7 Wonders (7 Csoda) - Babel


Figyelem: önállóan nem játszható!

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nem kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.


Kiadás éve: 2014
Szabály a dobozban:
Kiadó: Asmodee
Sorozat: 7 Wonders játékok

9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Röviden a játékról, játékismertető


Az ókor számos építményt hagyott hátra az utókor számára, melyeket legendák öveznek. Bábel tornya egyike ezeknek a monumentális alkotásoknak, melyek vallási indíttatásból emelkedtek a magasba, egyszerre összehozva és megosztva az emberiséget. Vajon ti képesek lesztek közös nevezőre jutni és együtt építeni a tornyot, vagy elbuktok a feladat során?

Bábel csodái


A 7 Wonders minden kiegészítővel megpróbál valami egyedit, egy új világot adni játékosainak. Ez a Babel esetében sincs máshogy, sőt. Két új elem is készen áll arra, hogy felkavarja a játékmenetet! 

A torony

A kiegészítő központi eleme Bábel tornya, amit közösen építitek egyre magasabbra és méretesebbre. Könnyen meghatározza majd a taktikádat a torony állapota, ugyanis minden egyes cikkely, amit sikerül befejeznetek, hatással lesz minden játékosra, de nem mindenki fog profitálni belőle kellőképp’. Valamelyik épületrész a hadsereget támogatja, egy másik az építkezést, de van olyan, ami nyersanyagot ad vagy adózni kell.

A torony minden szintje több részletből áll és csigavonalban épül. Ez azért érdekes, mert egyszerre mindig csak a legutolsó néhány rész fejti ki hatását. Remek taktikai lehetőségeket rejt magában, de csak akkor, ha valaki előre tervez!

Nagy munkák


A torony építése nagy előkészületeket igényel. Ahhoz, hogy minden menetrendszerűen haladjon, szükség van kiegészítő épületek emelésére, eszközök készítésére. Ezeket jelképezik a nagy munkák, amelyek egy új réteget adnak a játéknak. 

Elkészítésük közös munkát igényel és nagyon sok pénzt, de ha elkészül bármelyik a projektek közül, a résztvevők nagy jutalomban részesülnek. Erősebb hadsereg, ingyen csoda, plusz pontok a kártyák után. Ám ha valaki nem vesz részt a munkafolyamatokban, büntetést kap, amely legalább olyan mértékű, mint a jutalom lenne. Az egyik csodád elveszti képességét, minden vagyonod eltűnik, el kell dobnod egy kártyádat és így tovább.

Az elérhető munkák változatosak és sok található a dobozban. Daruk, erősített falak, gyárak, vásárló utcák. Egy nagyon hangulatos várost építetek a játék során!

A kiegészítő tartalma


1 Bábeltábla, 24 Bábellapka, 15 nagy projekt kártya, valamint 176 különféle jelző a pontozótáblán és a segédleteken túl.

Az isteni torony


A Babel egy sokrétű, érdekes kiegészítő, amely alaposan átdolgozza a 7 Wonders élményt. A szabályok egyszerűek, de sokkal nagyobb odafigyelést, taktikázást igényel a játék ezzel a bővítménnyel már akkor is, ha csak az egyik újdonságot használjátok. Sokkal nagyobb a játékosok közötti interakció és a mikro menedzsment. 

Ha egy mélyebb, összetettebb 7 Wonders-t szeretnétek játszani, tegyetek próbát Bábel tornyával!
Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tóth László
Dátum: 2015-01-11 08:22:52

Mivel már az alapjátékot is zseniálisnak tartottam, ezért beruháztam az összes kiegészítőjére is a 7 csodának, így a Bábelre is. Őszintén mondhatom, nem bántam meg.

Az eddigi paklijaink nem fognak új lapokkal bővülni, amit én a magam részéről egy kicsit sajnálok is, de cserébe két teljesen új játékelemet kapunk (torony és a rendeletek), ami globálisan befolyásolja a játékot. Ezek az elemek szabadon variálhatóak az eddigi kiegészítőkkel. Ez a kiegészítő szerintem sokkal komplexebbé teszi a játékot, és bár a dobozon nem változott a játék időtartama, de szerintem egy 5-10 percet rá lehet számolni, mivel jobban át kell gondolni a lapok kiválasztását. Minden lépést meg kell fontolni, mert már nem elég a saját asztalunkból kiindulni, hisz a globális hatások teljesen felboríthatják a játék alapjait is. Nálunk többször került elő olyan helyzet, hogy játék közben kellett gyökerestől felborítani az előzetes stratégiákat. Aki szereti azt, ha egy játékban váratlan eseményekkel is szembe kell néznie, hogy rugalmasan kell reagálnia egyes történésekre, akkor ez az ő játéka. Ráadásul újabb eszközt kaptunk a Babellel, hogy beleszóljunk a másik játékába.

Negatívumként az új lapok hiányát írnám, jobban örültem volna, ha a rengeteg új token helyett inkább lapok formájában jelentek volna meg a jutalmak. Illetve, hogy a rendelet kártyák iszonyatosan nagyok, és jelenleg nem lehet rájuk védőfóliát kapni. (Remélem, idővel majd lehet nálatok.)

Az elemek és a 15 rendelet kártya igényes kialakítású, nekem igazán tetszettek a grafikák.

Új kihívás, 2 új játékelem, az, amit nyújt a játék. Én nem tartom egyszerű bőrhúzásnak, bátran ajánlom mindenkinek, megéri az árát. Alig várom már az Armada-t, kíváncsi vagyok, hogy oldják majd meg a tengeri hadviselést. Remélem kapunk majd a játékhoz egyszer egy vallással kapcsolatos kiegészítőt is.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


9690,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


12490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kiegészítők:


5990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


5990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


3290,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


2490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


2490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


8990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


5690,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


7590,- Ft
Azonnal kapható
a boltban