Global Mogul


Játékidő120 perc  Játékosszám1-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Bill Crenshaw

Kiadó: Mayfair Games
Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Címkék: Összetett stratégia, Történelmi, Egyedül játszható, Ketten és többen is játszható, Gazdálkodás, Friss leírások
Nem rendelhető,
Gyártása végleg megszűnt

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A világuralomhoz a pénzen keresztül vezet az út. Ebben a játékban a szerény kezdetektől kell felépítened egy gazdasági birodalmat. Nem leszel egyedül, ügynökeid segítségére mindig számíthatsz. Küzdj a világpiacok kisajátításáért és oszd be nyersanyagaid! A Global Mogulban egy igazi pénzügyi euro-t találsz, limitált akciókkal, munkás elhelyezős mechanikával, erőforrás kezeléssel és számos más remek játéktechnikai megoldással.

A pénz beszél

A játék megjelenése teljesen letisztult, az eurokra jellemző egyszerűséget nyújtja. A játéktábla egy központi eleme a világpiac, ahonnan erőforrásokat vásárolhattok a játék közben. Ezen a táblán található meg a játék hat körét jelző sáv is, valamint még néhány másik, a játékhoz elengedhetetlen rész.

A fő játéktáblán kívül minden játékos rendelkezik egy saját játéktáblával is, ahol elhelyezhetitek a felhasználható ügynökeiteket (munkások), valamint megnézhetitek a játék során felhasznált akció lehetőségeiteket is.

Forgasd a tőkét

A játékban minden körben tíz akció közül választhattok, de minden körben csak öt akciót hajthattok végre. Természetesen minden akció saját előnyökkel jár, viszont egy akció sosem választható egy körben többször, így minden körben komoly döntéseket kell majd hoznotok, hogy mire költsétek el limitált lehetőségeiteket. Néhány akció pénzt és további munkásokat ad, másokkal pedig betörhetsz a világpiacokra.

A játék kezdetén elérhető néhány világpiac, de ezek száma a későbbiekben tovább fog bővülni. Ezek a világpiacok az ügynökök segítségével hódíthatóak meg. Egy körben viszont nem vethető be akármennyi ügynök, így ismét jól meg kell fontolni, hogy a világ mely részén, milyen befektetéseket vállalj.

A játékban a piacok jelentős szerepet töltenek be. Nem csak erőforrás nyerhető belőlük, de ha megfelelően stratégiázol és sikerül kisajátítanod egy-egy piacot, akkor a játék végén győzelmi pontokat kapsz értük. Az erőforrásokból különböző javak termelhetőek, melyeket különböző szerződéseknek megfelelően lehet hasznosítani. A szerződések általában pénzt és győzelmi potntot adnak, szóval egyáltalán nem elhanyagolható ezek hatása sem.

Összegzés, ajánlás

A játékban számos lehetőség közül választhatsz egyszerre. A fentebb felsoroltakon kívül kölcsönt vehetsz fel, cégeket alapíthatsz melyek különleges képességekkel ruháznak fel, de mint minden cselekedet, ezek is munkásokba kerülnek. A játék végén az lesz a nyertes, aki a legjobban gazdálkodott a munkásaival és erőforrásaival ezáltal a legtöbb győzelmi pontot zsebeli be. Fontos tehát, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a lehető legjobban gazdálkodj, ami komoly előretervezést igényel.

A játék játszható egy könnyebb és egy nehezebb üzemmódban is, így a nehezebb és könnyebb euro játékok kedvelői is megtalálhatják a számításaikat. Ha egy gazdasági eurora vágysz, akkor Global Mogul abszolút a te játékod. Ha pedig túl könnyűnek tűnik az alap játékmód, akkor egyszerűen csak átválthatsz a nehezebbre.

Mi van a dobozban?

122 kártya
fakockák és jelölők
játéktáblák és szabályösszesítők
szabálykönyv


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Katus Kristóf
Dátum: 2014-05-04 12:23:17

Érdekel a befektetések világa? Szereted átrendezni a piaci viszonyokat a saját hasznodra --- és mások rovására? Izgat az, hogy a hosszú távú terveid hogyan térülnek meg? Ha igen, ezt a játékot neked találták ki! A játék során végig résen kell lenned, az utolsó körben egy rossz lépés óriási pontkülönbségekhez vezethet!

Az első játékot érdemes a Tanuló szabályokkal kezdeni --- ekkor elsajátíthatjuk az alapvető lépéseket, és kevésbé kell hosszabb távú tervekkel számolnunk, ill. a szabályokat módosító cégek felvásárlása sem lehetséges. A játék az Alap szabályokkal a legélvezetesebb: nagyon dinamikus, éles indirekt küzdelmekhez vezet, sok lehetőséggel, és ekkor három játékossal két óra alatt valóban lemegy egy egész játék. A Standard játék csak elhivatott embereknek ajánlott: kevesebb a lehetőség, sok az újabb csavar, és így idegőrlő hosszú gondolkozással kell számolnunk.

A negatívumok közül érdemes kiemelni a komponenseket. A kártyák, és az egyes játékos táblák, ill. a központi tőzsde tábla papírvékonyak, és ugyan a rajtuk lévő szöveg és a szimbólumok jól érthetőek és rendkívül funkcionálisak, cseppet sem esztétikusak --- a grafikus designra nem sok időt fordíthatott a kiadó.

Néhány esetben a kártyákon a szöveg és a szimbólumok eltérő információt hordoznak. A szabálykönyv sem a lehető legjobb, ugyanakkor rossznak sem mondható, elmegy. Ami leginkább zavaró, hogy néhány kulcsfontosságú pontban nem fogalmaz egyértelműen. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez egy elsietett első kiadás. A játékmenettel szerencsére semmilyen gond sincs, pörgős, izgalmas végig.

Összességében elmondható, hogy a játék leginkább Alap szabályokkal, és három játékossal élvezhető, és kiválóan átadja a pénzügyi világ képlékeny voltát, folyamatos a feszültség, s egy-egy lehetőség elcsaklizása a másik elől gyakran vezet parázs viták kialakulásához a játékasztal körül --- értsd: heves ordítozáshoz, akár a tőzsdéken.

A játékot bárki olyannak szívesen ajánlom, aki szereti az igazi gazdasági társasjátékokat, és a kiélezett indirekt küzdelmet. Jómagam akárhányszor szívesen játszanék vele, de nem venném meg, mert ugyan kiváló játék, de a komponensek minősége nekem nem éri meg a játék árát; egyelőre a kölcsönzésnél maradok. Egy szebb második kiadás kiadása esetén viszont azonnal megvenném a játékot. Az értékelésemet nagyban befolyásolta a komponensek minősége: a BoardGameGeek-en jelenleg az első kiadásnak 6.5/10-et adtam, itt pedig a skála granularitását figyelembe véve 3.25/5 helyett inkább 4/5-öt adok.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.