Trónok Harca (második kiadás)


Játékidő180 perc  Játékosszám3-6  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Christian T. Petersen

Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2015
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Sorozat: A Game of Thrones játékok
Címkék: Fantasy, Harci stratégia, Sokan játszható, Maratoni játék, Film/Mozi/Regény, 3-5 játékosnak, 6 vagy több játékosnak, mégsem partyjáték, Ajándék tematikus játékzabálónak, Top25
 
17990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A király halott. A hét királyság háborúban áll. A George R. R. Martin népszerű regényciklusának (A tűz és jég dala) világában játszódó társasjátékban, melynek immáron második kiadása látott napvilágot, hat nemes ház egyikeként szállhatunk versenybe a Vastrónért.
A trónok harca stratégiai játék, melyben legfőbb feladatunk seregeink irányítása és Westeros területeinek elfoglalása, s mi még fontosabb: megtartása. Lássuk, hogyan is történik ez a gyakorlatban.
A regényekből ismert nemesi házak (Stark, Lannister, Martell, Greyjoy, Baratheon, Tyrell) egyikeként kelünk harcra a játéktáblán, mely Westeros kontinensét és az azt körülölelő tengert ábrázolja, különböző területekre felosztva. Egyes területeken találhatunk erődöket, kastélyokat. Az a játékos, aki a tíz rendelkezésre álló kör alatt bármikor hét ilyen területet elfoglal, megnyeri a játékot.

Kardok vihara
A területfoglaláshoz természetesen szükségünk lesz hadseregre is, melyet négy különböző egységből állíthatunk össze. Rendelkezésünkre állnak hajók, a tengeri csatákhoz és a többi egység szállításához, gyalogosok, illetve lovasok, a szárazföldi harcokhoz, valamint ostromtornyok az erődök elleni csatákhoz. Az elfoglalt területeken az erődök, várak mellett még két fontos dolgot találhatunk: ellátmányt, melyet hordók jelképeznek, illetve koronát, mely hatalmunk növekedését biztosítja. Minél több ellátmányt biztosító területet birtoklunk, annál több és hatalmasabb seregünk lehet.

Seregeinknek különböző parancsokat oszthatunk ki, melyek a többi játékos előtt eleinte rejtve maradnak, majd egyszerre kerülnek felfedésre. A parancsok közé tartozik a mozgás (támadás), védekezés, hatalomgyűjtés, fosztogatás (más játékos parancsainak semlegesítése), illetve segítségnyújtás (a környező területeken folyó csatákba).
A területek mellett továbbá van három szerep sorrend (Vastrón, Hűbéresek, Tanács), melyekért rendszeresen meg kell küzdenünk egymással. Az egyes szerepekre a rendelkezésünkre álló hatalomból, melyet tokenek jelképeznek, kell egymás után téteket tennünk. Az így megtett téteknek megfelelően mindegyik szerepre kialakul egy-egy sorrend. (A legtöbb hatalmat ajánló lesz az első helyen, a második a másodikon és így tovább.)

vastrón sorrendje határozza meg a játékosok sorrendjét, valamint az első helyezett dönt a harcokon kívüli patthelyzetekben.
hűbéresek sorrendje dönti el a csatákat, döntetlen esetén, valamint az első helyezett harci bónuszt is kap.
Végül a tanács sorrendje a kijátszható különleges parancsok számát határozza meg, az első helyezett pedig utólagosan megváltoztathatja egyik, már kiadott parancsát, illetve felderítheti a vademberek következő támadását is.

Ha az állandó belviszály nem lenne elegendő, folyamatos fenyegetést jelentenek az északról időnként betörő vadak és seregeik. Amikor ez megtörténik, minden játékosnak együttesen kell visszaverni őket, a rendelkezésükre álló hatalom felhasználásával. Amennyiben sikeres a védekezés, a legtöbb hatalommal hozzájáruló jutalmat kap, ellenkező esetben pedig mindenki súlyos veszteségeket szenved el, ám a legkevesebb hatalmat felhasználó játékost sújtja a legnagyobb veszteség.

A második kiadás
A legszembetűnőbb változás az első verzióhoz képest maga a látvány. Az új térkép gyönyörűre sikeredett, a régi fa figurákat pedig díszesebb, enyhén márványmintás műanyag váltotta fel. A kártyákon szereplő ábrák is sokkal szebbek, hangulatosabbak lettek. Újdonság, hogy a játék már alapvetően nem legfeljebb öt, hanem hat játékossal játszható (mely mindenképp ajánlott), a régebbi kiegészítők egyes elemei is bekerültek az alapjátékba, mint például a már említett ostromtornyok, vagy éppenséggel a kikötők.

A vadak támadásához pedig ezúttal külön kártyapaklit kapunk, melyek az támadás következményeit, a nyereségeket, veszteségeket tartalmazzák.
A felsoroltakon kívül még apróbb változtatások történtek a szabályok terén, valamint új opcióként kapunk egy kártyapaklit, mellyel a véletlen szerepét emelhetjük be a csatákba.

Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút.
Bizony, a Trónok harca vérbeli stratégiai játék, kezdő, illetve a könnyedebb, rövid játékok kedvelőinek kevésbé ajánlott, ám mindenkinek kötelező, aki szereti a kidolgozott, hangulatos, összetett játékokat. A játék során folyamatosan stratégiai és diplomáciai képességünk használatára van szükség, ugyanis gyakorlatilag a szerencsének semmi szerep nem jut. A győzelemhez vezető utunk során ugyan szükségünk lesz játékostársaink segítségére, ideiglenes szövetségekre, ám sosem szabad elfelejtenünk, a másik hátbatámadása bár nem szép dolog, de szükséges, hiszen végül csak egy maradhat.
 
Magyar nyelvű játékszabály Thaur jóvoltából
Angol nyelvű szabály
Hibajavítás az alapjátékhoz
Segédletek
Segédlet a házakhoz - Hajsrekker György munkája
Házkártya fordítások - Tiba Roland munkája
Részletes bemutató

Kártyák:
24db (43*65)
81db (57*90)


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Fazekas Péter
Dátum: 2015-07-15 16:47:43

Nagyon összetett játéknak éreztem. A játékidő nekünk általában több mint 4 óra, úgyhogy csak teljes szabad napon merjük elkezdeni! A stratégia szintén elég bonyodalmas, a szövetségek létrehozása mindenképp élvezetesebbé teszi a játékot. Ezt inkább nem ajánlanám az alkalmi társasjátékosoknak. Ha a neve nem lenne hozzá, szerintem annyira nem lenne népszerű.

Értékelés:

írta Rigó Marcell
Dátum: 2015-08-04 16:45:02

Ez egy zseniális játék. Olvastam a könyveket, és a sorozatot is nézem, de mivel szerintem a sorozat éppen mély zuhanásban van, bátran dicsérhetem elfogultság nélkül a játékot. Természetesen előny ismerni a Trónok harca történetét, mert úgy az ember jobban beleéli magát például a Lannisterek gyilkolásába. :D A játékot sajnos még a magyar megjelenés híre előtt vettem meg, így én egy videón keresztül értettem meg a szabályok nagyját, amit két rendes fiú töltött fel YouTube-ra (remélem meg lehet nevezni). Régen sokat Rizikóztunk, de hamar ráuntunk , mert ott csak a szerencsén múlik minden, akár egy emberrel le lehet mészárolni egy egész hadsereget.:D A trónok harca szerencsére teljesen más játék, itt igencsak alacsony a szerencse szerepe, a komplikációra és az átverésekre épít a játék. Mivel szövetségek nélkül lehetetlen benne nyerni, legalábbis hat játékossal, így még érdekesebb lesz a játék, főleg hogy a szövetségeseid csak addig maradnak azok, ameddig így járnak a legjobban. Mi már tapasztalt játékosok vagyunk, így például már csak úgy tudok nyerni, hogyha 4 váram van és egy kör alatt elfoglalok 3-at (ami nem könnyű, mert maximum 3-at támadhatok egy körben), különben észreveszik hogy jól állok és megtámadnak. Esetleg 5 várral is lehet próbálkozni, de akkor már nagyon figyelni fognak a többiek, jobb ha a háttérből nyerjük meg. (Ez egyben tanács is, figyeljétek akinek sok vára van, és támadjátok meg.)
Végül negatívumként megjegyezném, hogy aki nem szeret szövetkezni, annak nem fog tetszeni a játék, mert nálunk a játék közepe felé van hogy fél órás egy kör, amíg mindenki mindenkivel megbeszél mindent:D, illetve a játékszabály elmagyarázása masszív egy-másfél órás figyelmet igényel legalább, és még egyszer ennyi idő lesz mire az első játékod alatt megérted, hogy mi miért történik. Még egy, ha már csak kevés területen leszel jelen, nagyon unalmassá válik a játék, ezért kell jól taktikázni. Ettől függetlenül számomra 10/10 a játék, mert minden menet más, viszont ajánlanám hogy hat emberrel próbáljátok ki mindenképpen, mert különben a Tyrellek suttyomban nyerni fognak pár kör alatt.:D (Mert a hatodik játékos helyén mindent elfoglalnak könnyedén.:D)
Alapvetően a fiatalabb korosztálynak ajánlanám, és azoknak akiknek felkeltettem az érdeklődését.:D

