Mysterium (Tajemnicze Domostwo, magyar kiadás)

Magyar nyelvű kiadás

Játékidő60 perc  Játékosszám2-7  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Oleksandr Nevskiy
Oleg Sidorenko

Kiadás éve: 2016
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Mysterium (Tajemnicze Domostwo)
Címkék: Horror, Sokan játszható, Top25, Típus: Kooperatív,
10990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 80*122 mm Standard (170 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 80*122 mm Premium (90 db-os) 2 db

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 3960,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Mentalisták, spiritiszták és jósnők, eljött az idő!

A Warwick kúria már több éve teljesen elhagyatott, mióta a ház urát meggyilkolták. Bár a nyomozás sokáig zajlott és kimerítő volt, mégsem találták meg a tettest. Azóta a ház lassan, de biztosan romlásnak indult és azt suttogják, Lord Warwick szelleme a mai napig a falak között kísért… A Mysterium egy aszimmetrikus kooperatív társasjáték, melyben a résztvevőknek lehetőségük van a világ minden tájáról érkező jósok bőrébe bújni, hogy a Warwick Kúria titkára fényt derítsenek és megadják a benne kísértő szellemnek a végső nyugodalmat. A 2-7 főig játsztató társasban egy személy a szellemet fogja alakítani, és álmokkal próbálja rávezetni a ház ideiglenes lakóit a titok megoldására.

A ház ura szólít titeket…

A szellem egy paraván mögött beállítja a mentalistáknak a „helyes” megfejtést. Mindenkihez fog egy tettes, helyszín, eszköz kombináció tartozni, mely játékosonként eltérő lesz. Ezután a szellemnek hét éjszakányi ideje van (hét kör) ami alatt víziókkal rá kell vezetnie a többieket az általa beállított kombinációkra. A szellemet alakító személy a kezében lévő speciális lapokból fog válogatni a játékosoknak, és megpróbálja a rajtuk lévő mintákkal eljuttatni őket a helyes megfejtéshez. Ezek a lapokon különös rajzok, vagy még inkább festmények találhatóak, amik rendkívül szuggesztívek, és könnyű róluk asszociálni. A játékosok felfedik a lapot, amit kaptak és közös erővel megpróbálják kitalálni a megfejtéseket addig, amíg az időt mérő homokóra le nem pörög. Ha az idő lejárt, akkor le kell tenniük a voksukat először a gyilkos kilétére. Ezen a ponton van lehetősége a többi játékosnak mérlegelnie azt, hogy szerintük a többiek jól tippeltek e. Kis jelölőkkel jelezhetik, hogy véleményük szerint társaik megfejtése helyes, avagy helytelen volt. Ezután a szellem összesíti az eredményeket és elárulja, hogy ki tippelt megfelelően és ki nem. Azok a játékosok, akik eltalálták a helyes megfejtést, tovább léphetnek a következő elemhez, mégpedig a helyszínhez, viszont azok, akik nem jártak sikerrel, újra kell, hogy próbálkozzanak, és mindaddig nem léphetnek tovább, amíg meg nem fejtik helyesen a személy kilétét. Természetesen a szellem ekkor plusz kártyákkal segíti az elakadt látnokokat.

Nincs vesztegetni való idő…

Az idő nagyon fontos a Mysteriumban, ugyanis nem elég hét kör alatt mindenkinek megfejtenie a hozzá tartozó kombinációt, hanem ebbe bele is kell férnie a végjátéknak is. Ha sikerült mindenkinek kitalálnia a hozzátartozó beállítást, akkor a mentalisták felsorakoztatják vízióikból megismert „tippjüket”. Például a bejárónő tette a szalonban méreggel és így tovább. A szellem végül három kártya segítségével – egy jelképezi a személyt, egy a helyszínt és az egyik az eszközt – megpróbálja az egész csapatot rávezetni az egyetlen helyes megoldásra. A korábbi szavazásoknak itt lesz jelentősége, ugyanis a szerzett pontok függvényében tekinthet meg valaki egy, két, vagy mind a három lapot, ezzel is javítva a végjátékban az esélyeit.

Összegzés

A Mysterium lengyel elődjéhez képest is mutat játékmechanikai újításokat, de a legszembetűnőbb különbség a vizuális tuninng, amin áteset. A társasjáték gyönyörű lett, a paravántól elkezdve a kártyákon át, egészen a játékosokat jelölő színes kristálygömbökig. Mindegy a hangulat alátámasztását segíti, és bizony könnyen be is szippant minket a Warwick kúria rejtélye. Külön dicséret jár az állítható nehézségi szintekért, így ha túlságosan nagy kihívást jelent a játék számunkra könnyíthetünk, avagy sokkal rögösebbé is tehetjük az utunkat. Bárkinek szívesen ajánlom, aki egy erős atmoszférájú, együttműködésre sarkalló, sokan játszható társas élményre vágynak.Magyar nyelvű játékszabály megtekintéséhez kattints ide!
A lengyel játék szabályának magyar fordításához pedig kattints ide!

A Szellemtábla magyarosítása itt található.
Az Álomtörténetek és a Teljes nyomozás játékváltozatokat is elolvashatod.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Toldi Gábor
Dátum: 2015-06-29 00:30:03

Nagyon kellemes benyomást tett ránk ez a darab.

Rendkívül könnyen tanítható játék, ami jól ötvözi a Cluedo, a Dixit és a Hanabi erényeit. Érdekesen vegyülnek a nyomozós, intuitív és visszafogott minimalista stílus elemei. Ez utóbbi elsőre furán hangozhat, hiszen - ebben a szép látványvilágú játékban - a nyomozó játékosok nyugodtan beszélgethetnek egymással, sőt. A szellem azonban a játékélmény érdekében néma kell, hogy maradjon.

A szellem szerepét érdemes tapasztaltabb játékosra bízni, ugyanis ez a legnehezebb szerep talán. A többiek nagyban segíthetnek Neki azzal, ha beszélgetnek az asztalra letett tárgy, helyszín és karakter kártyákról.

Nem túl hosszú, mégis tartalmas darab, amit simán lehet egy Dixit kiegészítőnek használni, de szerintem a Winter Tales kártyáival is kombinálható. Egy jó zenével körítve, nagyon hangulatos estét tud keríteni. :)

Értékelés:

írta Vicze László
Dátum: 2015-08-04 13:46:42

A játék igényes kinézete nagyon megfogott és mivel mind a fantáziára építő, mind pedig a kooperatív játékokat nagyon szeretem, egyből megrendeltem, ahogy megjelent. (Bár bevallom a lengyel feliratra azért elbátortalanodtam.) :)
NEM KELLETT CSALÓDNOM!
A játékmenet hihetetlenül egyszerű, egy perc alatt megérthető (külön köszönet a magyar szabálykönyvért és az egyszerűsítő kiegészítőkért) és még azokat az ismerőseimet is odaszögezte az asztalhoz, akik amúgy nem sokat játszottak. Külön előnye a Dixittel szemben, hogy míg ott nagyon hamar ismertté váltak az alapkártyák, itt a nyomozós történet és a kombinációk száma miatt egyáltalán nem volt unalmas sokadszorra sem!
A kivitelezésért is jár a pont mert erős, jó minőségű és gyönyörűen megrajzolt minden egyes elem.
Mindenkinek ajánlom, aki a Dixitet (és esetleg a Cludo-t) csak egy kicsit is szerette és senki se ijedjen meg a lengyel címtől, mert a magyar nyelvű szabállyal nagyon gyorsan megtanulható az egész játék!

Értékelés:

írta Horváth Attila
Dátum: 2016-11-29 12:27:41

Számomra a játék kicsit csalódás volt. Sokat vártam tőle mert mindenhol ajnározták ezerrel, de sajnos már az első alkalom során kiderült, nem lesz a társaság kedvenc játékai között,sőt azóta el is adtam már a játékot.
Maga a koncepció érdekes, a játék jól össze van rakva, de valahogy számunkra mégis vontatott és unalmas volt.
3 játék alkalmával sajnos többször is előjött, hogy a szerencsétlen szellem olyan kártyákat tartott a kezében, amikkel nagyjából az adott helyszínre, emberre vagy tárgyra semmilyen formában nem tud utalni. Ilyenkor jöttek a 10 perces morfondírozások.
Nem érzem hogy a játéknak lenne tétje, vagy célja bármilyen formában.
Sokan dicsérik, szóval biztosan jó játék, de az én társaságomban sajnos nagyot bukott.

Értékelés:

írta Veréb Szabolcs
Dátum: 2017-04-24 17:10:39

Ez a játék teljesen feleslegessé tette a Dixitet a gyűjteményemben. A Dixit előnye annyi, hogy nincs setup, leülsz és 1 perc múlva játszol. Ha ettől eltekintünk, nincs más. Sőt, a Mysterium tökéletesen működik két fővel is, ami óriási előny.

Értékelés:

írta Horváth-Mike Ildikó
Dátum: 2017-05-04 15:41:59

Nem annyira régen sikerült beszerezni a játékot a kiegészítőjével együtt.
A kinézte baromi igényes, gyönyörű a játék, le a kalappal ellőtte.
Az első játék alkalmával, hát...az első pár fordulóba bele kellett jönni, de a játékosok viszonylag gyorsan elkapták a szellem észjárásának fonalát. Viszonylag sokat játszottunk a Dixittel, így nagyjából ismerjük egymás gondolkodását :)
Nagyon bejött és szívesen játszunk vele, én csak ajánlani tudom, főleg azoknak akiknek a Dixit is bejött :)

Értékelés:

írta Török Attila
Dátum: 2017-05-31 14:13:05

Nagyon igényesen kialakított játék. Dixit fanoknak kötelező, bár annál egy fokkal nehezebb.

Értékelés:

írta Kőszegi Tamás
Dátum: 2017-12-30 12:32:47

A kritikai fogadtatása azért vegyes volt ennek a játéknak, ezért picit aggódtam, amikor megvettem, de nem kellett volna.

Lényegében instant top 10-be került nálam, mert remekül lefedi azt a nagyon problémás űrt, ami a partijátékok és az heavy játékok között húzódik, és nem nagyon van rá senkinek megoldása. Na azért félreértés ne essék: ez egy nagyon könnyű és laza játék, de azért kirakva az asztalra impresszív és képes embereket nehezebb gamek felé terelni.

2014 környékén nagyon rácsúsztam a Dixitre, azóta egy csomó kiegészítővel és formájával játszottam mindenféle partikon, és mostanra elmondhatom, hogy rettenetmód elegem lett belőle. A Mysterium újra képes volt bennem maradéktalanul visszahozni a lelkesedést az asszociációs-jellegű játékok iránt.

Plusz pont még az első rangú production design, ez egy igen-igen szép játék.

Értékelés:

írta Bolla Zsolt
Dátum: 2018-05-09 19:34:19

sziasztok.
nos alapból a játék a cluedo és dixit keveréke.
nekem a dixit kicsit sem tetszett,de ebben teljesen más színezetet kap ami igazából ugyanaz.
a kártyák szerintem borzalmasak,igazából azt magyarázol bele a képbe amit csak akarsz :) főleg ha többet is ad a szellem.
a megfejtendő dolgok véletlenszerűsége remek,a játék mechanizmusa is rendben van.
a szabálykönyv elég érdekesen fogalmaz(gondolom a fordítás),többszörre sikerült csak értelmezni melyik jelző melyik és mire jó.főleg az utolsó,közös látomás elég érdekes és elég nehéz is.a játék minél többen jó és nagyon vicces is.főleg amikor a médiumok kifejtik kinek a látomásáról mit gondolnak és néha teljesen összekócolják egymást :) összességében remek játék.

Értékelés:

írta Szűcs Ferenc
Dátum: 2018-07-29 14:08:22

Kiváló asszociációs kooperatív játék. Kártyák stílusa a Dixitre hajaz. Sokszor újrajátszható.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


11990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kiegészítők: