Hanabi (fémdobozos, magyar)

magyar kiadás

Játékidő30 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Antoine Bauza

Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Hanabi játékok
Címkék: Kártyajáték, Év játéka (nyertes/jelölt), Apró ajándékok, Típus: Kooperatív,
2490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


A Hanabi (japánul tűzijáték) egy egyedi stílusú, kooperatív, szórakoztató, közepes játékidejű kártyajáték Antoine Bauzától, a 7 Wonders alkotójától.

Ez a játék 2013-ban elnyerte az Év játéka (Spiel des Jahres) díjat, melyet többek között egyszerű szabályrendszerének, gyors tanulhatóságának és egyedi játékstílusának köszönhet. A játék pillanatok alatt megtanulható és minden korosztály számára szórakoztató.

A fémdobozos kiadásban a kártyák négyzet alakúak és a tokenek műanyagok.

Szép, szép a kártya hátulja...de miért is ezt kell nézzem?
A dobozban színes, számozott kártyákat találtok. Feladatotok egy tűzijáték megszervezése, lebonyolítása és a közönség elkápráztatása. S, hogy mi ebben az egyedi? Az, hogy a játék során leginkább a memóriátokat kell majd megdolgoztatnotok, hiszen saját lapjaitokat nem látjátok, mivel a kártyákat a többiek felé mutatva tartjátok kezetekben. Így kell egymásnak tanácsokat osztogatva a közös célotokat elérni. A cél pedig nem más, mint minden színből egy számsort építeni.

Tanácsokból sosem elég
Ha rajtad a sor három dolgot tehetsz.
a, kijátszhatsz kezedből egy lapot - ezzel építve a számsort (de a lapokat csak sorban lehet kijátszani)
b, tanácsot adsz az egyik játékosnak - aki ez alapján tudja majd megtippelni, milyen lapok is vannak a kezében
c, eldobsz egy lapot - ilyenkor plusz tanácsadási lehetőséghez juttok

Most azt gondolhatjátok, hogy addig osztogatjátok a tanácsokat, míg egyértelműek lesznek a lapok. Azonban ez nem ilyen egyszerű, ugyanis a tanácsok száma véges. Minden segítség után le kell fordítanotok egy korongot, melyből csak korlátozott számú áll rendelkezésetekre.

Ha rossz lapot játszotok ki, az Istenek mérgesek lesznek és villámot küldenek. A harmadik villám után vesztettetek és vége is a játéknak.

"Akkor van két piros lapom...s ez a kettő egyes, ez pedig egy ötös, de milyen színű is?"
Ahogy haladtok előre a játékban, egyre több mindent tudtok majd a lapjaitokról, csak győzzétek megjegyezni. Rajtatok áll mennyire veszitek szigorúan a szabályokat, lehet-e pl. elismételni egy korábbi tanácsot vagy sem. Akárhogy is, ez a játék bizony rendesen megdolgoztatja majd a memóriátokat és a figyelmeteket. Nem csak a másiknak adott tanácsokra, de a saját lapjaidra is figyelned kell.

A Hanabi egy igazán egyedi, könnyed, szórakoztató, családi kártyajáték 2-5 fő számára, bátran ajánljuk bármilyen korosztály számára.

A magyar szabályt ide kattintva tekintheted meg!

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Gulyás Zoltán
Dátum: 2014-12-16 12:52:20

A fémdobozos változatot vettem meg, mert talán kicsit jobban hordozható, mint a sima, és érdekesebb, egyedibb a kinézete, valamint a jelölők is műanyagok. A játékmenet persze ugyanaz, mint a sima változatnál: egy nagyon ötletes, különleges élmény, amivel simán le lehet nyűgözni a társasok iránt nem igazán érdeklődő "kívülállókat" is - mert hát milyen játék már az, ahol kifelé fordítva fogod a lapjaidat? :)

Azt azonban felejtsétek el, hogy két játékossal maximum pontot fogtok elérni - nekünk legalábbis még egyszer sem sikerült, még a közelébe jutni sem. :)

Értékelés:

írta Rácz Dániel
Dátum: 2016-04-20 02:51:38

Engem kissé zavar, hogy megvéve a fémdobozos játékot csalódnom kellett hogy a szivárvány színűből csak 5 lapot raktak bele (1, 2, 3, 4, 5). Úgyhogy azzal a variánssal csak így nehezítve lehet játszani..

Értékelés:

írta Veréb Szabolcs
Dátum: 2017-04-24 17:13:10

A játék jó nehéz és nagyon össze lehet veszni rajta, ha olyan a társaság. Két fővel is tökéletes, ami nálam mindig egy extra pont, így bármikor előkerülhet társaság nélkül is. A fémdoboz elegáns, de a kártyák minősége hagy kívánni valót maga után, ezért -1 lovacska.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.