Holtak tele (Dead of Winter)


Játékidő100 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Isaac Vega
Jonathan Gilmour

Kiadás éve: 2017
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Dead of winter játékok
Címkék: Horror, Számítógép játékosoknak, Túlélős, Típus: Kooperatív, Tematikus: Zombi,
14490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 3 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 4 db
Össz ár: 3960,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Éld át a zombi apokalpiszis legszörnyűbb telét 

 
A játék kezdetén rendelkezel egy kezdő csapattal, kezdőfelszereléssel valamint egy titkos küldetéssel. Ezt a titkos küldetést a többi játékos nem ismeri és általában több feltétel is szerepel rajta, amit teljesítened kell. Az egyik ilyen, hogy ha a kolóniához hű küldetést húztál, akkor a főküldetésnek teljesülnie kell. A főküldetést általában minden játékos igyekszik teljesíteni, ugyanis ha nem sikerül, akkor a játék győz, a játékosok pedig kikapnak. A titkos küldetés másik része általában bizonyos tárgyak összegyűjtésére fókuszál. Ha viszont a titkos küldetéseden Árulás feliratot látsz, akkor a célod a kolónia pusztulása, valamint szintén bizonyos tárgyak megszerzése lehet. 
 
Hogy a dolgotok ne legyen túl könnyű, minden fordulóban kaptok egy-egy krízis kártyát is, melyet szintén különböző felszerelések összegyűjtésével tudtok megoldani. Ilyen krízis lehet például egy járvány, amihez gyógyszert kell gyűjteni, különben sérülés éri a túlélőket és csökken a morál. A morál csökkenéséhez vezet a karakterek halála és számos más esemény is. Ha a morál mutatója eléri a nullát, a túlélők vesztettek. Szintén a játék végét jelenti (és nem pozitív értelemben), ha a főküldetés által meghatározott körök száma letelik, és a főküldetés még nem teljesült.
 
Mihez kezdj, ha a holtak visszatérnek? 
 
A saját körödben a rendelkezésedre álló karakterek számától függően jutsz akciókockákhoz, melyek segítségével számos dolgot lehet csinálni. Építhetsz barikádot, harcolhatsz a zombikkal rendezgetheted a tábort és hasonlók. Vannak akciók amikhez nem kell kockát költened, ilyenek például a mozgás, vagy a lapok kijátszása. A különböző karaktereket a város bármelyik helyszínére ki lehet küldeni keresgélni, de csak óvatosan: mozgás közben a karakter megsérülhet, vagy akár zombi harapás áldozatává is válhat. A játékos körében lép be a képbe a jellegzetes, új mechanika is: a Crossroads kártyák. 
 
Ezeket a kártyákat mindig az aktív játékos mellett ülő személy kezeli. A legfelső lapot felhúzza, és megnézi mikor teljesül. Ilyen feltétel lehet például ha valaki benzin felhasználásával hajtott végre egy mozgást. A kártyát kezelő játékos ilyenkor megállítja a játékot és felolvassa a kártyára írt szituáció szövegét. Az előbb ismertetett esetben például az aktív játékos autóbalesetet szenvedhet, és döntést kell hoznia. A döntéseket gyakran az aktív játékos egyedül hozza meg, máskor szavaznia kell a játékosoknak róla. Az autóbalesetes példában a játékos dönthet, hogy megvárja a kocsinál a többieket, és kap egy hideg sebzést, vagy folytatja az útját gyalog a céljáig, de fokozott veszélybe kerül a zombik miatt. 
 
Ez a mechanika kellő történetmesélési és szerepjáték tapasztalatot igényel a játékosok részéről, ezzel az elemmel lesz teljes ugyanis a játékélmény. Természetesen felfoghatóak a kártyák csupa statisztikaként is, de így sokat veszít a játék az izgalmasságból.
 
Alacsony hőmérséklet és morál 
 
Karaktereid a városban találhatnak új túlélőket, sőt a zombikkal való harc közben szinte biztos, hogy néhányan életüket is vesztik majd. A játék nagyon jól visszaadja a túlélésért folyó küzdelmet, minden döntést alaposan meg kell fontolni. Karaktereitek kutathatnak nagyobb zajt csapva a város bizonyos részein, de a zaj több zombit vonz a helyszínre. Ha újabb túlélőket vontok be a kolóniába több éhes szájat kell etetni. Ha valakit megharap egy zombi megpróbálhatjátok leamputálni a harapott végtagot, de ha nem sikerül akkor tovább és tovább terjesztheti a fertőzést. Mindezen problémákat tetőzheti, hogy a belső áruló is a kolónia megbuktatásán fáradozik. 
 
Ha azonban a kolóniának sikerül időben megcsinálnia a főküldetést, akkor van esélye a játékosoknak a győzelemre. A főküldetés teljesítése sem jelent ugyanis győzelmet. Csak azok a játékosok nyerhetnek a játék végén, akik a titkos küldetésüket is teljesítették.
 

Összegzés, ajánlás 

 
A Dead of Winter nagyon jó játék, egyetlen szépséghibával. Sokan panaszkodnak arra, hogy a játék önmagában is elég nehéz, az esetleges áruló (ami nem minden játékban fordul elő) pedig túl könnyen teheti tönkre a kolónia amúgy is instabil túlélési lehetőségeit. Igen ám, de az árulót ki is lehet szavazni, arról nem is beszélve, hogy a kolónia megbuktatásán kívül neki is teljesítenie kell a saját titkos küldetését. Ebből a kifolyólag a játék gyakran ér véget az áruló győzelmével (ha van áruló), vagy úgy, hogy egyik játékos sem nyer. 
 
A játék ebből kifolyólag igen megosztó, van akit ez a probléma nem zavar, van aki szereti a szerepjáték-szerűségét a játéknak, van aki kevésbé éli magát bele. Zombi fanatikus társasjátékosoknak valószínűleg nagyon jó választás lesz, és azoknak is akik kipróbálnának egy félkooperatív játékot, ami nem a Battlestar galactica. Ennek ellenére egy próbajátékot mindenképpen ajánlunk mindenkinek akit érdekel a téma, mert végső soron így derül majd ki, hogy a fenti szépséghiba ellenére is megkedveli-e valaki a játékot vagy sem.
 

Mi van a dobozban?

 
335 kártyalap
Rengeteg token
30 felállítható kartonlap zombi és túlélő
1 kolónia játéktábla
6 helyszín játéktábla
1 szabálykönyv
30 dobókocka
1 veszélykocka

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Rendbontó
Dátum: 2018-01-29 12:15:47

Ez egy jól sikerült zombis társasjáték, amiben aztán tényleg össze kell dolgozni, mert gyorsan véget érhet a játék. Tetszettek a különböző fő célok, a karakterek, és maga a hangulat. Ezt a válaszút kártyák biztosították legfőképpen, amiknek a szövegei nagyon tetszettek.
Nem könnyű játék, főleg ha még egy áruló is van a csapatban. Akkor aztán majdnem mission: impossible. De még ekkor is lehet élvezni a játékot, jól össze lett rakva.

Magyar kiadásról egy kis megjegyzés.
Lektorálást nem látott se a szabálykönyv, se egyes kártyák, ez szinte teljesen biztos. Rengeteg hiba van benne, és az ember azért ennyi pénzért elvárna némi minőséget és odafigyelést.

Értékelés:

írta Bolla Zsolt
Dátum: 2018-05-09 18:05:47

sziasztok.
coop játék,mindenki legalább 2 túlélőt irányítgat,de ezek jönnek-mennek,hullanak,mint a legyek :)
jönnek az események,folyamatos harcok,küzdelem a cuccokért :)
nem rossz,elég nehéz tud lenni és szerintem ezt a tábor/külső helyszín dolgot kicsit jobban is átgondolhatták volna és sajna a karaktereknek kevés a cselekvésük,sokszor kerülhetünk szorongatott helyzetbe.szóval szerintem van benne kihívás.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


17990,- Ft
Várható érkezés:
2019-07-22


17990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kiegészítő:


12990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban