Ticket to Ride Europa (magyar)


Játékidő30-60 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Alan R. Moon

Kiadás éve: 2016
Szükséges nyelvismeret: Magyar
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Ticket to Ride játékok
Címkék: Gazdasági stratégia, Típus: Stratégia,
Használt játék
10990,- Ft
9891,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Ticket to Ride: Europe
Edinburgh, Konstantinápoly, Berlin, Amszterdam… és persze Budapest.
Ezúttal Európa nagyvárosait kell körbevonatoznod a fődíjért. Feladatod most sem lesz egyszerű, sőt! A kontinens nem olyan egységes, mint az Egyesült Államok: alagutakon, csatornákon, kikötőkőn kell keresztülutaznod minél rövidebb idő alatt. Vajon te tudod a legjobban megtervezni az útvonalat és bezsebelni a pénzt?

Utazások az Óvilágban
A játék célja ugyanaz maradt, mint az első Ticket to Ride játékban. Minél több vonat útvonalán kell utaznod Európa városait bejárva. Az alapjátékban minden útvonal ugyanúgy működött: ha ki tudtad játszani a megfelelő kártyákat, elfoglaltad a szakaszt. A Europe-ban kicsit megbolondították a dolgokat néhány új elemmel, így a játék sokkal változatosabb és nehezebb lett. Nah de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az előkészületeknél!
Az első teendő a játéktábla felhelyezése az asztalra. Nem meglepő módon Európa és a vasútvonalak szövevénye van a táblán.
Az útvonalak különböző színűek. A szín határozza meg, hogy milyen vagonkártyákat kell kijátszanod ahhoz, hogy utazni tudj az adott vonalon. Ahány mezőből áll az út, annyi lapot kell kitenned. Néhány vasútvonalon szerepelhet két jelzés.
Az egyik jelölés egy mozdonyt ábrázol és minden esetben a víznél van. Ez azt jelenti, hogy át kell szállni egy kompra a továbbhaladáshoz. A jellel rendelkező mezőknél nem számít a szín, mindenképpen mozdonylapot kell felhasználnod.
A másik jelzés az alagutat jelöli. Ezek az útvonalak komoly akadályt jelenthetnek. Sosem lehetsz biztos abban, hogy egy alagút mégis milyen hosszú és mikor érsz ki belőle a vonatoddal. Ha el akarsz foglalni egy ilyen szakaszt, ki kell tenned a megfelelő színű és mennyiségű vagont, majd fel kell csapnod a vagonkártyák paklijából hármat. Amennyiben van ezek között olyan színű, mint amilyent kijátszottál, vagy van közte mozdony, sajnos az alagút hosszabb, mint gondoltad és fel kell még használnod újabb lapokat. Ha nem tudsz kitenni megfelelő színűt és eleget, a lapjaidat vissza kell venned és köröd úgy ért véget, mintha nem is tettél volna semmit.
A választott színetek szerint kaptok negyvenöt vasúti kocsit, valamint három állomást. A vasúti kocsikat kell majd letennetek az elfoglalt útvonalra, az állomásokat pedig majd a városokra helyezheted.
A bábuk kiosztása után mindenki kap négy-négy vagonlapot, a maradék lapok közül pedig ötöt ki kell helyeznetek a tábla mellé. A későbbiekben innen fogtok majd új lapokat húzni.
Ezután ki kell osztanotok a menetjegykártyákat. A kék hátterű, hosszabb útvonalat jelentő lapokból egyet-egyet kap mindenki, a maradékot tegyétek vissza a dobozba. A barna, rövidebb utazásokból pedig három-három jár, és a későbbiekben a megmaradtak fogja képezni a menetjegyek pakliját. Az első kör kezdete előtt mindenkinek ki kell választania minimum kettőt, amit megpróbáltok majd megoldani. Ha sikerül, sok ponthoz juthattok… de ha nem, pontlevonást kaptok.

