Stone Age


Játékidő90 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Bernd Brunnhofer

Kiadó: Hans im Glück
Kiadás éve: 2008
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Német
Sorozat: Stone Age játékok
Címkék: Gazdasági stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt), Típus: Stratégia
Nem rendelhető, nem tudjuk lesz-e.

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A kőkori túlélés nem volt egyszerű feladat. A törzseknek vadászniuk kellett, kunyhókat építeni, tüzelőt gyűjteni a hidegebb hónapokra. A civilizáció még gyerekcipőben járt, az eszközök kezdetlegesek. Az egymás mellett élő törzsek kevés nyersanyagon osztozhattak, így a túlélésért folytatott harc még nehezebb. Ebben a környezetben kell néped fennmaradását és fejlődését biztosítanod. Képes vagy erre?

Kőkorszaki élet
A játék egy könnyű stratégiai játék, melyben a törzsed tagjait kell dolgozni, vadászni, gyűjtögetni küldened. Ez nem könnyű feladat, hiszen sok tevékenység közül kell kiválasztanod a legmegfelelőbbet és persze a szomszédos törzsek is próbálnak minél többet megszerezni maguknak. Tovább nehezíti a dolgodat, hogy embereidet meg is kell etetned.

Játékmenet

A játéktér gyönyörű. Színes, rengeteg apróság került fel rá a medvére vadászó emberektől a kunyhónál beszélgető páron át a tábortüzet figyelő kutyáig. Öröm játszani egy ilyen részlet gazdag táblán! Michael Menzel nevéhez fűződik, aki több másik társasjátékhoz is készített már képeket.
Ezen a táblán szerepelnek a különböző nyersanyaglelőhelyek, az eszközök, fejlesztések és épületek lapkái, az élelmiszerraktár sávja, valamint a pontozósáv is. A játék főleg itt zajlik majd. A főtáblán kívül mindenki kap egy kisebb játéktáblát is. Ez a saját törzseteké, ahonnan az emberek dolgozni indulnak, a felépített épületek és a megszerzett nyersanyagok, eszközök is ide kerülnek.
Miután kiosztottátok a táblákat, mindenki kap öt embert és tizenkét élelmiszert. A főtáblára fel kell helyezni a megmaradt nyersanyagokat, az eszközöket, valamint a civilizáció- és épületlapkákat. Mindenki feltesz a pontozósáv elejére egy-egy figurát. Ezek után kezdődhet az első kör.

Minden kör három részre osztható.
I. Az első szakasz során el kell küldenetek az embereket dolgozni. Sok lehetőség közül választhattok, de a legtöbb helyen korlátozott számban fértek el, így mindig gondoljátok át, hogy mi is a legfontosabb a törzseteknek! Egyszerre mindig csak egy területre pakolhatsz, majd jön a következő játékos és így tovább addig, amíg egyikőtök sem tud több embert játékba hozni. Ha már leraktál legalább egy embert az adott területre, később már nem tehetsz le oda újabbat.
A szerszámkészítő kunyhójába egyetlen egy ember fér el, így aki előbb teszi le ide az emberét, csak az juthat hozzá az új eszközökhöz.
A kunyhóba két embert kell raknod. Ha egyikőtök elfoglalta, más már nem küldheti oda az embereit.
A szántóföldre is csak egy embert tudtok helyezni. Ez a terület fontos az állandó élelemszerzés miatt.
Vadászni bármennyi embert elküldhettek, nincs korlátozás. Ez lesz a legfontosabb élelemforrásotok.
A négy nyersanyaglelőhelyre hét-hét embert tehettek. Innen tudtok fát, követ, agyagot és aranyat szerezni, amelyek az épületek megépítéséhez elengedhetetlen lesz.
A civilizáció kártyákra és az épületekre egy-egy embert tudtok rakni, akik megpróbálják megszerezni az adott lapot.

II. A második szakasz során megkapjátok munkátok gyümölcsét.
A szerszámkészítőnél lévő munkás egy új eszközt ad, amelyet a saját tábládra kell felhelyezned. Az eszközöknek négy szintje van, amelyek közül előbb az egyeseket kell begyűjtened. Ha ezek megvannak, a következő eszköz megszerzésénél az egyik eszközöd kettesszintű lesz. Mikor már csak kettesszintű szerszámaid vannak, a következő során az egyiket ki kell cserélned egy hármasra és így tovább.
A kunyhóba helyezett két ember szaporodik, ezért magadhoz vehetsz a készletből egy újabb törzstagot.
A szántóföldön dolgozó ember munkája hosszabb távon kifizetődő: az élelmiszerraktár sávján egyet előre léphetsz. Minden köröd végén annyi élelmet kapsz, ahol éppen állsz a sávon.
A vadászat eredményéhez dobni kell. Annyi kockával kell dobnod, ahány embered vadászott. Az eredményt össze kell adnod, valamint felhasználhatsz eszközöket is. Ha eszközt használsz, akkor a lapkáját el kell forgatnod és annyit kell az eredményhez adni, amekkora szintű volt az eszköz. Bármennyi szerszámot használhatsz, de mindegyiket körönként csak egyszer vetheted be. A végeredményt el kell osztanod kettővel és megtudod, mennyi élelemhez jutottál. Az élelmiszer jelzőit helyezd a tábládra.
A maradék nyersanyaglelőhelyek is ugyanígy működnek, csak éppen az eredményességük más. Az erdőnél hárommal, az agyagbányánál néggyel, a kőfejtőnél öttel, a folyónál pedig hattal kell osztanod a dobott eredményt. Eszközt most is használhatsz. Értelemszerűen az erdőből fát, az agyagbányából agyagot, a kőfejtőnél követ, a folyóból pedig aranyat kapsz.
A civilizációs kártyán álló embereddel meg tudod venni az adott lapot. Ehhez ki kell fizetned a felette lévő nyersanyagokat. A fizetéshez használt anyagokat te választod meg, csak egy kiköt
és van: élelmiszerrel nem fizethetsz. A megvásárlás után a lap a hozzád kerül. Ha nem tudod, vagy nem akarod kifizetni, akkor az embered visszakapod, de a lap a helyén marad.
A kártyák két részre oszlanak: a felső terület azonnal érvénybe lép, a lenti csak a végső pontozáskor kap szerepet. Az azonnali hatás eredményeképp’ kaphatsz nyersanyagokat, eszközöket, pontokat vagy akár egy újabb kártyát is.

 Az épületek megszerzéséhez ki kell fizetned a lapkán szereplő nyersanyagokat. Ha ez megtörtént, a lapkát helyezd a saját törzsed táblájára. Az épületek pontot adnak, amit azonnal le kell lépned a pontozósávon.
Miután az embereiddel begyűjtöttél mindent és visszatetted őket a tábládra, a következő játékos következik.
 
III. A harmadik szakaszban el kell látnod a törzset. Minden ember egy élelmiszert fogyaszt. Először is kapsz annyi élelmiszert, amennyi az élelmiszerraktár sávján a pontod. Ezután ki kell fizetned minden embered után egy-egy élelmet. Ha nincs elég ételed, az nagy baj. Ki kell fizetned annyi élelmiszert, amennyi csak van, a hiányzó részt pedig meg kell venned más nyersanyagokért egy-egy arányban. Ha ezt nem szeretnéd megtenni vagy nem is tudod, elveszítesz tíz pontot. Fontos, hogy minden esetben el kell költened annyi élelmiszert, amennyit csak tudsz.
Ha ezzel megvagytok, fordítsátok vissza szerszámaitokat és csúsztassátok eggyel arrébb a civilizációkártyákat, az üres helyre pedig tegyetek ki egy új lapot. A kezdőjátékos jelzője balra kerül és jöhet a következő kör.
A játék két módon érhet véget.
Nem tudtok új civilizációkártyát felhelyezni a táblára. Ebben az esetben már nem kezdtek bele a következő körbe, azonnal kezdődik a végső pontozás.
Ha valamelyik épületlapka pakli elfogy, az adott kört még be kell fejezni, csak ezután jön a pontozás.
A végső értékelés során a civilizáció kártyák nagy szerephez jutnak.
A zöld hátterű lapok esete egyszerű: csupán be kell szoroznod a lapok számát önmagával. Például négy lap esetén 16, öt lapnál pedig 25 ponthoz jutsz.
A homokszínű kártyák összetettebbek. A rajtuk szereplő embereket kell figyelembe vennetek. A parasztok számát meg kell szorozni az élelmiszerraktárad értékével, a szerszámkészítőket az összes szerszámoddal, a kunyhóépítőket az összes építményeddel, a sámánokat pedig az embereid számával.
A lapokon kívül minden megmaradt nyersanyagod ad még egy-egy pontot. Akinek végül a legtöbb pontja jött össze, az nyerte a játszmát, ő rendelkezik a kőkorszak legnagyobb törzsével!

A doboz tartalma
A dobozban van egy nagy játéktábla és négy kisebb a törzsekhez. Negyven fabábú, négy különböző színben, amik a törzsek embereit jelképezik. Nyolc kis kocka a pontok jelzéséhez, több mint száz fából készült jelző a nyersanyagokhoz, 26 épületlapka és 36 civilizáció kártya. A hét kocka mellé kaptok egy bőrpoharat a dobásokhoz. Természetesen egy szabálykönyv és egy áttekintőtábla is helyet kapott a dobozban.

Értékelés
A játék egyszerű, mégis nagyon jó taktikai érzék szükséges ahhoz, hogy igazán jól játszunk. Könnyű megtanulni a játékot, így a fiatalabbak is biztosan élvezni fogják. A játék nagyon szép, a kellékek minőségiek.
A játék számos díjat nyert, köztük több „az év családi játéka” díjat, valamint grafikai elismeréseket.
Negatívumként az időzítés fontosságát hoznám fel: az első játékos nagy előnyt élvez azáltal, hogy olyan területeket tud elfoglalni, amik mások számára is létfontosságú. Ez akkor rossz igazán, ha ránk csak három kör múlva kerül sor. A kockadobások miatt van szerencsefaktor is, de nem annyira jelentős.
Bátran ajánlom bármilyen társaságnak, baráti körnek, pároknak, családoknak – igazából mindenkinek, akik nem akarnak nehéz szabályokkal, mély stratégiával foglalkozni. Jó szórakozást!
Lépj a törzsed élére és legyetek ti a legnagyobbak!

Hivatalos honlap
Magyar szabálykönyv
Magyar segédlet
 

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Vida Gábor
Dátum: 2009-01-21 14:22:37

Ez a játék nagyon ügyesen ötvözi a stratégiát és a szerencsét.
Mind a kettő hozzásegíthet a győzelemhez.

A kidolgozása igényes és a játék nagyon hangulatosra sikeredett.
Részletesebb leírásra sajnos most nincs időm/kedvem, de mindent összefoglalva:
Nem bántam meg, hogy játszottam vele és örömmel ülök majd le újra játszani, mert elnyerte a tetszésemet. Éppen ezért Én maximális pontszámra értékelem.
Remélem másnak is tetszeni fog.

Értékelés:

írta Hencz Péter
Dátum: 2011-03-28 14:58:53

Volt alkalmam számítógépen kipróbálni a játékot számos alkalommal. Ott nagyon tetszett ezért megvettem. A tábla grafikája szemet gyönyörködtető, szintúgy a kártyáké is. A játék alkatrészeinek minőségére nem lehet panasz. Végre egy olyan játék, amiben az alapanyagok nem a sablonos kis kockákra egyszerűsödnek le. Az aranynak aranyrúd formája van, a fa pedig deszkára hasonlít stb. Az ételt kis korongok szimbolizálják. Ebből nem értem, hogy miért adnak olyan sokat, mert a játékot 4 emberrel játszva talán a harmadát ha felhasználtuk. Viszont a nyersanyagokból adhattak volna talán többet, mert volt amikor igencsak megfogyatkozott egy-két alapanyag. Dobókocka is van a játékban, amiből a játékot nem ismerők azt gondolhatnák, hogy erősen szerencsefüggő a játék. Azonban ez nem így van. Igaz szükség van szerencsére is, de az elrontott dobások eredményét nagyban befolyásolhatjuk az összegyűjtött szerszámokkal. Egy valami nem tetszett a játékban. 4 játékossal kissé vontatott lett. Én unatkoztam, amíg a többiek begyűjtötték a nyersanyagjaikat, illetve vásároltak. A játékot 4 emberrel majdnem 2 órán keresztül játszottuk. 2 emberrel is kipróbáltuk. Én így jobban élveztem, és a játékidő is a felére csökkent. Négy csillagra értékelem az említett negatívumok miatt.

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2011-09-12 12:35:01

Vélemény a játék tartozékairól: A játék táblája és a tartozékok kiemelkedő, szemet gyönyörködtető minőségűek, tartós fa bábukkal és nyersanyagokkal.

Vélemény a szabálykönyvről: A szabály érthetően van leírva, habár a magyar szabálykönyv picit rossz minőségű (pixeles). A zöld hátterű lapok eleinte nem voltak teljesen érthetők, de interneten utánanézve egyértelművé váltak.

Vélemény általában a játékról: A játék meglehetősen összetett, nincs egy biztos stratégia, minden játékban más vezet a győzelemhez. A picit nehezen számolható pontokon kívül 5/5-re értékelem.

Kiknek ajánlaná: Mindenkinek, aki szereti az összetettebb stratégiát.

Ami a legjobb volt: Sok variáció és újrajátszhatóság.

Ami a legkevésbé tetszett: Nehezen követhető/számolható pontok.

Értékelés:

írta Halász-Szabó Dániel
Dátum: 2011-12-09 11:20:17

A játék kivitelezése kiemelkedő. A tábla gyönyörű tele van apró részletekkel, amiket még a sokadik játék után is lehet nézegetni. A nyersanyagok kivitelezése is szép, nagyon jól mutatnak a tábla megfelelő pontján elehelyzve (valóban kicsit kevés van belőlük). A kártyák minősége is jó. Mivel nem kell sokat kevergetni a játék folyamán, talán nem is igényelnek védőfóliát.
A szabálykönyv szép, és érthető. A mellékelt magyar változat nyomtatási minősége nem tökéletes, illetve nálam hiányzott a melléklet lefordított változata, de ez lehet, hogy csak egyedi eset. Bgg-ről letöltött angol változattal elboldogultam, szóval nem volt gond.
A játékmenet szerintem nagyon élvezetes. Érdekes, hogy a sok kockadobás nem visz akkora szerencsefaktort a játékba, mint elsőre azt az ember gondolná. Viszont van más szerencse tényező is, és ez a kártyák feljövésének sorrendje. Szerintem ez sokkal többet számít, mint a dobások. Két és három játékossal prbáltuk ki, kb. 10 játék után visszanézve minden játékot nagyon éveztem, és bármikor lenne kedvem leülni vele újra játszani. Külön kiemelném, hogy kettesben sem szenved semmi csorbát a játékélmény, ami a hasonló játékoknál ritka.
Gyönyörű, élvezetes játék, ár/érték arányban biztosan a legjobb vételem eddig.

Értékelés:

írta Prágai Tamás
Dátum: 2015-09-09 10:08:38

Nyaraláshoz kölcsönöztem ki, már elsőre megfogott a játéktábla, a tábor hangulata, a kis nyersanyagokok és a rövid szabálykönyv.
Páromnak is nagyon tetszett.
Jól döntöttünk, megtartottuk. :)

Mint később tapasztaltuk, nem csak 2-en, hanem 3-an is nagyon kellemes, könnyen tanítható, végig szórakoztató játék. Szeretjük benne a kockadobás izgalmát, meg a nagy zsákmányt, amikor sok ember elmegy fát szerezni sok szerszámmal. :)

A kevés nyersanyag megoldására plusz dobókockát raktunk a játékhoz.
A gyűjtött nyersanyag mellett jelöltük/forgattuk a kockát, a db számot jelölve.Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


15990,- Ft
Várható érkezés:
10-14 nap

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e


2090,- Ft
Azonnal kapható
a boltban