Traders of Osaka


Játékidő30 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Susumu Kawasaki

Kiadó: Z-Man Games
Kiadás éve: 2015
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Címkék: Gazdasági stratégia, Típus: Stratégia
9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


Ez a játék lényegében a Traders of Crathage újra kiadott változata. Ebben a kiadásban a grafika valamint a tematika megváltozott, de a játékmechanizmus maradt a régi: mindannyian egy-egy kereskedőt alakítotok, akik igyekeznek különböző árucikkeket szállítani egyik városból a másikba. Az út során egymás hajójának sebességét is befolyásolhatjátok, sőt ha elég ügyesek vagytok még a tenger szeszélyeit is ráuszíthatjátok az ellenfeleitekre!

Hajózás Japán vizeken

A játék kezdetekor még csak a játéktábla, valamint az aktuális és a következő piac árucikkei vannak jelen. Minden játékosnak rendelkezésére áll ezen kívül bizonyos számú kézben tartott lap, amit pénzként használhat fel a későbbiekben. Amikor rád kerül a sor felvehetsz egy lapot az aktuális piacról a kezedbe, így lényegében az a kártya is pénzzé alakul, amivel később fizethetsz. Ezen kívül még két lehetőség közül választhatsz amikor sorra kerülsz. Megveheted az aktuális piacon lévő rakományt, kifizetve a megfelelő összeget, vagy lefoglalhatsz árut az aktuális, vagy akár a jövőbeli piacon is. A lefoglalt áruhoz más nem fér hozzá, amikor ismét rád kerül a sor, akkor felveheted a kezedbe, vagy fizethetsz érte, és a többi árucikkért.

A játék érdekessége, hogy nem rendelkeztek külön hajókkal. Az egyes kereskedőhajók az alapján mozognak, hogy a játékosok milyen színű árut vesznek a piacról. Ha például megveszel egy zöldet és egy pirosat, akkor a zöld és piros hajó lép előre egyet. Ha veszel egy zöldet és két kéket, akkor a kék hajó kettőt halad, a zöld viszont csak egyet. Ezeket a hajókat a többi játékos is ugyan így tudja mozgatni, és amint egy hajó elér Edo városába minden játékos győzelmi pontot szerezhet az eladott lapok formájában.

Érdemes megemlíteni a pályán lévő két speciális mezőt, ahol a tengeri vihar elsüllyesztheti a rakományt cipelő hajókat. Ez akkor történhet meg, ha egy adott színű hajó egy ilyen mezőn tartózkodik amikor egy másik bárka célba ér. Ilyen a veszélyes területen tartózkodó hajó színének megfelelő árukat eldobják a játékosok, kivéve ha ki tudnak játszani a kezükből olyan lapokat amivel megakadályozhatják az portékák elvesztését.

Összegzés, ajánlás

Mivel a játék az előző kiadással teljesen megegyező szabályrendszerrel dolgozik nem ajánljuk azoknak akik rendelkeznek a Traders of Carthage nevű példánnyal. Akik viszont nincsenek ebben a szerencsés helyzetben, azok egy könnyen emészthető játékot kaphatnak, amiben mégis van stratégia és mélység. A játékot ajánlott először két fővel, majd fokozatosan egyre többel kipróbálni, mert így jól hozzá lehet szokni a hajók különös mozgatási mechanizmusához is.

Mi van a dobozban?

1 játéktábla
1 szabálykönyv
108 kártya
4 hajó
tokenek

Az angol nyelvű szabályáttekintőt itt találod meg!


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.