Zooloretto


Játékidő45 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Michael Schacht

Kiadó: Abacus Spiele
Kiadás éve: 2007
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Sorozat: Zooloretto játékok
Címkék: Év játéka (nyertes/jelölt), Típus: Családi
Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Állatkert. A legtöbb ember szívesen látogat el alkalmanként erre a helyre. Remek kikapcsolódást nyújt egy kis séta a fák alatt, kezünkben vattacukorral, közben a legkülönlegesebb állatok csupán néhány méterre tőlünk élik mindennapjaikat. A Zooloretto esélyt ad arra, hogy egy ilyen állatkertet irányítsunk és a látogatóink szórakozását biztosítsuk. De vajon képesek vagyunk mindenkinél sikeresebb állatkertet üzemeltetni?

Az állatkert megnyitja kapuit

Minden játékos egy-egy új állatkert fellendítésével foglalkozik. Kezdetben a kert elég üres: se állatok, se épületek és csak három használható karámunk van. Legfőbb feladatunk a bemutatandó állatfajok begyűjtése lesz, de vigyázzunk! Nem csak mi pályázunk a legkülönfélébb állatokra.

A játékmenet igen egyszerű, mégis változatos tud lenni és több a taktika szerepe a szerencsénél. A játék fordulókból, azon belül pedig körökből áll. A játékosok egymás után cselekednek, egyszerre mindig egy akciót végrehajtva.

Három akció közül lehet választani.
Az első akció egy lap felhelyezése az egyik teherautóra. A lefordított lapkák közül kell felfedni egyet, ami lehet egy állat, egy bódé vagy egy pénzérme. Ezután, eldöntjük, hogy a teherautók közül melyikre kerüljön fel az adott elem.
A második lehetőségünk egy teherautó lerakodása. Ilyenkor az asztalon lévő teherautók egyikéről lepakolunk az állatkertünkbe. Az állatokat a nekik megfelelő karámba tesszük, a bódékat az üres bódé-mezőkre, a pénzérméket pedig magunk elé. Fontos, hogy a karámokba csak egy-egy állatfaj kerülhet. Amennyiben nem tudunk valamilyen elemet elhelyezni, az istállóba kell tennünk azt, ami később pontlevonással járhat. Jól gondoljuk meg, hogy milyen állatokkal szeretnénk foglalkozni! Miután egy játékos elszállított egy teherautót, a fordulója véget ért.
A harmadik lehetőség egy pénzes akció kivitelezése. Az érméinket három módon költhetjük el: átépítés, lap vásárlása vagy eldobása, illetve állatkert bővítése. Átépítéssel az istállóból kivehetünk egy lapkát és lehelyezhetjük az egyik mezőre, avagy két karám állatállományát felcserélhetjük. Lap vásárlásával egy másik játékos istállójából megszerezhetünk egy lapkát vagy a sajátunkból kidobhatunk egyet. Az állatkert bővítésével pedig sikeresen felépítünk egy újabb karámot, így több állatfajt tudunk beszerezni.

Ha már mindenki lepakolt egy teherautóról, az adott forduló véget ér, a teherautók visszakerülnek az asztal közepére és jöhet is a következő forduló.

Ki a legsikeresebb igazgató?

Amint elfogytak a felhasználható lapok, elkezdődik az utolsó forduló. Mikor ennek vége, jön a pontozás.
A pontozás igen egyszerű. A játékosok pontokat kapnak a karámokban lévő állatokért; plusz pont jár, ha a karám teli vagy majdnem teli. Pont jár még a megszerzett bódékért is. Levonás jár az istállóban maradt lapokért, így ezektől érdemes minél hamarabb megszabadulni.
Aki a legtöbb pontot szerzi, az a győztes, az ő állatkertje lett a legjobb.