Játékmenet
Minden körben egy akciót kell végrehajtania mindegyikőtöknek. Négy lehetőség közül választhattok: húzhattok vagonkártyát, megszerezhettek egy útvonalat, húzhattok menetjegyet, valamint építhettek egy állomást.
A vagonkártya húzásakor a tábla melletti felfedett lapok közül magadhoz vehetsz két színes vagont vagy pedig egy mozdonyt. Dönthetsz úgy is, hogy a nem felfedett pakliból húzol kettőt. Akár kombinálhatod is a kettőt. Amint egy lapot felveszel, a helyére rögtön ki kell tenned egy új vagonkártyát.
Útvonal elfoglalásához ki kell játszanod a kezedből annyi lapot és olyan színűt, mint amilyen a kiszemelt szakasz. Ha ki tudod rakni a megfelelő lapokat, az útvonalat elfoglaltad, felhelyezheted a figuráidat a mezőkre. Ezután lépned kell a pontozósávon az út hosszától függően. Fontos, hogy ha van alagút vagy komp a szakaszban, azt figyelembe kell venned a fentebb leírtak szerint.
Felveheted a felső három menetjegykártyát, amik közül legalább egyet meg kell tartanod. A menetjegyen szereplő két város közötti utat kell végigjárnod ahhoz, hogy megszerezd a kártyán szereplő pontokat. Ha ez nem sikerül, sajnos ugyanannyi pontot veszítesz a játék végén.
A játék negyedik, új akciója egy vonatállomás felépítése. Az első állomásodért egy vagonkártyát, a másodikért két megegyezőt, a harmadikért pedig három egyformát kell kifizetned. Az állomást bármely városra ráteheted, amin még nincsen másik állomás. Jó párszor előfordul, hogy valakinek az útvonala pont keresztülmegy előtted és egyszerűen nem tudsz összekötni két várost. Ez akkor igazán bosszantó tud lenni, ha több mint tíz pontot kapnál a menetjegyed miatt. A vonatállomást ilyen helyzetekre találták ki. Az egyik ellenfélnek a városból kivezető útvonalát a játék végi elszámolás során veheted úgy, mintha a tied lenne. Nagyon jól tud jönni ez a kis segítség!
Mikor valamelyikkőtöknek kettő vagy kevesebb kocsija maradt, még mindenkinek van egy utolsó cselekvési lehetősége, majd jön a végelszámolás.
A megszerzett útvonalakért pont jár, amit valószínűleg már leléptetek játék közben. Ha nem, akkor most megtehetitek. Ehhez a ponthoz jön hozzá a menetjegyek pontszáma: a befejezettekért plusz pont, a sikertelenekért mínusz. Minden nem megépített állomásodért négy-négy pontot kapsz. Akié a legnagyobb összefüggő úthálózat, megkapja az Európa Expressz kártyáját, ami további tíz pontot ér.
Akinek a legtöbb pontja van a játék végén, az lett Európa legnagyobb utazója!

A doboz tartalma

Egy játéktábla Európa városaival és útvonalaival, 240 színes vasúti kocsi (öt különböző színben), 15 színes állomás figura (öt különböző színben), 156 kártya (110 vagonkártya, 1 összefoglaló kártya, 1 Európa Expressz kártya, 46 menetjegykártya), 5 fabábú a pontozáshoz, a szabálykönyv, illetve egy Days of Wonder internetes kód.
Valahol Európában…
Az új térkép kicsit zsúfoltabbra sikerült, mint az alapjátéké, de még átlátható. Az a néhány új elem nagyon sokat dob a játékon. Az alagutakban sosem lehet biztos az ember, a komp drága, az állomásokból kevés van… de muszáj kockáztatni, ha Angórából Edinburgh-ba el akarunk jutni! Az útvonalak megszerzése nehezebb lett, de ez kellett is a játékba. Ha tetszett az alapjáték, nem fogsz csalódni ebben sem.
Nem lett bonyolultabb a Europe mint az elődje, így az új játékosoknak sem fog gondot okozni. Bátran ajánlom kezdőjátéknak!
Jegyeket, bérleteket: Európa vár rád!

Linkek:

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Gulyás Zoltán
Dátum: 2014-12-16 11:28:49

Kétszemélyes játékként próbáltam, ennek megfelelően értékelem: így gyenge, számunkra unalmas volt. Mindenki elvan szépen a maga vonalával, nincs sok konfrontáció, akár az egész játékot végig lehet vinni anélkül, hogy keresztbe tennénk a másiknak, ami nem túlzottan izgalmas. Több játékossal biztosan kiváló élmény, szépségével és egyszerűségével nem is volt gond, de két játékos számára nem ajánlanám. (A pontozás is ennek szól.)

Értékelés:

írta Szűcs Ferenc
Dátum: 2018-07-29 14:28:06

Szép grafika, szép megjelenés. A sorozatból ezt az egy változatot ismerem.
Szerintem a játékosok soron következő lépései a játék első harmada után könnyen behatárolhatók.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


12990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


8990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


12990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kiegészítők:4590,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e4590,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


6990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban10990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap