Heimlich and Co.


Játékidő45 perc  Játékosszám2-7

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Wolfgang Kramer

Kiadó: Amigo
Kiadás éve: 2001
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Német
Címkék: Rövid játék, Partyjáték, Könnyű játék, Év játéka (nyertes/jelölt)
Nem rendelhető,
gyártása végleg megszűnt

Röviden a játékról, játékismertető


Egy békés kisváros, egy széf teli titkos információkkal, valamint hét ország legjobb titkos ügynökei. Hogy melyikük a legrátermettebb? Ez csakis rajtunk múlik!

001 – 007

A játékot 2 – 7 játékos játszhatja, célunk, hogy minél több információt szerezzünk meg a táblán folyamatosan vándorló páncélszekrényből, miközben figyelünk rá, hogy a többiek ne jöjjenek rá kilétünkre.
A játékosok számától függően 5 – 7 ügynök figura szerepel a táblán, néhányuk a játékosok saját figurája, a többi pedig „szabadúszó” ügynöknek felel meg. A soron következő játékos kockával dob, hogy meghatározza lépései számát, ám a trükk itt rejlik: bármelyik és bármennyi figurával léphet! A cél, hogy minél több pontot gyűjtsünk úgy, hogy figuránkkal a páncélszekrényre állunk. Attól függően kapunk pontot, hogy ez éppen melyik házban van. (A házak értéke: 0 – 10 és -3.) Az, aki először ér körbe a tábla szélén körbefutó pontozó mezőkön, megnyeri a játékot!

Mondani könnyű

Első pillantásra nem tűnik túl bonyolultnak a játék, ám ez közel sem igaz. Fontos, hogy kilétünket folyamatosan rejtve tartsuk a többiek elől, mégis sikerüljön minél több pontot összegyűjtenünk. Ha kizárólag egy – egy figurát részesítünk előnyben, a többiek könnyedén rájönnek, milyen színnel játszunk, onnantól kezdve pedig könnyedén kibabrálhatnak velünk: a páncélszekrény megtalálója áthelyezheti a széfet és bizony akad negatív pontot érő helyszín is. Mivel bárkit bárki mozgathat, akár többször is „rátalálhatunk” a szekrényre a legrosszabbkor, ami pedig egyenes utat jelent a sor végére.
A figurákat csakis az óramutató járásának megegyezően mozgathatjuk, így arra is oda kell figyelnünk, hogy mikor, melyik házra helyezzük át a széfet. Ha túl közel tesszük valamelyik figurához, könnyen gyanúba keverhetjük azt. Vagy éppen ez a cél?

Variációk egy témára

Ha már jártasak vagyunk a kémek világában, két további játékmóddal nehezíthetjük dolgunkat:
Az egyik, egy külön kártyapakli, melyekből minden körben kijátszhatunk egy-egy lapot, speciális lépésekhez jutva (akár másokkal helyet cserélve, vagy több mezőt átugorva).
A másik lehetőség pedig a győzelem feltételeit bonyolítja: meg kell próbálnunk felfedni ellenfeleink kilétét. A játék végeztével minden sikeres találat plusz pontokat ér, a győztest pedig csakis ezek számbavétele után határozhatjuk meg.

Ki a legjobb a vidéken?

A Heimlich & Co egyszerű játék, könnyed szórakozásra tökéletes. Azonban nagyon sok múlik a játékosok hozzáállásán. Akkor az igazi, ha mindenki aktívan részt vesz benne, kommunikálni kell, megpróbálni átverni a másikat, trükközni, blöffölni és taktikázni. Ha ez a feltétel teljesül, akkor minden adott, hogy élvezetes legyen az ide – oda mozgó széf utáni hajsza.

Magyar szabály a KeTa Klub oldaláról
Angol nyelvű szabály


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.