel!

Trollok, csontvázak, elfek, amazonok... Felcsigázott a felsorolás? Akkor a Small World biztosan tetszeni fog! Válassz egy népet, és terjeszkedj szét a legnagyobb területen. Ha túlságosan szétszóródtál, ne félj ott hagyni eddigi néped, inkább keress egy újat, akikkel további területeket népesíthetsz be - ez a Small World alapgondolata. Ám mivel mindenki erre törekszik, pici harcra is számítani kell. A játékot tovább fűszerezi, hogy minden néphez minden játékban véletlenszerűen tulajdonságokat rendelünk: gazdag, repülő, kereskedő, fosztogató és ehhez hasonlók. S ne féljetek, ha ketten vagytok akkor sem vesztek el a térképen, ugyanis minden játékosszámhoz külön térkép áll rendelkezésre. Szóval kezdődhet a hódítás!

Összetettebb játékok, ha az alapokat már unjátok

Ha a kezdeti lépéseken túljutottatok, és felfedeztétek e kellemes időtöltés varázsát, de továbbra is csak ketten vagy hárman játszanátok, nyugodtan kipróbálhattok összetettebb játékokat is.

A gazdálkodás szerelmeseinek igazi gyöngyszem lehet a magyar nyelvű Agricola. Ebben a játékban egy gazdálkodó család mindennapjaiba csöppentek bele. A család kezdetben két tagból áll, akik elmennek a földekre dolgozni, aratnak, zöldséget termesztenek, állatokat tartanak, kenyeret sütnek. A nap végén hazatérnek és ételt készítenek a családnak. Hogy előbbre vigyék életüket, mesterségeket tanulnak és szerszámokat készítenek. Mindenki saját területén gazdálkodik és a játékot az a gazda nyeri, aki a legsikeresebben hasznosította területét és jól tartotta családját.

Pörgős, összetettebb játék gyönyörű külsővel az Évszakok. Többféle mechanizmust ötvöznek a készítők: a játék elején kártyákat kell választanunk, amikből a játék során gazdálkodunk, hogy erősebbé váljunk, kockákkal kell dobnunk, hogy a megfelelő cselekvésekhez jussunk, erőforrásainkkal kell ügyesen gazdálkodnunk és mindezek mellett a négy évszakra is figyelnünk kell, hiszen mindegyik más-más lehetőségeket biztosít számunkra.

Kártyás játékok, melyeket szívesen ajánlunk két játékoshoz

Inkább a kártyás játékokat kedvelitek? Semmi pánik, mert itt van az egyik legnépszerűbb pakliépítő stratégiai kártyajáték, a Dominion. Saját birodalmatokat kell megépítenetek a rendelkezésre álló lapokból, minél több győzelmi pontot szerezve. A játék elején csak néhány földbirtok és réztallér áll a rendelkezésetekre, de a kártyák tulajdonságit kihasználva a játék végére virágzó birodalmat építhettek. A játék zsenialitása a különböző paklikban rejlik. Egy-egy játék alkalmával ugyanis csak 10 paklit használtok, arra nektek kell rájönni, melyik kártya melyikkel működik jól együtt. A kiegészítőket is felhasználva a variációk száma szinte végtelen.

Tetszene a Dominion, de nem vonz a középkor? Íme, néhány játék, hasonló mechanizmussal, de eltérő témával: Quarriors (hasonló rendszer kockákkal), RuneAge (fantasy).

Magasabb szinten űzitek a kártyajátékokat? Akkor nektek az alábbi LCG-ket javasoljuk: - The Lord of the Rings LCG, Call of Cthulhu LCG, A Game of Thrones LCG, Android:Netrunner LCG, Star Wars LCG
Ha az LCG kifejezés új számodra, akkor itt tájékozódhatsz róluk bővebben.

Igazi történelem-fanatikusoknak ajánljuk a harci játékokat, melyeknek nagy része két személyes. A történelem nagy csatáit, korszakait játszhatjuk benne újra, persze nem biztos, hogy ugyan azzal a végeredménnyel. Ezeknek nemcsak összetettsége, de a játékideje és az összetevők mennyisége is igen komoly méreteket ölt. Komolyabb, haladóbb játékosoknak ajánljuk őket! Ezeket érdemes kipróbálnotok: Twilight Struggle, Commands & Colors: Ancients, Combat Commander: Europe, Memoir '44, Battles of Westeros