Small World (angol)


Játékidő90 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Philippe Keyaerts

Kiadás éve: 2009
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Days of Wonder
Sorozat: Small World játékok
Címkék: Fantasy, Könnyű stratégia, Típus: Stratégia, Terület kontroll,
13990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


Túl kicsi a világ! Te kiket támogatnál?

A világ túl kicsi, hogy minden faj békében és harmóniában élhessen egymás mellett. Itt az ideje eldönteni, hogy kik érdemesek arra, hogy ezen a világon éljenek. Ám a döntés nem egyszerű, ezért a te kezedbe kerül a fajok fennmaradásának a sorsa.

Az alapötlet egyszerű. Rendelkezésre áll több faj és ők küzdenek az életben maradásért. Meg kell hódítani az új területeket és elsöpörni a konkurenseket.
Ám a készítők mindezt fantasztikusan szép környezetbe és rendkívüli módon ötletesen valósították meg. Lássuk is miképpen sikerült.

Érdekes fajok

A játékban van 14 faj és 20 tulajdonság, melyeket kombinálva kapsz egy népcsoportot, akiknek a fennmaradásáért kell küzdened. De hál isten nem csak véletlenszerűen kapsz egy kombinációt akikkel küzdenek kell, hanem a játék elején licit folyamán lehet megszerezni a különböző fajokat a tulajdonságokkal együtt.
Ha játék közben a faj rosszul állna bármilyen jó is a speciális tulajdonsága, dönthetsz úgy hogy elhagyod őket és új kombinációt irányítva megint bele vetheted magad a küzdelmekbe.
Az ilyen elfeledett törzsek továbbra is fenn maradnak a táblán, hátha valaki kedved érez, hogy átvegye felettük az irányítást.


Hódíts, vagy téged hódítanak meg

A Small World játékban győzelmi pontokat kell gyűjtened, amiknek a segítségével meg tudod nyerni a játékot. Győzelmi pontokat a körök végén kapsz minden területért, melyet a néped elfoglal éppen, illetve győzelmi pontokat szerezhetsz a tulajdonságaik segítségével is, ha a megfelelő területeket foglalod el.
Ha harcot egyszerűen a túlerő a és a tulajdonságok használata dönti el, nincs szerencse szerepe benne. Ha okosan és bölcsen hódítasz, biztosan a tiéd a győzelem.

Kiknek ajánljuk?

Egy gyönyörűen kidolgozott, hangulatos fantasy stílusú játék, melyben a szórakozás játssza a főszerepet. A szabályokat viszonylag könnyen megértheted és a rengeteg kombináció és a négy különböző tábla nagyon sok élvezetes órát nyújthat.


Magyar szabálykönyv megtekintéséhez kattints ide!

És már meg is jelent a legújabb Small World játék, a Small World: Underground. Önállóan játszható, de a benne lévő új fajok és képességek keverhetők az alapjátékkal és vica versa. Ráadásul feltűnnek benne varázstárgyak és népszerű helyek is.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Vida Gábor
Dátum: 2009-06-22 11:46:01

Amikor már azt hiszem ismerem a LEGJOBB társasokat, mindig jön egy új, ami rácáfol erre. Így tett ez a játék is, ami azonnal belopta magát a szívembe kiváló hangulatával és olyan játékrendszerével, amiben az is megtalálhatja a számítását, aki csak a játék élményért játszik és az is, aki stratégiákat épít, mindent megpróbál kiszámolni és a győzelem iránti vágy vezérli.

A játék nagyon élvezetes és felettébb szórakoztató. Egy baráti társaság remek órákat tölthet el vele, miközben egymást ugratják. Külön térkép van 2,3,4 és 5 játékos verzióra, így valószínűleg mindegyik játékosszám mellett ugyanannyira élvezhető a játék.

Az egyes fajok és faji képességek keveredése biztosítja, hogy sokadik játékra is tudjon új helyzetet teremteni a szerencse és ne váljon unalmassá.

Bár a dobozon található rajzok alapján sokan úgy gondolhatják, hogy ez a játék elsősorban gyerekeknek szól, ám ez a vélemény messze jár a valóságtól. Felnőtt emberek számára is igazi remek szórakozást nyújt, sőt ...

Aki nem irtózik a fantasy világától, az szerintem próbálja ki ezt a játékot, mert könnyen meglehet, hogy a személyes toplistája élére fog kerülni.

Értékelés:

írta Bálint Gábor
Dátum: 2010-02-14 09:29:30

Ez a játékot mindenkinek ajánlom, aki a szereti a területfoglalós játékokat, és nem riasztja el, hogy a szerencse szerepe itt egy picit nagyobb, mint a hardcore játékokban. Hardcore stratégiai játék alatt persze itt senki se a Rizikóra gondoljon (ahhoz képest ez a játék vérprofi), hanem mondjuk a Twilight Struggle-re, a Trónok harcára.

A játékban nagyon szimpatikus, hogy rövidek a szabályai: az alapokat kb. 10 perc alatt el lehet magyarázni, és utána indulhat is az első kör. A maradék szabályoknak úgyis akkor van szerepe, amikor fajt választ magának a játékos (pl. első kör eleje :P).

A Small World játékideje is kellemesen rövid: nálunk (4 fő) 1,5 óra alatt lement a kezdő játék, ami azt jelenti, hogy kb. kétszer vagy 3x annyit lehet játszani vele, mint egy hardcore játékkal. (Játszottunk is :))

Emellett szórakoztató a témája is: a tengereken keresztül új fajok érkeznek Small World kontinensére, és megpróbálják megvetni a lábukat rajta. Minden játékosnak van egy dicső (aktív) faja, mellyel nagy terveket és hódításokat vihet véghez, és egy hanyatló kultúrája, amelynek számossága azért nem mellékes, mert az általuk birtokolt területek után ugyanúgy győzelmi pontokat kap a játékos, mint az aktív faj után.

