Módosítottunk az oldalon, ha nem jön be jól, frissítsd Ctrl F5-tel!

Russian Railroads


Játékidő120 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Helmut Ohley
Leonhard "Lonny" Orgler

Kiadó: Z-Man Games
Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Russian Railroads játékok
Címkék: Összetett stratégia, Ketten és többen is játszható, Hosszú játék, Gazdálkodás, Év játéka (nyertes/jelölt), Ajándék társasjáték jediknek
Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Az orosz vonat méltán hírhedt. Több ezer kilométernyi távolságot szel át a tundrán keresztül, érintve az ország legnagyobb városait, és még Szibériába is eljuthat az utas, ha képes több héten keresztül is zötykölődni a vagonban. Ám mielőtt az utazás megkezdődne, még le kell fektetni a sínpárokat!

Vonatra, elvtársak!
Egy vasútépítő vállalat irányítása lesz a feladatod ebben a játékban. Célod három vasútvonal megépítése, melyek közül a leghosszabb a Szibériát átszelő pálya. Mindezek mellett még gondoskodnod kell a vonal minőségéről, a mozdonyokról, a gyárakról és a munkásokról is. Persze, azt sem szabad elfelejtened, hogy nem te vagy az egyetlen vállalat Oroszországban.
Nézzük, miként is épül a nagy szovjet vasút!

A vasút sem egy nap alatt épült meg
Egy nagyvállalkozás fejlesztése többrétű feladat. Minden apróságra gondolnotok kell a haladás érdekében. Nagyon sok lehetőség közül választhattok, melyek mindegyike fontos a győzelemhez, de a munkaerő véges, így nehéz döntésekkel kell szembenéznetek. Ez egy tipikus munkáselhelyezős játék, ahol el kell foglalni minél hamarabb a jobb helyeket.

A legfontosabb a három vasútvonal építése lesz. Kezdetben rossz minőségű sínpárokat fektettek le, de idővel ezeket lecserélhetitek jobb, kiválóbb elemekre, így értékesebbé téve a vonalat. Érdemes minél több munkát belefektetni ebbe, hisz’ az út az alapja minden másnak.

Nem elég, ha megvannak a sínek, a mozdonyokat is meg kell építeni és elindítani az ország másik felébe.
Ezek aztán valamelyik útvonalra rákerülve pontot szereznek a játékosnak. Hogy mennyit, az a mozdony fejlettségétől és az útvonal minőségétől is függ.
Ezeken felül a „háttérmunkákkal”is törődni kell. Gyárakat kell építenetek, az ipart kell fejlesztenetek, munkásokat, mérnököket kell felbérelnetek és így tovább. A sok kis lépésből áll majd össze a nagy egész.

A pálya átadása
Minden kör végén van egy rövid pontozás, valamint a játék végén egy hosszabb is. Aki győzni szeretne, annak az egész játék alatt az élen kell lennie, folyton tennie kell a célért, nem elég csak a játék végén.
A jobb vasútvonal több pontot ér, egy jól kiválasztott mozdony pedig megsokszorozza a kapott értéket. Az ipar és gyárak megléte is pontot hoz, ahogy a tanult mérnökök is. Aki a legtöbb pontot gyűjti össze a játék végén, az a győztes és Oroszország legnagyobb vasútépítője!

A doboz tartalma
Egy játéktábla, 4 kisebb játéktábla, 35 munkás, 8 bábu, 48 sínjelző, 37 mozdony, 28 kártyalap és sok egyéb jelző az érmékhez, pontokhoz, iparhoz.

Kellemes utazás
Komoly taktikai lehetőségek rejlenek benne, habár a játékosok közötti interakció elég kevés. A szerencsének nagyon kicsi a szerepe, inkább a taktikai érzék és tapasztalat fog dönteni a győzelemről.
A tartozékok minősége és a látványvilág remek, erre nem lehet panasz. Nagyon hangulatos a tábla és jól átadja az orosz vasút építésének hangulatát.
A Russian Railroads már csak témája miatt is érdekes játéknak tűnik, de ezen felül is érdemes kipróbálnotok. Akik kedvelik a munkáselhelyezős, stratégiai játékokat, azoknak valószínűleg tetszeni fog ez a játék is.

Szabálykönyv


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Szoleczky István
Dátum: 2014-03-19 13:41:37

Néhány lejátszott parti után azt kell mondanom, hogy nagyon jó kis játék. Most úgy látom nagyon sokféleképpen lehet nyerni. Nekem egyáltalán nem tűnik nehéznek megtanulni, inkább nyerni nehéz. Szerintem egyáltalán nem nyelvfüggő.

Értékelés:

írta Rendbontó
Dátum: 2016-03-18 15:21:56

Jópofa pontgyűjtős kis játék, aminek egy komplex szabálya van, de abszolút érthető. Kipróbáltuk négy játékossal és hárommal is, mindkettő parti élvezetes volt (és gyanítom ha csak ketten lennénk az is lekötne minket). Nagy előnye a játéknak, hogy rengeteg módon lehet benne pontot szerezni, így mindig más stratégiát kell alkalmazni, és persze a többi játékoshoz igazodni. Az újrajátszhatósága így nem kicsi, többször is elő lehet venni és játszani vele egy-két kört. A kivitelezés szép és hangulatos, de az orosz feeling annyira nem érződött sajnos. Két negatívumot tudnék csak mondani: az egyik, hogy a mérnökökkel elég nagy előnyre lehet szert tenni, a másik a társas ára. Bár sok cucc van benne, szépen ki lett vitelezve, jól kitalált szabállyal rendelkezik, azért 2-3 ezressel lehetne kevesebb szerintem.
Összességében pozitív csalódás a társas, és vicces volt, hogy a legelső játékkal egy holtversenyes győzelmet hoztunk össze, amit azért nem könnyű megcsinálni.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítő:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e