Scythe


Játékidő90-120 perc  Játékosszám1-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Jamey Stegmaier

Kiadás éve: 2016
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Stonemaier Games
Sorozat: Scythe játékok
Címkék: Összetett stratégia, Típus: Stratégia,
23490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*110 mm Standard (150 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*110 mm Prémium (75 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Az első világégés után járunk, ám a társas innentől egy alternatív valóságot mesél el nekünk. Ez az idő a mezőgazdaság, a háború, a fogaskerekek, az innováció, a szerelem és a bátorság korszaka. A játékosoknak különböző területek elfoglalásával és azoknak megtartásával kell előrébb jutniuk, hol építkezéssel, hol toborzással.

A különböző frakciók mind más és más játéktechnikát kívánnak meg, ennek megfelelően pedig különböző célokat kell teljesíteniük. A játék sok kiegészítővel, tokennel, kártyával, figurával operál, mindezt pedig magas minőségi szinten teszi.

A várva várt játék nem okozott csalódást, hozta az elvárt minőséget és rögtön felkerült a BGG toplistára, ahol az első 8 társas között foglalja el helyét azóta is.

A szabályok

A játékos a körében négy alapcselekvés közül választhat, amit rögtön végre is hajt. Ezek a mozgás, a termelés, a kereskedelem és a haderő növelése. Az akciókhoz viszont másodlagos lehetőségek is tartoznak, azonban ezek mindegyike másféle kombinációban érhető el.
Kezdéskor minden játékos kap egy akciólapot; ezek nevesítve, egyedi leosztásban, különböző költségekkel és haszonnal kerültek összeállításra, és az eltérő képességű frakciókkal kombinálva más-más játékstílust, hozzáállást kívánnak meg (tehát a Mezőgazdaság nevű lap másképp ötvözi a végrehajtható parancsokat a másodlagos lehetőségekkel, mint mondjuk a Hazafi nevezetű).

A másodlagos cselekvéseinkkel tudunk mecheket építeni (amik újabb frakció-specifikus képességeket oldanak fel), épületeket felhúzni, az akcióinkat fejleszteni (ezt zseniálisan oldja meg a játék: leveszel egy alapakciót korlátozó jelölőt és ráteszed egy másodlagost olcsósító helyre, remekül éreztetve a fejlődést), vagy szövetségest felvenni, ezen utóbbiak bónuszt adnak, ha a szomszéd játékosok ugyanazt az akciót hajtják végre, ami hozzájuk tartozik.

A pontszámításról

Szintén elsőrangú. A játék során elért népszerűségünknek megfelelően három sávban végezhetünk, amelyek azt mutatják meg, milyen szorzót kapunk az elszámoláshoz. Minél népszerűbbek vagyunk, annál többet, tehát érdemes keveset sanyargatni a proletárokat, mert hiába lehet őket kisajtolni, ha elvesszük a nehezen megtermelt javaikat, könnyen közutálat tárgyává válunk, és akkor búcsút inthetünk a győzelemnek. Emiatt még az sem biztos, hogy az nyer, aki előbb rakta le a hatodik csillagát, mert kevés területről is lehet sok pontot hozni, ha jó magas a szorzónk.

Összegzés

Minimális szerencsefaktor, nagyon igényes, szép komponensek, miniatűrök és kihívás lapul a dobozban. A társasjátékos Jediknek abszolút jó választás a Scythe, de a könnyen tanuló padawanok is rákaphatnak erre a társasjáték csodára.
2016 legsikeresebb játéka, nem véletlenül. A Board Game Geek legjobb stratégiai játékai között jelenleg a 7. helyet foglalja el megannyi jelölés és díj mellett.


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Nagy Ádám
Dátum: 2018-01-05 10:34:31

Fantasztikus játék, valahogy úgy tudnám leírni, hogy a Catan és a rizikó keveréke bazinagy Mechekkel a játékban.:D Gyönyörű kidolgozás, mind a design, mind az anyaghasználat terén.
Nagyon jól átgondolt játékmenet, rengeteg gondolkodást igényel, ezért nem a legpörgősebb legdinamikusabb játék, de aki vevő rá, biztosan izgalmasan töltheti el vele a délutánt/estét.
Ami miatt 4 pont és nem 5, azt a balance miatt adom neki, az alap 5 frakció mind nagyon jól van kidolgozva, viszont érezhetően a rusviet a polák és a saxon frakciók erősebbek, ha a tatár vagy skandináv frakciókkal kerülnek szembe. Valahogy az az érzésünk volt, hogy az utóbbi két frakció sokkal agresszívabb játékstílust követel meg, viszont a játék nem igazán díjazza a csatákat, így ezeket jól meg kell gondolni, ezáltal visszavenni a tempóból, és elveszik a két frakció előnye... Valamint a rusviettel azt éreztük hogy nagyon nehéz NEM neyerni, főleg ha jó akciókártyát húz mellé a szerencsés játékos... Imádjuk a társast, fantasztikus élmény vele játszani, csak ajánlani tudom.

Értékelés:

írta Szabó István
Dátum: 2019-03-17 12:42:59

Egy igazi nagyszabású stratégiai játék. Nagy a helyigénye, és rá kell szánni az időt is. Két játékosra nem ajánlanám. Az alkatrészek minősége kiváló, az illusztrációk gyönyörűek. A szabálya sok kis apró szabályt tartalmaz, amit szerencsére rengeteg ikon, és jelölés segít emlékeztetni, mind a gyár lapon, mind a frakció lapon. Kér befektetést bőven, de mindenképp megéri. Nekem életre szóló vételnek számít, mindenképp csak ajánlani tudom!

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítők:


9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


3990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


10490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban
6490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


7490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


8490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban