Patchwork (magyar)


Játékidő30 perc  Játékosszám2  (2 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Uwe Rosenberg

Kiadás éve: 2015
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Compaya (Gamer Café)
Sorozat: Patchwork játékok
Címkék: Könnyű stratégia, Csak ketten játszható, Ajándék a másik felednek, Év játéka (nyertes/jelölt) 2015, Típus: Stratégia
4990,- Ft
Várható érkezés:
Talán 2019. Q3

Röviden a játékról, játékismertető


A Patchwork egy rövid, kétszemélyes absztrakt stratégiai játék Uwe Rosenbergtől, aki olyan híres játékokat tett már a polcainkra, mint az Agricola, Caverna vagy a Le Havre. Ebben a játékban paplanokat kell varrnotok, különböző színű szövetdarabok felhasználásával, úgy, hogy a játék végén a legnagyobb profitra tudjatok szert tenni.

Vigyázz, kész, cérnát befűzni!


A játékban különböző formájú lapkákat használhattok fel, nagyjából, mint annak idején a Tetrisben. A saját körödben kiválasztasz egy szövetdarabot, amit a saját négyzetrácsos játéktereden kell elhelyezned. Ezek a szövetdarabok pénzbe (gombokba) kerülnek, és valamennyi időbe, amíg hozzávarrod az eddigi paplanodhoz őket. Minél több ideig tart egy-egy darab bevarrása, az ellenfél annál több akciót tud végrehajtani amíg te dolgozol. A kis lapkákban nem csak a varrásra fordítandó idő számít. A szövetdarabokon gyakran gomb ikonok vannak feltüntetve, és bizonyos időközönként a játékosok annyi gombot kaphatnak amennyit a paplanjukba varrt szövetdarabokon össze tudnak számolni. 

Ezekből a gombokból újabb szövetlapkák vehetőek, ráadásul a játék végén az a játékos fog győzni, akinek ezekből a legtöbb van. Figyelned kell arra is, hogy milyen alakja van a lapkákban. Csak úgy, mint annak idején a Tetrisben, itt is hátránnyal (győzelmi pont levonással) jár ha úgy építkezel, hogy üres lyukakat hagysz a négyzetrácsodon.

Összegzés, ajánlás 

Mivel a saját körödben összesen 3 szövetdarab közül tudsz maximum választani, a játék nem torkollik hosszan gondolkodási szünetekbe, ugyan akkor mégis kell hozzá elég stratégia, hogy kiválaszd a megfelelő darabot. Jól kell gazdálkodni a gombokkal, mérlegelni kell, hogy egy-egy szövetdarabot megéri-e megvenni, vissza fogja-e hozni az árát a későbbiekben. A játék körülbelül 20 perc alatt letudható, a szabályok egyszerűek és akár a fiatalabb korosztállyal (~8 éves kortól) is remekül játszható. Ajánljuk kisgyerekes családoknak, vagy a könnyű absztrakt stratégia kedvelőinek.

Mi van a dobozban?


33 szövet lapka
50 gomb jelölő
1 szabálykönyv
2 négyzetrácsos tábla
1 központi tábla
egyéb jelölők


Szabályok, tartozékok:

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Győri Zoltán Gábor
Dátum: 2015-04-24 22:45:30

Az egyik legkreatívabb és legötletesebb absztrakt stratégiajáték amivel valaha találkoztam. Nagyon hamar kedvenc lett, szerintem minden társasrajongónak illik legalább kipróbálni. Egyetlen hátránya, hogy max. két személy játszhatja, ezt leszámítva mind minőségben mind tartalomban az egyik legjobb ár/érték arányú játék a piacon.

Értékelés:

írta Kardon Sebestyén
Dátum: 2016-01-05 23:03:38

Zseniális ez a játék!
Nagyon megmozgatta az agykerekeimet, ahogy okosan meg kell találni a három féle "nyersanyag" (gombok, terület, lépések) egyensúlyát.
Az egyszerű, jól átgondolt szabályok és kifogástalan játékmenet mellett pedig gyönyörű design és kiváló kivitelezés kacsint a játékosra a dobozból.
Feltétlenül ajánlom mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül!

Értékelés:

írta Szele Tamás
Dátum: 2016-02-21 19:24:32

Hihetetlenül egyszerű, mégis zseniális, ugyanakkor elegáns játék. Házaspároknak kifejezetten ajánlott és nemcsak a téma miatt. Gondolkodós, gyors, a kivitelezés gyönyörű és igényes. Gyerekeknek is könnyen tanulható és játszható, az más kérdés mennyire tudatosan. Szinte kiállt egy deluxe kiadásért (igazi gombokkal). Nagyon jó vétel, mindenkinek ajánlom.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.