El Grande


Játékidő120 perc  Játékosszám2-5  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Wolfgang Kramer
Richard Ulrich

Kiadás éve: 2006
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Rio Grande Games
Címkék: Összetett stratégia, Hosszú játék, Spiel des Jahres nyertes,
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Spanyolországban vagyunk, a Grande-családban rejtélyes hatalmi játék folyik. Vajon ki lesz végül a leghatalmasabb, az El Grande?

A játékosok a Grande család tagjai a régi Spanyolországban. Mindenki növelni akarja a befolyását az udvarban és a környező vidékeken. Minden körben a játékos 5 különböző akciót hajthat végre, minden körben mást. De az első döntés azé lesz, aki a legmagasabb prioritás kártyát kijátssza, és ezekből csak 13 van egy játékban. Válaszd meg bölcsen az akcióid és a prioritásaid, hogy te légy te a leghatalmasabb Grande és megnyerd a játékot!

A játék 2-5 fős, a játékidő 90 perc, családi és társasági játéknak egyaránt nagyszerű.

Tartalma:

 • 1 játéktábla
 • 155 caballero
 • 5 grande
 • 1 király
 • 1 kör jelző
 • 65 hatalom kártya
 • 45 akció kártya
 • 9 régió kártya
 • 5 titok korong
 • 2 mozgatható eredmény jelző
 • 1 castillo
 • 1 próba játék lap
 • játékszabály

 Magyar játékszabály (forrás Ketaklub.hu)

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Zemen Zsolt
Dátum: 2013-07-30 11:57:15

A játék a XV. századi Spanyolországon alapul, ahol öt etnikai csoport verseng egymással. Mindegyikben a magas arisztokrácia (Grande-k) és az átlagos arisztokrácia (Caballerok) kap fontos szerepet. Minden régióban növelni próbálják hatalmukat és befolyásukat. Ebben a kastélyok (Castillos) is fontos szerepet játszanak. A játék célja: Minden játékos egy régió Grandeja. Van 30 szövetséges lovagja (Caballeroja). Mindegyik Grande megkísérli Spanyolországban megszerezni a legnagyobb befolyást azáltal, hogy a lovagjaikkal megpróbál többséget szerezni minél több régióban.

Vélemény a játékról: Az egyik legszínvonalasabbnak tartott játékom. (A BGG-n benne van a Top 20-ba). Kemény küzdelem végig a játék folyamán sok interakcióval. Nagy kihívás megszerezni a legjobb akciókártyákat, melyekkel nagyobb befolyást tudunk elérni, ebben segít a jó helyzetfelismerés és előretervezés. Tetszik a játékossorend meghatározása (hatalomkártyák kijátszása dönti el), a kastély (ahová betehetünk lovagokat és át is helyezhetjük pontozáskor), a titkos korong és pontozótáblák használata, valamint az, hogy be lehet állítani a játék hosszát a fordulók meghatározása által (1,5, vagy 2 óra legyen a játék). Egy kis negatívum, hogy 2 játékossal nem igazán élvezetes. Ajánlanám hozzá a kiegészítők beszerzését, melyek magasan emelik a játék színvonalát. Itt gondolok a König & Intrigant-ra (ami számos akciólapot ad plusszba és segítségével könnyebb egyéni stratégiát felépíteni), valamint a Grossinquizitor und Kolonien-t és Grandissimo-t, melyek eseménydússá teszik a játékot (5 új régió, hajózás, kereskedelemi áruk, 2 új akciópakli, Inkvizítor és lovagjai, tömlöc és királynő).

Játék tartozékairól: nem a legdesignosabbak, de visszaadja középkori hangulatot.

Szabálykönyvről: Nagyon jó felépítésű, könnyen érthető és magyarázható (kb 15 perc).

Kiknek ajánlanám: gémereknek, akik szeretik az összetett stratégiát.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.