Tikal


Játékidő90 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Wolfgang Kramer
Michael Kiesling

Kiadás éve: 2008
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Rio Grande Games
Címkék: Összetett stratégia, Típus: Stratégia, Civilizáció,
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Azt hiszed egy régész élete könnyű?

A Tikal társasjátékban ősi maya kincsek után kell kutatnod, miközben még a maya nép hatalmas templomait is ki kell ásnod, hogy te legyél a legsikeresebb régész. Körről körre egyre nagyobb területeket fogsz felfedezni, miközben a többiekkel versengve a legértékesebb helyeket keresitek.

Kiknek ajánljuk?

A Tikal nem véletlen lett az Év játéka 1999-ben. Rendkívül szórakoztató játék, melyet akár ketten is élvezetes játszani. Ráadásul a beépített profi verzió is nagyban hozzájárul az újrajátszhatósághoz. Baráti társaságoknak és családoknak egyaránt ajánlható, ráadásul vizuálisan is remek élményt nyújt.

Egy magyar fordítást a szabályokról megtekinthetsz itt: Magyar szabály

Hasonló játékok:
Ősi kincsek - Fortune and Glory, Relic Runners
Történelem - Théba

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tamás Andrea
Dátum: 2009-05-05 12:44:14

Nem rossz játék, de sajnos nem elég izgalmas ahhoz, hogy sokáig játszható legyen. Viszont érdemes tartani egyet otthon. Mi időnként, a kedvenceinket félretéve, kedvet kapunk egy kis dzsungel kalandozáshoz, templomfeltáráshoz, és akkor nagyon kellemes perceket élünk át. :)

Értékelés:

írta Barsy Szabolcs
Dátum: 2009-08-21 02:26:25

Egyáltalán nem unalmas játék, sőt...
Nagyon élvezetes és összetett. Sok benne a lépéslehetőség, és nagyon szépen ki lehet tolni a másikkal. Azért persze érdemes megválogatni az ellenfeleinket mert az első és az utóbbi igazán szórakoztató játszmák közé becsúszott egy nyögvenyelős eset is, amikor egyes családtagok, idegölően szöszmötölős játéka tönkre vágta az élményt, pedig ez egy nagyon jó játék. Ez nem egy Catan féle maszatolós építkezős játék! Bátran ajánlom mindenkinek! Határozott öt csillag!

ui.: Egy szabály félreértelmezés miatt kezdtünk úgy játszani, hogy a vulkán kártya kihúzója és letevője lépései utáni azonnali új körben, csak a legvégén történik az értékelés, így a vulkánkártya húzója, -aki jön a végkör végén- még szépen keresztülhúzhat pár számítást. Így sokkal élvezetesebb a játék, és így már nem is tértünk vissza az eredeti \"lép és pontoz\" verzióhoz.

Értékelés:

írta Kis Ferenc
Dátum: 2010-01-04 11:28:44

én is csak dicsérni tudom. Nincs benne kocka ergo a szerencse elég kis eséllyel van a játékban. A játékmenet zseniális, nem kedvez senkinek, mindenkinek egyenlő az esélye. Az egyik nagy kedvenc a társaságban. Tiszta stratégia az egész. Minden szabály módosítás nélkül tökéletesen játszható. Van sima és profi mód a szabályban ha valaki szereti még nehezebbé tenni a játékot.

Értékelés:

írta Lovas Viktória
Dátum: 2010-02-10 11:59:55

Itt lehetett a legolcsóbban hozzájutni, megérte, nagyon jó játék.Csak ajánlani tudom...:)

Értékelés:

írta Schmidt Sándor
Dátum: 2010-04-28 10:27:50

Fordulatos jó játék.
Bár picit lehetne összetettebb is azzal együtt, hogy így is vannak benne nagy fordulatok.

Értékelés:

írta Kármán Atilla
Dátum: 2010-08-30 23:52:31

Ez az első komolyabb stratégiai játék amivel játszottam, és nagyon tetszett. Nem túl bonyolultak a szabályok, de sok lehetőség van benne. A pálya mindig változik, az úthálózat mindig más. A szerencse szerepe minimális, ha nem a profi szabályokkal játszik valaki akkor is elég jól lehet sejteni, mikor jön a pontozó kör.

Értékelés:

írta Cselőtei Péter
Dátum: 2018-04-11 09:08:51

Még tizenéves koromban kaptuk meg, azóta folyamatosan toplistás játékként tartom számon.

A játék maga egy alapszintű stratégiai játék, ám megfelelő ellenfelekkel igazán komoly játékká nőheti ki magát! Legutóbb másfél órán át játszottuk az egyébként 40 perc alatt is könnyen játszható játékot.

Megfelelően könnyű egy gyereknek is, így tökéletes bevezető a statégiai játékok világába.

Az egyetlen ami miatt levonok egyetlen pontot, az hogy maximum 4 személy játszhatja sajnos.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.