Carcassonne - Déltenger


Játékidő35 perc  Játékosszám2-5  (2 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Klaus-Jürgen Wrede

Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Piatnik
Sorozat: Carcassonne a Világ körül
Címkék: Ketten és többen is játszható, Rövid játék, Könnyű stratégia, 2016. év magyar társasjátékdíjra beválogatott
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 47*47 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Nincs prémium kártyavédő ajánlás

Röviden a játékról, játékismertető


A Carcassonne - Déltenger egy új Carcassonne sorozat (Around the World) első tagja, amelyben a készítők a világot szeretnék körülutazni és bemutatni - így valószínű, hogy a sorozat sok új változatot tartogat még számunkra!

A játék a szokásos lapkalehelyezésre épít, továbbra is úgy, hogy utána figuránkat letehetjük arra az elemre. Ám az ismerős városokat, kolostorokat és mezőket most felváltja a banán, kagyló és hal. Ezeket a finomságokat kell gyűjtögetnünk és aztán győzelmi pontért eladni a kifutó hajóknak.

Alapok


A játék az igen népszerű Carcassonne-ra épül, illetve annak szabályait variálja. Ha nem ismernénk az eredeti változatot, az sem lenne baj, hiszen ez is legalább olyan élvezetes és változatos, mint a korábbi alapjáték. Szabályai pillanatok alatt megtanulhatók.

A szigetvilág nyüzsgő élete

A játék során, ahogy haladunk előre öblöket, szigeteket, s köztük palló járatokat hozunk létre. A déli tenger aprócska szigetein a lakosok banánt gyűjtenek, kagylókat fognak, s ezekkel kereskednek. Amikor rajtunk a sor, a következőket tehetjük, miután leraktunk egy lapkát:
- lerakunk egy szigetlakót, vagy
- visszavesszük egyik emberünket*

Ha a lerakott lapkával befejezünk valamit (palló, sziget, tengeröböl, piac), azokat értékelnünk kell.**

*Ez egy igen fontos változás az eredeti játékhoz képest, mert embereink száma igen csekély, néha bizony jól jön, ha vissza tudjuk őket hívni.
**Másik fontos - és szerintem igen jó - változás, hogy értékelésnél nem pontokat, hanem árukat kapunk. A kapott árukat kereskedő hajókra pakolva (körünk utolsó lépéseként) szerzünk pontokat, hajólapkák formájában. 

Bevallom őszintén, szerintem ez az egyik legjobb újítás ebben a változatban, hiszen nem kell állandóan számolgatni pontjainkat a táblán - elég játék végén összesítenünk hajóink pontjait.

Mivé váljak?

Attól függően, hova küldjük emberkénket, más és más feladata lesz:
- kagylógyűjtő: pallókon járkál és kagylókat gyűjt
- banánszedő: szigeteket szüreteli a pálmaligeteket
- kereskedő: piacra állított meeple feladata a piacot körbeépíteni
- halász: tengerre fektetett lakos halakat gyűjtöget

Halászat felsőfokon

Mihez is értsenek a déltengeri lakosok a legjobban, ha nem a halászathoz! A halászok (korábban farmerek) ezúttal nem csak a játék végén, hanem közben is hoznak halakat. Kétféle módon juthatunk halhoz játék közben:
- létrehozunk egy tengeröblöt (víz minden irányból le van kerítve)
- halászhajót küldünk ki, s az azonnal kifogja a jelenleg ott található halakat

A fent említett újdonságok, nem bonyolítják, de kellően megcsavarják az eddigi Carcassonne szabályokat.

Végre megéri papnak állni!

Ebben a változatban bár nincsenek papok, mivel a helyüket kereskedők veszik át. A kolostorok helyett piacok vannak, egyetlen hasonlóság, hogy ezeket is körbe kell építenünk. Azonban, ha kiépítjük a piac körüli területeket, elvehetjük a legmagasabb pontértékű hajólapkát. Így újabb stratégiai megfontoláshoz érkezünk - mikor is érdemes befejezni a piac építését?!


Összegzés


A déltengeri változat kellemesen megcsavarja az alapjáték szabályait, új taktikára sarkalva minket. A kivitelezés kifejezetten hangulatosra sikerült (akárcsak a hasonló témájú Hawaii vagy Finca). Régi Carcassonne veteránoknak is kellemes kikapcsolódást nyújthat, anélkül, hogy azt éreznénk ugyanolyan játékkal játszunk.

Külön pont az egyszerűsített pontozásért, a piacért és a vizek játék közbeni kiértékeléséért. Ajánljuk bátran kezdő játékosoknak is, akik még csak most ismerkednek a társasjátékok világával.

A magyar nyelvű játékszabályt ide kattintva tekintheted meg!Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.