1775: Rebellion


Játékidő90 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Beau Beckett
Jeph Stahl

Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Academy Games
Címkék: Történelmi, Ketten és többen is játszható, Hosszú játék, Típus: Stratégia, GMT játékok
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Az 1775: Rebellion az Academy Games legújabb játéka. Idősebb testvéréhez - 1812: The Invasion of Canada - hasonlóan szintén egy történelmi játékról van szó, melyben fontos szerepet kap a területfoglalás és a harc is. Mindkét játékban fontos, hogy jól taktikázzunk, de persze az sem árt ha mellénk pártol Fortuna asszonyság is. De vajon mi újat mutat ez a mostani játék az előzőhöz képest? Csak egy újhadszínteret kapunk, vagy játékbeli változásokat is? Lássuk a válaszokat!

Amerika történelme életre kel
A játékban több hadsereg is helyet kapott. Irányíthatjuk a francia, angol vagy amerikai seregeket, de az őslakos indiánok, és más zsoldos seregek is megjelenhetnek a táblán. A játéktábla Amerika keleti partszakaszát jelenti meg, vagyis a gyarmatokat. Az alapfelállás éppen az aktuális kampánytól függ, melyet a játék elején a játékosok még kissé módosíthatnak a saját  szájízük szerint. A játékmenet egyszerű: először erősítéseket helyezhetünk el, majd kártyákat játszhatunk ki, végül pedig a támadások kidolgozására kerül sor.

Dolgozz ki saját taktikát!
Minden sereg rendelkezik egy pakli kártyával, amit a nemzetet irányító játékos használhat. Ezekkel a kártyákkal tudjuk mozgatni az egységeket a játéktáblán, bizonyos lapokkal több hadosztályt manőverezhetünk rövidtávon, míg másokkal nagyobb távolságok tehetők meg, de kevesebb egységgel. A játékban a Britek és Amerikaiak csapnak össze, ami azt jelenti, hogy négy játékos esetén két darab kétfős szövetség ütközik meg. A francia és a német bérenc seregek különböző kártyák segítségével kerülhetnek játékba a megfelelő játékosok irányítása alatt.

Harc a gyarmatokért
A konfliktusok lebonyolításához a játék néhány egyedi kockát tartalmaz. A kockákon különböző egyedi szimbólumok találhatóak. Támadáskor a védő fél dob először, és a dobás eredményétől függően okozhat veszteséget, menekülhetnek el, vagy vonulhatnak vissza az egységei. A kockák színe jelzi, hogy melyik nemzethez melyik dobótest használható. Ez azért fontos, mert a különböző nemzetek kockáin más-más arányban vannak az egyes harci szimbólumok. Így bizonyos nemzetek seregei például sosem menekülnek el, mások viszont hajlamosak megfutamodni a csatából.

Szabadság vagy elnyomás?
A játékban nem csak a harchoz kell szerencse, minden körben véletlenszerűen dől el a játékosok sorrendje. A játék a második kör után érhet véget, abban az esetben ha az egyik vagy mindkét szövetség összes tagja kijátssza a kártyáját  amivel fegyverszünetet ajánlhat. Ilyenkor az a szövetség nyer, amelyik a táblán több területet birtokol. A gyarmatokat úgy lehet birtokolni, ha valamelyik területén áll saját egységünk, de egyik más területén sem tartózkodnak ellenséges katonák. Természetesen erősítést is csak olyan helyre tehetünk le, amit uralmunk alatt tartunk, így a gyarmatok birtoklása nem csak a játék végén lesz fontos.

Összegzés
A játék nagy előnye, hogy segítségével anélkül játszhat az ember harci játékot, hogy bonyolult szabályokat kellene ismernie. A játék mechanizmusa egyszerű, mégis sok tervezgetést és gondolkodást igényel a megfelelő taktika kialakítása. A területek elfoglalása és megtartása szintén kritikus jelentőségű, jól át kell gondolni tehát, hogy mikor érdemes feladni egy-egy frontot, hogy egy másikat elnyerhessünk. Természetesen a szerencse szerepe sem mellőzhető a kockadobások miatt. Amit esetleg hátrányként hozhatunk fel, az az, hogy a tapasztaltabb játékosok pusztán a játék ismeretéből (események, kártyák stb.) előnyt kovácsolhatnak a kezdőkkel szemben.           

Kinek ajánljuk?
A történelmi játékok kedvelőinek mindenképp érdemes tenniük egy próbát ezzel a társassal, mivel a gyors, egyszerű és letisztult szabályok remek szórakozást nyújthatnak nekik. A harci játékok kedvelői is bátran vágjanak bele egy játszmába, érdekes, és fordulatos csatákra számíthatnak. Akik nem szeretik ha kockadobások döntik el a játék egy-egy pillanatát azoknak viszont  lehet, hogy csalódás lesz a játék, mivel a szerencse szerepe vitathatatlan.

Mi van a dobozban?
1db játéktábla
54 kártya
16 egyedi dobókocka
Számos jelölő
 

Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.