Scythe (magyar)


Játékidő90-120 perc  Játékosszám1-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Jamey Stegmaier

Kiadás éve: 2017
Szükséges nyelvismeret: Magyar
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Delta Vision
Sorozat: Scythe játékok
Címkék: Összetett stratégia, Típus: Stratégia,
23490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*120 mm Standard (150 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 70*120 mm Premium (70 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Az első világégés után járunk, ám a társas innentől egy alternatív valóságot mesél el nekünk. Ez az idő a mezőgazdaság, a háború, a fogaskerekek, az innováció, a szerelem és a bátorság korszaka. A játékosoknak különböző területek elfoglalásával és azoknak megtartásával kell előrébb jutniuk, hol építkezéssel, hol toborzással.

A különböző frakciók mind más és más játéktechnikát kívánnak meg, ennek megfelelően pedig különböző célokat kell teljesíteniük. A játék sok kiegészítővel, tokennel, kártyával, figurával operál, mindezt pedig magas minőségi szinten teszi.

A várva várt játék nem okozott csalódást, hozta az elvárt minőséget és rögtön felkerült a BGG toplistára, ahol az első 8 társas között foglalja el helyét azóta is.

A szabályok

A játékos a körében négy alapcselekvés közül választhat, amit rögtön végre is hajt. Ezek a mozgás, a termelés, a kereskedelem és a haderő növelése. Az akciókhoz viszont másodlagos lehetőségek is tartoznak, azonban ezek mindegyike másféle kombinációban érhető el.
Kezdéskor minden játékos kap egy akciólapot; ezek nevesítve, egyedi leosztásban, különböző költségekkel és haszonnal kerültek összeállításra, és az eltérő képességű frakciókkal kombinálva más-más játékstílust, hozzáállást kívánnak meg (tehát a Mezőgazdaság nevű lap másképp ötvözi a végrehajtható parancsokat a másodlagos lehetőségekkel, mint mondjuk a Hazafi nevezetű).

A másodlagos cselekvéseinkkel tudunk mecheket építeni (amik újabb frakció-specifikus képességeket oldanak fel), épületeket felhúzni, az akcióinkat fejleszteni (ezt zseniálisan oldja meg a játék: leveszel egy alapakciót korlátozó jelölőt és ráteszed egy másodlagost olcsósító helyre, remekül éreztetve a fejlődést), vagy szövetségest felvenni, ezen utóbbiak bónuszt adnak, ha a szomszéd játékosok ugyanazt az akciót hajtják végre, ami hozzájuk tartozik.

A pontszámításról

Szintén elsőrangú. A játék során elért népszerűségünknek megfelelően három sávban végezhetünk, amelyek azt mutatják meg, milyen szorzót kapunk az elszámoláshoz. Minél népszerűbbek vagyunk, annál többet, tehát érdemes keveset sanyargatni a proletárokat, mert hiába lehet őket kisajtolni, ha elvesszük a nehezen megtermelt javaikat, könnyen közutálat tárgyává válunk, és akkor búcsút inthetünk a győzelemnek. Emiatt még az sem biztos, hogy az nyer, aki előbb rakta le a hatodik csillagát, mert kevés területről is lehet sok pontot hozni, ha jó magas a szorzónk.

Összegzés

Minimális szerencsefaktor, nagyon igényes, szép komponensek, miniatűrök és kihívás lapul a dobozban. A társasjátékos Jediknek abszolút jó választás a Scythe, de a könnyen tanuló padawanok is rákaphatnak erre a társasjáték csodára.
2016 legsikeresebb játéka, nem véletlenül. A Board Game Geek legjobb stratégiai játékai között jelenleg a 7. helyet foglalja el megannyi jelölés és díj mellett.


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Magyar Közút nZrt. (Ábel György)
Dátum: 2017-05-03 11:59:40

Egyszerűen zseniális!

Kickstarteres felbukkanása óta követtem, viszont ott nem mertem pénzt beletolni a projektbe.

Rengeteg kellék van hozzá :) A figurák kidolgozása nagyon szép! Kicsit lehúzás, hogy a "normál" méretű táblához, amin tényleg el lehet férni, külön lehet csak hozzájutni, kiegészítő formájában. Egyedüli negatívum a doboz... Egy darab hajtogatott kartonpapír van benne középen válaszelemként, és kapunk kb 20db zárható tasakot, és 2db SM Games-es kis műanyag tárolót. Szerencsére a mecheknek és karaktereknek van saját tároló dobozuk. Ez az egyedüli negatívum amit meg tudok említeni.

A játék maga pörgős nagyon. A szabályt tényleg menet közben a legegyszerűbb elsajátítani, és abszolút nem bonyolult. Minden kérdést megválaszol a szabálykönyv. Ketten játszottuk első körben, 3 órás volt a parti. Hamar ráérezni az ízére :) A 3 óra alatt olyan 30 kör mehetett le. A végeredmény viszont váratlan volt, szóval mindenképp megéri elolvasni azt a részt, hogy miből tevődik össze a legvégső pontszám.


Értékelés:

írta Varga Zoltán
Dátum: 2017-11-24 10:28:14

A játék annyira zseniális, hogy kipróbálás után rögtön megvettem. Nagyon jól kidolgozott szabályrendszer. A Mechek és a Hősök kidolgozása szép. Játékos számtól függetlenül a játékidő 3 óra körüli.

Zseniális benne az is, hogy nem tudod kétszer játszani ugyan azt a szisztémát, hiszen a karaktertáblát és a fejlesztés táblát is random húzod és minden fejlesztéstábla más egy picit költségek tekintetében, így minden alkalommal új taktikát kell kitalálni az adott összeállításra.

Negatívumként a térképet tudnám felhozni. A térkép két oldalas, az egyik oldalon a játék "normál" térképe van, amin nem túl kényelmes játszani. A másik oldalán a "normál" térkép" nagyított verziójának a fele található és itt a szégyenfolt, a másik felét csak külön kiegészítőként lehet hozzájutni. Így, aki játékvásárlásra adja a fejét, az alapjáték mellé egyből zsebelje is be a térképkiegészítőt, mert enélkül sajnos nem túl kényelmes a játék.

Értékelés:

írta Nagy Zoltán
Dátum: 2018-01-15 23:52:47

Rengeteg Catan után kezdtem el játszani vele, nagyon tetszik hogy nincs benne dobókocka így nem a szerencsén múlnak a játék kulcs momentumai, mégis minden kör más a véletlenszerű karakter és fejlesztés lapok miatt. Az elejèn nehéz fejbentartani a sok szabályt de játék közben egyértelműsödik ugyanis a legtöbb dologra rá van írva az akció. A kidolgozás és az igényesség példás.

Értékelés:

írta Bolla Zsolt
Dátum: 2018-05-09 18:12:11

sziasztok.
nagyon szép és ötletes,külön tetszik,hogy rámentek arra,hogy ne csak azon törd a fejed,hogy legázolod a másikat,mert annak ára van.
tetszik a hangulata,a mechanizmus.ha megvan a szabály abszolút nem nehéz,nem kell órákat gondolkodni 1-1 lépésen.nagyon tetszenek a nemzetek is,de azért vannak hasonló képességek mindenkinek...

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


23490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kiegészítők:


9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


3990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


10490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban
6490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


7490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


8490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap