XCOM: The Board Game


Játékidő90 perc  Játékosszám1-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Eric M. Lang

Kiadás éve: 2015
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Fantasy Flight Games
Sorozat: XCOM játékok
Címkék: Sci-fi, Számítógép játékosoknak, Típus: Kooperatív,
17990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*90 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*120 mm Standard (150 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*90 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*120 mm Premium (70 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Ahol mások eddig elbuktak, ott győznötök kell!

Párizs elbukott. New York az óceánba süllyedt. Földönkívüliek támadták meg Shanghait óriási pánikot keltve. A Föld körül keringő műholdak azonosítatlan repülő tárgyakat észleltek Mexikó, Brazília és Oroszország felett. A hadsereg megsemmisült. Az idegen megszállás elkezdődött! Az emberiség a végéhez közeledik... Rajtad és társaidon múlik, hogy világunk megmenekül-e a teljes kipusztulástól! Az XCOM-on a sor, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Egy titkos nemzetközi szervezet tagjaiként feladatotok az UFO erők visszaszorítása, idegen technológiák felderítése, a megszállási program megszerzése vagy épp a földönkívüliek gyenge pontjainak feltérképezése.

Az XCOM csapatán belül az alábbi szerepeket tölthetjük be:

 • Commander: Válságokat kezelhet, egységeket irányíthat, erőforrásokat gyűjthet.
 • Chief Scientist: Idegen technológiát alkalmazhat, fejlesztéseket végezhet.
 • Central Officer: Fenyegetettségi szintet ellenőrzi, műholdakat irányítja, kommunikációt végez.
 • Squad Leader: Küldetéseket választ, katonákat irányít, a védelmet szervezi.
 • Az ismeretlen ellenséggel szemben növelned kell egységeid számát

  Amint csatlakoztok az XCOM szervezetéhez, a földönkívüli invázió csak növekszik. Az XCOM: The Board Game tartalmaz egy ingyenes alkalmazást. Ezzel irányíthatjátok az idegenek különböző akcióit "real-time"-ban, ami még drámaiabbá teszi a játék magával ragadó hangulatát.

  Minden körben az alkalmazás határozza meg, mennyi időnk van a feladatokra, így rákényszerülünk a gyors döntéshozásra. Továbbá a játék köreit is nyomon követhetjük vele. A játék elején ki kell választanunk az öt különböző invázió tervéből az egyiket. Ezek mindegyike meghatározza a bázisunk helyzetét, hogy az idegenek mely kontinenseket és milyen sorrendben támadják és egyéb bekövetkező katasztrófákat.

  A megszállási tervek mindegyike egy minta alapján készült, és három állandó játékelemmel dolgozik: UFO-k, "válságok", idegenek támadásai.

 • A föld körüli pályájukról idegen űrhajók szállnak alá a Földre, s minél több űrhajó érkezett az egyes kontinensekre, annál nagyobb méretekben tör ki pánik, s ha ezáltal kettő földrészünket elvesztettük, akkor visszafordíthatatlanul elvesztettük a háborút.
 • Világméretű válságok ütik fel a fejüket, amelyek mindegyike megnehezíti a különböző utánpótlásainkat, ellátmányainkat, s ez által is egyre csak nagyobb fejetlenség bontakozik ki az országokban (ha még nevezhetjük így őket).
 • Eközben folyamatosan újabb földönkívüli egységek lepik el Földünket, hogy felkutassák és eltöröljék a felszínről az XCOM főhadiszállását.
 • Az ingyenes alkalmazás tartalmaz egy "Tutorial" módot is, ami bevezet a játék szabályaiba és a nehézségi szintet is kiválaszthatjuk benne. (Könnyű, Normál vagy Nehéz fokozat közül választhatunk.)

  A háború nehéz döntéseket szül...

  Amikor az emberiség a végéhez közeledik, már nincs lehetőség hibákra. Az XCOM kockadobásokkal szimulálja a különböző feladatok lehetőségeit: bázis védekezése, idegenek megtámadása, fejlesztések. Mindegyikhez sikeres dobásokra van szükséged, hogy pozitív esemény történhessen.

  Példák kockadobásokra:

 • Ha sikeres támadást hajtasz végre egy műholddal, akkor egy UFO-t likvidálhatsz a föld körüli pályájáról.
 • Bázisod védelménél sikerenként sérüléseket okozhatsz a támadó földönkívülinek. (Ha elfogy az életereje, meghal.)
 • Minden egyes sikerrel a tudósaiddal jelzőket szerezhetsz, amivel feladatokat hajthatsz végre.

 • Összefoglalva: bíznod kell a szerencsédben! Minden egyes dobókocka két oldalán van csak sikerjelző. Minden feladat egy fenyegetettség jelzővel van ellátva, ami eggyel kezdődik. Minden kék XCOM kockával dobnod kell, majd az ellenség piros kockájával is. Ha az ellenség dobása nagyobb, mint a fenyegetettség jelző értéke, akkor  választhatsz úgy, hogy az összes kockát újradobod (az ellenségkockát is beleértve). Ha így döntenél, növelned kell a fenyegetettségi jelzőt is.

  Ha az ellenséges kocka értéke kisebb vagy egyenlő a jelző értékével, akkor a sikertelen próbálkozásaid visszahatnak rád: katonákat és repülőket veszthetsz, műholdjaid válnak irányíthatatlanná, vagy nem találják tudósaid a megoldást.

  Egy különleges társasjátéktípus van születőben... 

  Ne maradj le a kezdetekről!

  Az emberiség sorsa a kezedben van, itt az ideje, hogy barátaiddal együtt védjétek meg Földünket az idegen megszállástól!

  Mi van a dobozban?

 • 1 db Játéktábla
 • 12 db XCOM katona
 • 8 db Elfogóvadász
 • 24 db UFO
 • 5 db XCOM dobókocka
 • Több mint 200 kártya és jelző
 • Értékelések, vélemények:


  Értékelés:

  írta Horváth Attila
  Dátum: 2015-02-11 09:38:42

  Még csak 1 napja kaparintottam meg a saját példányomat, vártam már nagyon és azonnal letoltunk 2 játékot is.
  Kissé kettős érzésem volt a végén.
  Egyrészt a játék véleményem szerint jól fel van építve, hangulatos, van benne kihívás és feszültség az idő szűke miatt, a szerepek jól el vannak osztva, mindenkinek fontos feladata van, és a képességek/fejlesztések is jól használhatóak és éedekesek.
  Nagyon fontos a csapatmunka, ami tetszik, renegeteg kommunikáció szükséges ahhoz hogy 1-1 kör jól sikerüljön, de az időszűke miatt így is félresiklanak néha dolgok.
  A hozzvaló program is profi munka, a szabálymagyarázatok képekkel vannak, könnyen érthetőek, és van FAQ, ami igencsak hasznos.

  Ami nem tetszik, és amiért csak négyes a játék. Egyrészt a játék baromi nehéznek tűnik, mindkét esetben úgy végzett ki bennünket a játék, hogy nem láttam egyáltalán hol kellett volna valamit másképpen csinálni, hogy legyen esélyünk.
  A másik a kockajáték. Sajnos az FFG-s játékok néha nagyon arra épülnek hogy mit dobsz néhány kockával. Ez sajnos itt is így van. Reménykedtem hogy a kockák szerepe minimális de nem. Az első játék legelső körében 3 rossz dobással vége is lett a játéknak, elhúztuk ugyan még 2 körig, de már az első kör végén látszott hogy erről ennyit. Így a játék legnagyobb hibájának azt nevezném, hogy ha az első kört elrontod a kockák miatt, nekem úgy tűnik már nincs visszaút.

  Értékelés:

  írta Gulyás Attila
  Dátum: 2015-02-12 12:39:26

  A beszerzés óta eddig 5 játékot volt szerencsém játszani, egyedül és csapatban egyaránt.

  A játék újításai nagyon jók, az app pont csak annyit "vesz ki" a játékosok kezéből, amennyit feltétlenül szükséges, viszont nagyon jól megoldották a szabályok ismertetését és az "oktatást". Könnyű volt elsajátítani a szabályokat, mert bár minden egyes szerepkör más és más, a dolgok mechanikája a fontos pontokon megegyezik. Ez nagyban megkönnyíti a szerepcseréket.

  Egyedül igen nehéz végig játszani a játékot. Nagyon sok dolog van, amire egyszerre kell figyelni. Míg több játékos esetén lehet gondolkodni a cselekedetek közben, egyedül erre nincs lehetőség, ez nagyban megnehezíti a helyes döntések meghozatalát - ahogy ennek lennie is kell!

  Csapatban nagyon jó élmény a játék, minden egyes szerep teljesen különböző, és kooperáció nélkül tényleg nem lehet sikerre vinni a játékot. A megfelelő "taktikára" viszonylag hamar rá lehet jönni, de ez persze messze nem garantálja a győzelmet. A különböző krízisek, támadások, és egyebeknek köszönhetően nem válik kiszámíthatóvá a játék, a többszemélyes változatban pedig bár nagyon fontos a kooperáció, mégis minden játékos "maga viszi" a saját szerepkörét (azaz a játék végén egyöntetűen mindenki azt mondta a másiknak, hogy "én amúgy nem tudtam, hogy pontosan mit csinálsz").

  A kockák elég komoly szerepet kapnak a játékban, így a rossz hadiszerencse tényleg kifoghat a játékosokon, de ahol csak van kocka, ott ez bármikor előfordulhat. Vannak módszerek, hogy ezt hogyan lehet javítani képességekkel, kártyákkal, erre idővel rájönnek a játékosok. Ez is mind a játék része.
  Valóban van olyan helyzet, ami már nem menthető, de ehhez tényleg borzasztó rosszul kell dobni.

  Összességében tehát a játék nagyon jó, élvezetes több játékos számára is, és az app komplex megoldásainak köszönhetően pedig mindig érdemes újrajátszani. Nem mellékes persze az sem, hogy a szabályok sem kvantuumfizika szintűek, az alkalmazásba épített "tutorial" mód használatával az első játék során valóban tökéletesen elsajátíthatóak. Kvázi kortól függetlenül ajánlható bárkiknek, remek csapatépítés, de legalább egy embernek tudnia kell angolul - a szabályok nyelvezete nem bonyolult.

  Értékelés:

  írta Horváth Attila
  Dátum: 2015-07-06 20:18:27

  Nagyon vártam a játék megjelenését, nagy elvárásaim voltak vele szemben, talán ez volt a baj.
  Nagyon szerettem régen a számítógépes változatát a játéknak, nos a kettőnek játéktechnikailag minimális köze van egymáshoz. Ettől függetlenül jól átvették a játék hangulatát, szép a játék, a hozzá írt app rettenetesen jó, sokat segít hogy megtanuld a játékot. A szerepek, a képességek mind érdekesek és változatosak, az egész játék jól átgondolt, és minőségileg csillagos ötös.
  Viszont sajnos van egy nagyon nagy DE... Ne értsen félre senki, szeretem a kihívásokkal teli játékokat, és azokat a játékokat főleg amikben kockadobálással dőlnek el a dolgok. Sajnos ez a játék ennek a 2 dolognak a legalja.
  A játék szinte élvezhetetlenül nehéz, összesen 5 játék során odáig nem jutottunk el hogy akárcsak a legkisebb esélyünk lett volna nyerni, pedig tapasztalt játékosokkal ültem le játszani.
  A kockadobálás pedig borzalom. Egyetlen igazán rossz dobás is el tudja dönteni a játékot, de egymás után 2-3 sikertelen dolog, és már nincs visszaút. Számomra élvezhetetlen volt minden egyes játék, mert már az első/második kör végén láttuk, hogy semmi esélyünk, na de nézzük hátha... aztán jött a KO.
  Tényleg csak az igazán mazochistáknak ajánlom, ha valaki egy élvezhető játékot akar játszani kb hasonló játékmenettel, javaslom a Space Alertet. :) Ott legalább nem a kocka dönt. :)

  Írd meg a véleményedet

  Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

  Kiegészítő:


  7990,- Ft
  Várható érkezés:
  2019-08-21