Five Points: Gangs of New York


Játékidő90 perc  Játékosszám3-5  (3 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Andreas Steding

Kiadó: Mayfair Games
Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Címkék: Könnyű stratégia, Típus: Stratégia
8490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


Manhattan, 19. század közepe. Egy politikai párt vezetője vagy, és a választások közelednek. Fizesd le a helyi bandákat, hogy a környéket megfenyegessék és te jöjj ki győztesként a választásokból! Ha jól osztod be az erőforrásaidat befolyást nyerhetsz, ami a választásokon való győzelemhez vezet. Ha azonban rosszul gazdálkodsz az végzetes bukáshoz vezethet.

Politikai gépezet

A játék minden esetben Manhattan városának felállításával kezdődik. Ehhez különböző színű lapkákat kell elhelyeznetek bizonyos feltételeknek megfelelően. Az egyes lapkák színe az adott kerület fajtáját jelöli, és hála a jó előkészítési rendszernek, sosem lesz kétszer egyforma a város. A város felrakásakor véletlenszerűen ki kell választanotok még két speciális épületet is, melyek speciális képességeikkel teszik színesebbé a játékot.

A saját körödben passzolhatsz embereidnek adhatsz ki utasításokat. Ha passzolsz, akkor embereket jelképező fakockákat kapsz. Ha utasításokat adsz ki, akkor vagy el kell helyezned valamennyi embert egy adott kerületre, vagy gengsztereidet kocsiba pattintod, hogy megpuhítsák a környéket egy kicsit, és plusz szavazatokhoz juthass. Ezeket a plusszokat egy licitálós rendszerrel meglehet szerezni, ami lényegében annyit tesz, hogy minél több emberrel „licitálsz” egy speciális képességű lapkára, annál valószínűbb, hogy megnyered.

Kezdődnek a választások

A kör végén azon a kerületlapkán, ahol a legtöbb fakocka van, választások kerülnek kiírásra. Ilyenkor az a játékos nyeri a kerületben a szavazást, akinek a legtöbb munkása tartózkodik ott. Szavazáskor természetesen használhatók a liciten megszerzett speciális képességek, vagy a pályán lévő épületek hatásai is, amennyiben valaki uralja azokat.

A játék több feltétel elérésével is véget érhet. Amikor ezek közül bármelyik bekövetkezik, akkor a játékosok megszámolják hány győzelmi pontjuk van. Győzelmi pont jár az olyan mezőkért, ahol a te választásokon való győzelmedet hirdető jelölő áll. Szintén győzelmi pont jár a játék során megszerezhető egyéb lapkákért is, melyeket a választásokkal szomszédos mezőkről lehet kinyerni minden körben. Végül az egyéb módon (pl épületek képességiből) szerzett pontok is beleszámítanak a végső összegbe. Aki a legtöbb győzelmi pontot birtokolja, az nyer. A játék véget érhet automatikus győzelemmel akkor is, ha egy játékos kellő számú körzetben megnyeri a választásokat.

Összegzés, ajánlás

A játék alapjai egyszerűek, ugyan akkor egy egészen sokrétű terület-foglalós társast takar. Számos döntéshozatali lehetőség van benne ami kellően izgalmassá teszi a játékot. Például gyakran megéri az utolsókig felhasználni a munkásaidat, hogy ha a választásokat nem is, de győzelmi pontokat érő jelölőket bezsebelhess, ugyan akkor előfordulhat, hogy megéri egy-egy kört hamar elpasszolni, hogy a következő körben eláraszthasd a pályát a rengeteg kockáddal.

Az sincs kőbe vésve, ha nyer valaki a választásokon, ha újra összegyűlik elég kocka a már megnyert területen, akkor új szavazás következik, így a már megszerzett területek elveszíthetőek a játék folyamán. A játékban számos stratégia győzelemre vezethet, nyerhetsz például ha arra fókuszálsz, hogy elég területen nyerj, így bezsebeld az automatikus győzelmet, de igyekezhetsz más játékos ilyen jellegű terveit akadályozni is, hogy a játék elhúzódjon a győzelmi pont számlálásig. A játék összességében egy nagyon jó terület-foglalós társas, aminek szabályai egyszerűek, mégis kellő taktikai lehetőséget nyújt.

Mi van a dobozban?

20 kerület lapka
9 épület lapka
számos jelölő, fakocka, és fabábu
5 játékos tábla
5 játékos segédletÍrd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.