Qin (magyar)


Játékidő30 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Reiner Knizia

Kiadás éve: 2015
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Delta Vision
Címkék: Ketten és többen is játszható, Rövid játék, Könnyű stratégia, Könnyű játék, 2016. év magyar társasjátékdíjra beválogatott
11490,- Ft
Várható érkezés:
10-14 nap

Röviden a játékról, játékismertető


A helyszín Kína, kb. 2000 évvel ezelőtt. Provinciák küzdenek újabb területek és falvak meghódításáért, és csodálatos, magasabbnál magasabb pagodákat emelnek, ezzel is kifejezve hatalmasságukat. A Qin egy könnyed, stratégiai, már-már logikai játék. Szabályai 5 perc alatt megtanulhatóak és a játékmenet sem hosszú.

Az alapok

A játék fő eleme a színes területlapkák lehelyezése lesz. Így fogtok területet hódítani és pontokat gyűjteni. Amikor rajtad a sor, leraksz egy lapkát - ezzel eseményeket indíthatsz el - majd húzol egy újat.

(Provincia - minimum kettő egymás melletti, azonos színű mező. Fő provincia - min. öt egymással kapcsolatban lévő, azonos színű mező.)

Amikor a lapkalerakással létrehozol egy provinciát, azt megjelölöd a saját pagodáddal, jelezvén, hogy ez a terület a tied. A későbbiekben ehhez lapkákat hozzáépítve növelheted provinciád méretét. Amint területed eléri az öt mezőt, rárakhatsz a pagodádra még egyet, fő provinciává emelve a területet. A fő provincia különböző kiváltságokkal rendelkezik, mint pl. nem lehet beolvasztani.

Melyik színt kell figyelnem?

Eleinte zavaró lehet, hogy az egymás mellé lerakott lapkák színének nem kell egyezniük. Simán lerakhatsz egy sárga mellé egy kéket is, létre hozva ezzel akár több provinciát is. Másik zavaró dolog lehet, hogy ne akard egyik provincia színt se kisajátítani. A pagodák színe fogja meghatározni melyik a te területed, nem a lapka színe!

Pagodák százai és a falvak meghódítása

A játék egyik kulcs eleme, hogy minél több pagodát építs, hiszen az a játékos nyer, akinek előbb elfogynak az épületei a készletéből. Ezért fontos, hogy minél több kis provinciát hozz létre, majd ezeket növeld. A terjeszkedésnél azt is érdemes figyelni, hol vannak a táblán falvak, ugyanis ha ezeket összekötöd a területeiddel, újabb pagodát helyezhetsz rájuk. Ha a falvak körül több játékos pagodái is állnak, a falu ahhoz fog csatlakozni, akinek a provinciája több mezőből áll a falu körül. No máris nem olyan egyszerű! 

A beolvasztás

Itt kezdődik a taktika. Ugyanis, ha ügyesen terjeszkedsz el tudod venni a többi játékostól a falvaikat, sőt! Területeiket be tudod olvasztani a sajátodba. S ilyenkor bizony az ellenfélnek vissza kell vennie épületét a területről (növelve ezzel a készletét).

Ehhez azt kell tenned egyrészt, hogy a falvak körül neked legyen több területből álló provinciád. A másik lehetőség, hogy az azonos színű területeket összekötöd egy lapkával. Akinek több mezőből állt a területe azé lesz a nagy provincia. A beolvasztás ellen egyetlen dolog véd, a dupla pagoda.

Összegzés

A leírtakból látható, hogy igen sok stratégia rejlik ebben a játékban. Minden azon múlik, hogy rakjuk le a kezünkben lévő lapkánkat. A szerencse faktor (milyen lapkákat kapunk) minimális, s a játék újrajátszhatóságát növeli a kétoldalú és különböző nehézségű tábla. Ajánljuk mindenkinek, aki egy hamar megtanulható, logikai jellegű stratégiai játékot keres.

Az angol nyelvű szabályt ide kattintve tekintheted meg!


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.