Bremerhaven


Játékidő90 perc  Játékosszám1-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Robert Auerochs

Kiadó: Lookout Games
Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Címkék: Gazdasági stratégia, Típus: Stratégia
10990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


A Bremerhaven egy jól felépített, komplex gazdasági társas, ami Németország egyik leghíresebb kikötőjében játszódik. Mindannyian saját kikötőtök felépítésén mesterkedhettek, hogy a játék végén tiétek legyen a legtöbb pénz és presztízs. Ha kedveled az összetettebb euro játékokat, akkor olvass tovább és tudd meg mit is rejt a társas doboza.

Építsd meg álmaid kikötőjét

A játékot mindannyian egy saját kikötő táblával kezditek. Ezt a területet tudjátok majd a későbbiekben kiegészíteni egyedi épületekkel és új dokkokkal ahová a hajók kiköthetnek. Minél több hajót tud befogadni a kikötő, annál gyorsabban telik majd meg a raktered a különböző erőforrásokkal. Hogy jobban elférjenek az erőforrásaid, a játék előrehaladtával egyre nagyobb területekkel bővítheted a kikötőt. A játék egyik nagy kihívása tehát, hogy a legoptimálisabb módon fejleszd a kikötődet. A sok hajó befogadására képes rakpart például mit sem ér a megfelelő mennyiségű rakodótér és az infrastruktúra nélkül.

A játék másik jellegzetes mechanikai pillére a licitálós rendszer. Barátaiddal kártyák segítségével licitálhattok három sávon melyeken különböző jutalmakat nyerhettek meg. Minden mezőre kijátszhatsz több lapot is, valamint egy mezőre több játékos helyezhet lapot. A kijátszott kártyák arccal lefelé kerülnek a különböző mezőkre, majd miután a licit lezárult, minden kártyát fel kell fordítani. A legnagyobb értékű lap tulajdonosa nyeri meg az adott jutalmat a körre, a többiek pedig csak akkor használhatják a mezőt, ha fizetnek érte.

A licitálás három sávon történik. Az elsőn épületeket, pénzt vagy erősebb licitáló kártyákat lehet nyerni, a másodikon hajókat szerezhettek, melyek különböző rakományokkal érkeznek majd meg a kikötőtökbe. A harmadikon pedig különböző szerződések nyerhetőek. Ha a későbbiekben teljesítitek ezeket a szerződéseket, akkor pénzhez és presztízshez juthattok.

Az idő pénz

A játék egyik kuriózuma, hogy minden időre megy benne. A hajók bizonyos kör után hagyják csak el a kikötőt és amíg ott tartózkodnak, addig képtelen vagy a dokkban más uszályt fogadni. A szerződések is határidővel járnak, ha a rendelkezésre álló idő alatt nem sikerül őket teljesíteni, akkor pénzt vagy presztízst veszíthetsz. Az időt jelölők szimbolizálják a játékban, melyekből egyet minden kör végén le kell vennetek minden kártyáról. Ha a jelzők elfogynak egy lapról, akkor a hajó kiúszik a kikötőből, vagy a szerződés határideje lejár.

Az év kikötője

A kikötőbe felhúzható épületek más-más előnyöket biztosítanak. Vannak melyek pénzt gyártanak, mások a kikötőd presztízsét növelik és így tovább. Hogy kiderüljön kié lett a legjobban működő kikötő, a játék végén mindenki összeadja a pénzét, majd megszorozza az összeget a presztízsének mennyiségével. Ez egy újabb érdekes fordulatot visz a játékba, ugyanis minél több valakinek a presztízse annál fájóbb lehet 2-3- 4 pénz kifizetése a győzelmi pontok szempontjából. Természetesen a játék győztese az less, aki a végén a legmagasabb pontszámot.

Összegzés, ajánlás

A játék nem tartozik a könnyed eurok körébe, viszont számos nyerő stratégia és rengeteg választási lehetőség rejlik benne. A licitálás a játék központi eleme, a játékosok közötti interakció is itt történik meg. Ki kell találnotok vajon kinek mire lehet szüksége, és ez alapján megsaccolni, hogy a többiek vajon mekkora értékű kártyával licitálnak az egyes mezőkre. Aki szereti a licitálós, euro játékokat az nem fog csalódni a Bermerhavenben!

Mi van a dobozban?

7 játéktábla elem
327 kártya
350 token
5 fa jelölő
SzabálykönyvÍrd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.