Értékelés:

írta Járja Tamás
Dátum: 2016-05-27 21:19:18

Sokszor játszottam már az első kiadással a barátaimmal. Ma a weboldalnak köszönhetően megkaptam a második kiadást magyarul- amit jó ideje próbálok megszerezni. Holnap pedig ki is próbáljuk a társasággal. Eddigi tapasztalataim alapján csak dicsérni tudom a játékot. Nagyon összetett és stratégiát igénylő játék. Köszönöm, Szellemlovas csapata!

Értékelés:

írta Kiss Zoltán Sándor
Dátum: 2016-07-02 08:47:03

Nemrég vettük meg a játékot és ki is próbáltuk. Sok helyen olvastam hogy maximális számmal érdemes játszani, mi sajnos csak 4-en voltunk. Egyetértek abban hogy akik délen kezdenek ebben az esetben kicsit egyszerűbb dolguk van. Az öcsém játszott a Baratheonok-kal, és valóban a játék felére ott volt, hogy megnyeri a játékot a déli területek miatt. Mindenki úgy volt vele hogy ennek vége ő nyert, de tovább játszottuk és még legalább másfél óráig tartott a játék mert 2-en úgy döntöttek hogy megtámadják. A végén a 9. körig tartott a játék és a Lannister játékos nyert.

Összességében nekem nagyon tetszett a játék és szívesen játszok még vele. Az egyetlen negatívum amit fel tudok hozni az a random harc kártyákkal kapcsolatos, de mivel nem muszáj játszani velük ezért ez nem nagy probléma.

Csak ajánlani tudom, de az igaz, hogy a játék időigényes. Szóval csak azoknak akiknek van 2-3 órájuk minimum.

Értékelés:

írta Kőpataki Péter
Dátum: 2016-08-16 03:47:09

Amikor megvettem a játékot, nem tudtam mire számítsak, össz-vissz egy videót néztem meg a megvétel előtt, de mivel nagy Trónok harca rajongó vagyok, gondoltam tetszeni fog. Hát így is lett.

Ugyanaz az intrika, a harcok, a karakterek személyisége, a játéktábla szépsége, egyszóval ugyanaz a Trónok harca, amibe azt olvasva beleszerettem. Mindenki, aki szereti George R.R. Martin remekművét, az ha teheti, vegye meg, de legalább próbálja ki ezt a játékot.

Igen, tudom, nem ez az egyetlen ezen a világon alapuló játék, de nekem csak ebben jöttek ugyanazok az "érzelmek", mint a könyv olvasása közben. Egyszerűen zseniálisan visszaadja Westeros hangulatát a játék.

Negatívumnak sokat hallom azt, hogy a játék hosszú. Ezt egyszerűen meg lehet oldani. Nem kell 10 kört játszani, hanem mondjuk 8-at. Még mindig hosszú? Akkor csak 6-at( 5-nél kevesebb körrel szerintem nem érdemes játszani). Simán meglehet tenni ilyen szimpla módszerrel, hogy a játék egyik nagy hátulütőjét "kijavítsuk", hiszen még így is ugyanazt az élményt adja.

Egy szó, mint száz, szerintem az egyik legjobb társas amivel életemben játszottam, akár mondhatnám azt is, hogy ez az én Twilight Imperium III-am (hiszen a szerző mindkét játéknál ugyanaz) A társas csoportomban is nagy sikere van, volt hogy egy héten négyszer(4x!) játszottunk ezzel.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


 
17990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kiegészítők:


 
5990,- Ft
Beszerzési ideje bizonytalan


 
5990,- Ft
Várható érkezés:
2018-05-25