Az új területek meghódítása a játékban fajlapkák felhelyezésével történik.

Értékelés:

írta Hencz Péter
Dátum: 2010-09-07 19:08:41

Hétvégén megvettem ezt a játékot. Nagyon jó játék. Érdekes párosítások jöhetnek ki a fajok és a különleges tulajdonságoknál. Pl. a Ghouls/Spirit párosítás durva tud lenni. Ilyenkor a táblán lehet két hanyatló és egy hódító fajod. Ráadásul ha a Ghoulok az egyik hanyatló fajod akkor a hódító faj mellett ezekkel is lehet támadni.

Értékelés:

írta Dr. Fürj Zoltán
Dátum: 2010-09-08 15:57:31

Sajnos ezzel a játékkal melléfogtam, pedig mennyire vártam, hogy kipróbálhassam!
A dobozt kibontva az elvárásaim csak növekedtek, a játék ugyanis nagyon jól néz ki (mind a táblák, meg az egyéb mütyürök, tokenek, etc). Aztán az első játék után kicsit értetlenül álltam, hogy mégis mi alapján tarthatják mások ezt a játékot olyan szupernek... Játszottunk vele még néhányat, de sajna nem változott a véleményünk. Hála a szellemlovasnak kár nem ért és gond nélkül visszavették.
A 2-es értékelést a külalak miatt kapta, az ugyanis tökéletes. Szépen kidolgozott és gyönyörű (emiatt egy ideig fenntartotta bennem a reményt, hogy mégis be fog válni), de szerintem a külcsín magasan meghaladja a belső értékeket (értsd játékélményt) és Ha egy kicsit csúnyább lenne a játék, 1-re értékeltem volna.

Értékelés:

írta Herbich Gábor
Dátum: 2010-09-22 10:46:45

Állati jó és nagyon szépen kivitelezett játékról van szó. Elnyerte a tetszésemet minden szempontból. Esetleg annyi hiba talán, hogy 10-20 játék után megunod a pályát (ha folyton ugyanannyian játszatok) illetve a tipikus stratégiát alkalmazod a fajokra. Tényleg kellemesen színesítenek a random képességek. :) Lényeg a lényeg, hogy a kelleni fognak a kiegek, ha hosszabb terveid vannak vele. :D Ajánlani tudom. ;)

Értékelés:

írta Závorszky Lőrinc
Dátum: 2010-09-29 00:01:58

Ketten és négyen is kipróbáltuk. Az alapszabályok nagyon egyszerűek, a Rizikóhoz hasonlatosak. A sok faj és különleges képesség kitapasztalása viszont több időt és játékot vesz igénybe. Szerencsére így a játék nem nehéz és mégis sokáig izgalmas marad. A kivitelezés gyönyörű. Barátokkal, családdal, barátnővel, mindenkivel játszható.

Értékelés:

írta Hauszknecht Imre
Dátum: 2011-01-17 14:53:57

Régi vágyam volt ez a játék, és karácsonyra beteljesült. Először egy kicsit féltem tőle, mert nem igazán értettem, hogy működhet konkrét harc nélkül, de később a partik folyamán, rájöttem, hogy ez nem Rizikó, hál\' Istennek. A hangulata nagyon jó, a faj-tulajdonság kombinációk változatosak, a játékmenet nem túl hosszú, a szabályokat 10 perc alatt elmagyarázhatjuk bárkinek.

Egyébként a játék megdöbbentően kiegyensúlyozott. Meglepően szűk eredmények szoktak születni. Egyetlen hátránya, hogy a kétjátékos módban nagyon nagy előnye van az első játékosnak. Legalább is általában az nyer, aki kezd. Ez a több játékos esetén, nem tapasztaltuk.

A kivitelezése szép, néha talán már túl színes, de egyébként nincs vele gond!

Csak ajánlani tudom. Igazán jó játék!

Értékelés:

írta Végi Ádám
Dátum: 2011-11-26 21:44:25

Nagyon jó kis stratégiai játék! Nem bántuk meg, minden este játszunk vele.

Logikus, gondolkodtató, vérbeli startégia! Remek szórakozást biztosít!:)

Értékelés:

írta Patai Norbert
Dátum: 2011-04-28 01:02:30

Rendkívül élvezetes játék!
Régóta meg akartam venni, nemrég sikerült is beszerezni. Kb. 10 meccs után most megosztanám a tapasztalatom:
A szabályok elég könnyen tanulhatóak. Eddig kb. mindenkinek sikerült pár kör alatt belerázódnia azoknak, akikkel eddig játszottam.
A játék egyik nagy előnye, hogy a szerencsének nem sok köze van a játékhoz. Helyette a stratégiai érzék kerül előtérbe.
A játék harcrendszere könnyű, egyszerű mégis borzasztóan jó és eléggé gondolkodtató.
A játék kinézete pedig elképesztően gyönyörű, részletgazdag, fűszerezve kellő humorral.

Csak ajánlani tudom!

Értékelés:

írta Hoffmann Tamás
Dátum: 2011-09-06 20:12:01

Eddig még nem találkoztam olyannal akinek ne tetszett volna meg azonnal miután kipróbálta, egyszerűek a szabályok és mégis rengeteg a variációs lehetőség, a szerencsének nem sok szerepe van, a rengeteg különleges képesség és faj kombináció pedig garantálja azt, hogy az újrajátszások is élvezetesek legyenek. 5/5:)

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


12990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


12690,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


1590,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


7990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap