"A Szellemlovas célja, hogy megtaláljuk neked a legjobb társasjátékot!"

Az összes ...

Újdonság

Hamarosan kapható

Újra kapható

Hírlevél
Társasjáték kalauz!
Iratkozz fel most
és töltsd le ingyen!

 Vezetéknév:

 Keresztnév:*

 E-mail cím:*

 Elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.

 Reklámüzeneteket tartalmazó leveleket is küldhetnek.

Reklámüzenet például egy kedvezmény, vagy egy új megjelenés, amiben az ár is szerepel, és reklámüzenet, ha valaminek az árát megváltoztatjuk.


Az év játéka

BGG Top 8

LCG - Eszik-e vagy isszák?

Dátum: 2014-10-16

LCG eszik-e vagy isszák?

Az LCG, ahogy a továbbiakban is hivatkozni fogok rá, nem más, mint az angol Living Card Game kifejezés rövidítése. Az LCG rendszer rendelkezik a gyűjtögetős kártyajátékok majdnem összes előnyével: dinamikus, bővülő és folyamatosan fejlődő. A hátrányokat pedig igyekszik kiküszöbölni.

Ez egy olyan kártyajáték, ahol a dobozban megtalálható lapokból kell paklikat építeni és ezeket lehet kipróbálni egymás ellen, vagy a mások által összerakott paklik ellenében. Hála a rengeteg lapnak, egyéni ötletnek és egy kis kombinációs készségnek, az építhető paklik száma óriási.

De hol a trükk?

Eddigi leírása alapján lehetne gyűjtögetős játék is, de van egy óriási különbség. Amíg a gyűjtögetős játékokban a lapokhoz kis kiegészítőkben lehetett hozzájutni, amikben véletlenszerűen voltak válogatva a kártyák, addig az LCG-ben minden lap benne van az alapdobozban. Az alapdoboz a lelke az LCG-nek: ebben megkapjuk az összes szükséges eszközt a játék elkezdéséhez. Egy alapdoboz kártyáiból nem csak egy paklit tudunk összeállítani. Mindenképpen elegendő lap van benne, hogy magunknak és az ellenfelünknek is összeállítsunk egy paklit, de általában ennél több pakli is kijön az alapdoboz lapjaiból.

Ha az alapdoboz nem lenne elég, havonta jelennek meg a kiegészítők és ezekben szintén azonnal megkapsz minden új kártyát. Ezek a kiegészítők változatosságot visznek az alapjátékba, míg fejlesztik a játékmenetet új irányokba.

A gyűjtögetős játékok egyik legnagyobb erénye mindig is a változatosság volt. Ez megmaradt az LCG-ben is. Saját paklit kell építened, meglátnod és kitalálnod, hogy mely lapok működnek együtt hatásosan és melyek nem. A paklik építése és kitalálása már önmagában is elég nagy kihívás, ráadásul ekkor még maga a játék el sem kezdődik.

A jelenlegi LCG felhozatal

Game of Thrones
Westeros birodalmába léphetünk maximum 3 társunkkal, ahol a Stark, a Lannister, a Baratheon és a Targaryen ház irányítását vehetjük át. A paklinkban lehetnek karakterek, akik küzdelmekben vesznek részt; helyszínek, melyek bónuszokat biztosítanak; „csatolmányok”, melyekkel más kártyáinkat erősíthetjük (pl.: fegyverek a karaktereinknek), események, valamint tervek. Egy mérkőzés addig tart, amíg valaki össze nem gyűjt 15 hatalom jelzőt. Az LCG-k között a Trónok harca az egyetlen, amit nem csak 2 játékos részére terveztek.

Android: Netrunner
Hacker vs. Corporation, az örök harc. A céget irányító játékos feladata az, hogy védelmi programokat telepítsen, és megakadályozza a támadót, hogy megszerezze a számára szükséges adatokat. Ennek elérése érdekében védelmeket reprezentáló lapokat játszik ki lefelé fordítva, így a hacker sohasem lehet biztos benne, hogy mi vár rá a következő feltört tűzfal mögött. A céget irányító játékos győz, ha összegyűjti a szükséges mennyiségű Agenda pontot, vagy elegendő sebzést kioszt a hacker. Emellett a hacker feladata feltörni az útjába kerülő falakat, és megszereznie időben a szükséges információkat.


Lord of the Rings
Ellentétben a többi LCG-vel a Gyűrűk Ura témájú változatban nem egymás ellen, hanem együtt küzdötök a gonosz erői ellen. Miután megvannak a paklik, amikkel játszanátok, minden egyes játék előtt el kell döntenetek, hogy melyik küldetést szeretnétek megoldani. Az alapdobozban három küldetés lesz. Egy küldetés két pakliból áll. Az egyik pakli azt a célt szolgálja, hogy végig vezessen a történeten és annak állomásain, amolyan narrátorként. A másik pedig a kihívásokat tartalmazza. Szörnyeket, akikkel meg kell küzdeni és helyszíneket, amiken át kell jutni. Az első pakli minden egyes küldetésnél más, míg a második ugyan egyezik, mégis elég nagy ahhoz, hogy változatos legyen.

Call of Cthulhu
Paklink építésekor hét nevesített frakció áll rendelkezésünkre (Ügynökség, Miskatonic egyetem, Szindikátus, Cthulhu, Hastur, Yog-sothoth és Shub-Niggurath), valamint két semleges frakció. A játék kezdetén a tíz darabos történet-pakliból húzunk fel három lapot, ezekért fog folyni a küzdelem, hiszen aki elsőként tesz szert három történet-lapra, megnyeri a játékot!

Star Wars
A Sötét Oldal az elnyomó Birodalom. Kártyáik között szerepelnek rohamosztagosok, csillagrombolók, fejvadászok és természetesen a Sith-ek. Nagy erőt képviselnek a játékban is, akiknek elég csak kitartaniuk a győzelemhez. A Világos Oldal a lázadók oldala. A filmek nagy hősei, a felkelők vadászai, a jedik és a csempészek szerepelnek az elérhető kártyáik közt. Kisebb erővel rendelkeznek, de precíz rajtaütésekkel képesek áthúzni a Birodalom terveit.

Warhammer: Invasion
Az alapdobozban négy fővárost találsz. A káosz erőinek, az orkoknak, a törpöknek és a birodalomnak a fővárosát. Alap esetben közülük választhatsz és építhetsz paklit köréjük. A játékban a harcon kívül a nyersanyagmenedzsment kap fontos szerepet, ugyanis a fővárosunk három különböző régióból áll. És minden lerakott egység, épület vagy egyéb dolog más-más extrát ad a szokásosakon kívül a különböző régiókban.