Azul (magyar)


Játékidő45 perc  Játékosszám2-4

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Michael Kiesling

Kiadó: Gém Klub Kft.
Kiadás éve: 2018
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Sorozat: Azul játékok
Címkék: Könnyű stratégia, Absztrakt stratégia, Típus: Stratégia
11490,- Ft
Várható érkezés:
2018-12-15

Röviden a játékról, játékismertető


I. Mánuelt, Portugália királyát rabul ejtették az Alhambrában látott gyönyörű, színes csempék. Felszólította országának mestereit, hogy királyi palotáját, mely Evorában áll, ilyen szép díszítéssel lássák el.
De ki lesz vajon az, aki legügyesebben választ a mozaikgyárak készletéből, gyakran vetélytársai orra elől halászva el az azok által kinézett darabokat? Ki tudja a vetélkedésben a legszebb, legértékesebb falat összeállítani, amellyel elnyeri a király bizalmát és ezzel a megbízást, hogy a királyi palotát ő díszítse?

Az Azul-ban nincs más dolgotok, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudsz tartalékolni készletet, majd azokból feltölteni a készülő díszes csempefal sorait és oszlopait.
Ehhez nem csak a saját készülő munkátokat, de a többiekét is figyelned kell! Egy rossz választásnak akár az is lehet a vége, hogy egy akkora csempekészlet jut neked, amelyet nem tudsz beépíteni, így a nyakadon maradó darabok miatt komoly veszteségek érhetnek...

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tóth Bálint
Dátum: 2018-05-14 13:39:37

Azért neveztünk be rá, mert absztrakt stílusú stratégiai játékunk még pont nem volt, és nagyon megragadott a doboz, és a kis bakelitcsempék mintázata. Nagyon nem lőttünk mellé, remek játék. Kicsit bővebben:

Komponensekből meglepően kevés van. A doboz tartalmaz 4 játékostáblát, 9 körlapot, amire a csempék kerülnek, 4 kis fakockát a pontok jelölésére, egy kezdőjátékosjelzőt, és 100 darab rendkívül igényes bakelitcsempét, amik kocognak, zörögnek, jó hűvös tapintásuk van, öröm pakolgatni őket. Helyet kapott a dobozban egy vászonzsák is, amiből a csempéket húzhatjuk a játék során, erős, masszív, szép darab az is. Ennek közvetlen folyománya, hogy a játék kb. 1 perc alatt előpakolható, semmit nem kell szortírozni, válogatni, kevergetni. Ilyen tekintetben csillagos ötöst érdemel.

A játékmenet maga könnyen tanulható, pörgős. Az alap mechanizmus annyiból áll, hogy a játék elején a játékosszám alapján meghatározott számú körlap mindegyikére 4-4 csempét helyezünk, majd a játékosok egymás után cselekszenek: Mindenki elvehet egy adott körlapról minden azonos színű csempét, a többit pedig betolja középre, vagy középről veszi el az összes azonos színű csempét. Az elvett csempékkel tölthetjük fel a sorokat a táblánkon, a betelt sorokból pedig a kör végén egy csempe átkerül a tábla színes felére, ahol pontokat kapunk érte. Természetesen van pár apróbb szabály, amit itt felesleges lenne ismertetni, de a játék lényege tényleg csak ennyi. Hiába hangzik egyszerűnek, rengeteg lehetőség van taktikázásra, és szükség is van rá, mert ha egy adott színből sokat veszünk el, nem fog elférni, és pontlevonás jár érte. Ha viszont ott hagyunk az asztalon egy nagyobb adagot egy színből, a következő játékosnak könnyen pontot érhet. A játék tulajdonképpen arról szól, hogy mennyire manipuláljuk ügyesen a csempék eloszlását az asztalon, és mennyire rendezzük el ügyesen a saját sorainkat.

A dobozon 30-45 perces játékidő szerepel, mi első játékalkalmunk alatt 5 kört játszottunk le (2 fővel) kb. másfél óra alatt, szóval szerintem az a 45 perc még 4 fővel sincs annyi, tényleg nagyon pörgős játék.

Mivel nincsenek nagyon komplex szabályok, és mechanizmusok, családoknak is nyugodtan ajánlható, ha tetrisezni, vagy bejeweled-ezni tud a gyerek facebookon, akkor ez sem fog gondot okozni. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy pörgős, gyors, de mégis gondolkodós játékot keres, ami az asztalon is remekül mutat.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.