Állati jó játék

Ez a játék bármilyen korosztály számára, bármikor szerezhet néhány kellemes órát. Nem bonyolult, nem hosszú játék, így akár nehezebb játékok előtt vagy után is elő lehet venni. Csak ajánlani tudom, ha családi társasnak szánod, vagy ha csak egy-két hosszú stratégiai játék után kell egy kis pihenő.
A minőség első osztályú, a rajzok nagyon szépek. A nyolc különböző állat változatos, lefedi a tipikus állatkerti fajok nagy részét. Vannak leopárdok, zebrák, csimpánzok, flamingók, pandák, elefántok, kenguruk, tevék és ez csak az alapjáték…
Rengeteg kiegészítő jelent meg a Zoolorettohoz, így az újrajátszhatóság és a változatosság garantált. Több kiegészítő ingyenesen is letölthető a játék hivatalos honlapjáról, így csak egy nyomtatóra van szükségünk és máris új elemmel bővült a társasunk!
A Zooloretto sok jelentős díjat nyert, nem véletlenül. Többek között a 2007-es Év Játéka díj is az övé.

Végezetül pedig: irány az állatkert! Jó szórakozást!

Hivatalos honlap
Hivatalos magyar honlap
Szabálykönyv

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Neer Márta
Dátum: 2010-01-29 21:53:58

Családi játéknak kiváló. Nagyon szép a grafika, különösen aranyosak a kölyök állatok. Fontos, hogy ügyesen taktikázz, hogy a végén be ne szoruljanak az állatok az istállóba. Ajánlom mindenkinek. Fura, hogy max. 5 főre kalibrálták, nekem a 6 fő logikusabb lett volna. A kiegészítőben szintén szép lapok vannak. Szívesen vennék más kiegészítéseket is (nekem exotic van).

Értékelés:

írta Czeller Péter
Dátum: 2012-07-01 22:41:37

Nagyon pörgős és kedves játék, akár több menetben is játszható.
A hangulat tökéletesen működik, az állatkert élménye, az állatok, a felelősség az elhelyezést illetően mind hozzájárulnak a kellemes atmoszférához, mindezt egy kis szafari-zene egészíti ki tökéletesen.

A kihívás sajnos személyre szabott. Nincs nagy helye a taktikának, úgymond mindenki magának játszik, csak ritkán fordul elő, hogy "kitolunk" a másikkal, de akkor is mindenki csak a saját javára.

A tábla és a kellékek szépek, az állatlapkák aranyosak, különösen a kisállatoké, maga az állatkert designja lehetett volna részletgazdagabb is.

Két játékos esetén ajánlott az utolsó 15 lapos paklit két menetben bejátszani, mivel így a játék túl hirtelen véget ér, de annak akinek ez nem gond, ragaszkodhat az eredeti szabályhoz is.

Kihívás: 4
Újrajátszhatóság: 5
Kivitelezés: 4
Hangulat: 5

Értékelés:

írta Sinka Bálint
Dátum: 2013-04-17 10:41:34

Aranyos családi játék. Az alkatrészek minőségiek, a grafika szép, a játékmenet egyszerű, mégis fontos előre gondolkodni, mert nagyot lehet bukni azzal, ha az orrunk előtt viszik el a saját magunknak összeállított teherautót.
Alapvetően családi játék, gyerekeknek ideális, viszont lehet "harapósabb" stílusban is játszani, ha felnőttek kezébe kerül a játék. Ott, ahol az emberek olyan apróságokra is odafigyelnek, hogy engedjek-e még egy fordulót a játéknak vagy hogy több pontot bukik az ellenfél, ha nem ezt, hanem azt a teherautót hagyom neki, ott komolyabb stratégiázásra is lehetőség nyílik.
Nekünk otthon az XXL és két mini kiegészítő van még meg (beszerzési listák és építési területek). A legutóbbi játék tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy az építési területek kiegészítőt gyerek kezébe nem adnám, mert annyira agresszívvá teszi a játékot, hogy nem megfelelő társaságban sértődés lehet a vége.

Pozitívumok:
Szép grafika, minőségi alkatrészek
Gyors játékmenet (csak akkor, ha nem született stratégák ülnek össze)
Újrajátszhatóság (a véletlenszerűen húzott lapkák miatt ritkán lehet kétszer ugyanúgy taktikázni)

Negatívumok:
Ez egy családi játék és annak tökéletesen megfelel, így ide nem tudok mit írni.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


7990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban