Dominion (magyar)


Játékidő30 perc  Játékosszám2-4  (3 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Donald X. Vaccarino

Kiadás éve: 2009
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Dominion játékok
Címkék: Fantasy, Könnyű stratégia, Spiel des Jahres nyertes, Középkor, Típus: Pakliépítő,
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 4 db
Össz ár: 3960,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 5 db
Össz ár: 4950,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


 Építkezz, töltsd fel kincstárad arannyal, szervezz fesztiválokat, kémkedj! Az uralkodó dolga nem egyszerű, ezt pedig meg is tapasztaljuk, miközben minél hatalmasabb uradalmat próbálunk kiépíteni ebben a remek kártyajátékban.

Birodalmad a kezedben van
A Dominion egyik érdekessége, hogy birodalmunk építése gyakorlatilag a rendelkezésünkre álló kártyapakli fejlesztésével történik. Lássuk, hogyan is történik ez a gyakorlatban.
Minden játékban szerepelnek fix lapok, melyek változatlanok. Ezek testesítik meg pénzünket (réz, ezüst, arany), valamint épületeinket, provinciáinkat, hercegségeinket, melyek győzelmi pontjainknak felelnek meg. Ezekből kell a játék végére minél többet összegyűjtenünk. Ami mindegyik játékot egyedivé teszi, az a 24 különböző típusú akció kártya (mindegyikből 10-10 darab van, összesen tehát 240), melyekből minden játékban csak tíz szerepel. Ez gyakorlatilag tíz pakli kártyát jelent, mindegyikben tíz azonos lappal. Ezeket a lapokat fogjuk tudni megvásárolni, illetve győzelmünk érdekében felhasználni.

Eleinte mindegyik játékos 10 lappal kezd, 7 rézpénzzel, illetve 3 győzelmi pontot érő épülettel. Ebből a pakliból húzunk fel 5 lapot a kezünkbe, majd körönként a következő lehetőségeink vannak:
·Cselekvés: Egy darab akciókártyát játszhatunk ki a kezünkből. A játék elején ez a lépés kimarad, hiszen még nem rendelkezünk ilyen lappal. Egyes lapok lehetővé teszik, hogy több akciókártyát is kijátszhassunk egy körben.
·Vásárlás: A kezünkben levő pénzből vásárolhatunk magunknak új lapokat. Ez lehet kincs (több pénzt érő lap), győzelmi pontot érő lap, vagy pedig újabb akciókártya. A megvásárolt lap azonnal a dobott paklinkba kerül.
·„Takarítás”: A kijátszott és a kezünkben levő lapokat mind a dobott lapjaink paklijába tesszük, majd a még nem használt lapjaink paklijából öt új lapot húzunk a kezünkbe. Abban az esetben, ha ez utóbbi paklink kifogyott, a dobott lapokat összekeverjük és így egy új, húzásra alkalmas pakli válik belőle.

Így a megvásárolt lapok nem azonnal, hanem csak az újrakeverés után, azaz egyre később és később kerülhetnek a kezünkbe. Így jól meg kell fontolnunk, hogy mikor milyen lapot vásárolunk, mikor lesz rá szükségünk. Továbbá oda kell figyelnünk a lapok elosztására is, hiszen ha eleinte túl sok győzelmi pontot, vagy pénzt vásárolunk, nem fogunk sokra jutni velük, hiszen így a létfontosságú akciókártyák közül egy sem fog rendelkezésünkre állni.

Vélemény
A Dominion egy izgalmas, egyedi stratégiai játék, szabályai pillanatok alatt megtanulhatók, egy-egy játék fél-egy óra alatt könnyedén lejátszható, ami lehetővé teszi, hogy sok-sok izgalmas parit tudjunk egymás után lejátszani. 
Pozitívumként kiemelném, hogy 2, 3 és 4 fővel is ugyanolyan jól játszható. Negatívuma ezzel szemben, hogy sok interakcióra nem számíthatunk a játékosok között.

A 24 különböző pakli segítségével számtalan kombináció összeállítható, melyek mindegyike különböző játékot, játékstílust eredményez, hiszen például míg az egyik játékban az építkezésre helyezzük a hangsúlyt, egy másikban a támadó lapok dominálhatnak. Egy szó mint száz, ha a Dominiont választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú ideig nem fogunk unatkozni.
 
A Dominion a pakliépítős kártyajátékok őse. Ha többet szeretnél tudni a pakliépítésről és a Dominionhoz hasonló játékokról, akkor itt olvashatsz róluk részletesen.

Linkek:
- Angol nyelvű szabály

Magyar nyelvű szabály
Részletes bemutató 

A 2009-es Év legjobb játéka díját elnyerő Dominion stratégiai kártyajáték egyszerűen megunhatatlan: a dobozban 500 kártya található, de ebből egy játszma során "csak" 335-re lesz szükségünk. Ennek következtében minden játék más és más lesz; a Dominion 3.268.760 féle paklival játszható!

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Paulovics Milán
Dátum: 2011-11-17 14:35:01

Ez a játék kapott már hideget és meleget egyaránt. Tény és való: a lapok érkezésén nagyon sok múlik (de sok más játékban is), akkor már csak sodródik az ember. Bár azért ez sem teljesen igaz, mert ha jön a kezedbe egy Boszorkány és egy Kalandor, akkor eheted a kefét, hogy most a többieket szórod-e átokkal, vagy inkább addig húzol, amíg két kincs nem jön a kezedbe, így értékesebb lesz a vásárlásod. Szóval ez is döntés-helyzet. De a pakliépítésen sok múlik. Elég sok parti van a hátam mögött, de a Brettspielen gyaláztak meg úgy, hogy csak pilláztam. És látszott, hogy az ellenfél jobban ismeri bizonyos lapok kombinációját. Így én is elkezdtem úgy játszani, hogy nem a bevált képletekkel operáltam és ráéreztem a játék lényegére. Vannak nagyon jó 10-es leosztások, amikor 3-4 féle elképzelés is össze tud csapni és vannak véletlenszerűen elég vacak készletek, amelyekben nincsen semmi fantázia. Utóbbi elkerüléséhez jó, ha van egy játékos, aki azért rutinos Dominionban. Bár én az alapjátékban is vívtam már kemény csatákat, a kiegészítők óriásit lendítenek a dolgon: az Intrigue és a Seaside kötelező! (Az első négy kieget egyébként saját célra teljesen magyarítottam, így ezekről bátran állíthatom, hogy ötletesek.)
És ami nagyon nagy szó: eddig szinte mindenki leült mellé, mert relatív egyszerű a szabálya, de a téma jó és azért egy kicsit taktikázós. Nem egy Puerto Rico, de szerintem egy JÓ minősítést megérdemel.

Értékelés:

írta Verba Ervin
Dátum: 2009-09-08 14:53:30

Megláttam, megrendeltem, megvettem és nem bántam meg. Valóban azt nyújtja, mint amit vártam tőle. A szabályt olvasva kicsit bonyolultnak találtam (vagy inkább nehezen érthetőnek), de az első pár perc után kiderült, hogy pofon egyszerű.
Változatos, pörgős, érdekes. Várom már a további kiegészítéseit. (Remélem megjelennek magyarul. :D )

Értékelés:

írta Fekete Zoltán Attila
Dátum: 2009-09-23 09:33:34

Én sokáig kerülgettem, nekem nem igazán tetszett első látásra. Mégis megvettem, kipróbáltuk, és nagyot csalódtam, pozitívan. Viszont, szerintem kicsit túl van értékelve, gondolok itt a két díjra (év játéka, német játékdíj).

Értékelés:

írta Kovács Áron
Dátum: 2010-01-03 13:09:32

Utóbbi idők legjobb társasjátéka, amivel találkoztam és volt szerencsém kipróbálni, pörgős, taktikus, gondolkodós és nagyon élvezetes játék, ami a leírások szerint több mint 3.000.000 különböző játékfelállással indulhat, mindenkinek ajánlom!

Értékelés:

írta Ispán Lajos
Dátum: 2010-01-10 23:36:12

Izgalmas játék. Az adott játékmenet karakterét nagyban meghatározzák az éppen játékban lévő kártyatípusok, a békésen építgetőstől egészen a támadó stílusig (24 féle akciókártyából 10 játszik egyszerre). Két játékos esetén is abszolút élvezetes. De a dobozon feltüntettet fél óra alatt még nem sikerült végeznünk egy-egy partival.

Értékelés:

írta Varga Kovács Roland
Dátum: 2010-08-20 00:09:46

Mi szerencsére nyertük a játékot egy sorsoláson, ezért annyira nem fáj, hogy egyikünknek sem jött be. Küzdöttünk vele, hátha megszeretjük, de nem jött össze. Mindig visszatérünk a Citadella-hoz, vagy ha kemény harcot akarunk az Odalent-hez, vagy a Starcraft-hoz. Ez a játék kicsit nagyobb a füstje, mint a lángja típusú nekem, attól persze még szerethető lehet másnak.

Értékelés:

írta Hencz Péter
Dátum: 2010-09-28 22:55:14

Ez az a kártyajáték amit nem lehet megúnni. Még nyáron szereztem be az alapjátékot. Pár héttel ezelőttig csak ketten játszottunk vele. Úgy nem volt az igazi. Mivel a baráti társaságban van egy magyarul nem tudó személy is, kicsit féltem, hogy négyen nem tudunk játszani vele. Lefordítottam a magyar kártyákat angolra, és pár játék után fejből tudta melyik lap mit jelent. Most éppen ez a favorit játék nálunk. Olyan játékokat előz meg, mint a Carcassonne, Race for the galaxy, Small world. A lapok könnyen megtanulhatók, pár játék után nyelvfüggetlen lesz a játék. Csak ajánlani tudom mindenkinek, de négy játékossal a legjobb!

Értékelés:

írta Szabó Attila
Dátum: 2010-11-17 22:51:26

Jó a játék, de igazán csak azért tetszik, mert belenyúltam a játékszabályba:
Nem csak 10 féle akciókártyával játszunk hanem minddel egyszerre, a győzelmi pont kártyákat összekeverjük és képpel lefelé fordítjuk, hogy ne lehessen tudni, milyen értékűt húzunk.
Úgy játsszuk, hogy tíz érméért lehet húzni egy véletlenszerű győzelmi pont kártyát, és így baromi izgalmas a játék.
És még az átokkártyákat is úgy használjuk, hogy ha valakinek kijön a körében egy ilyen akkor annak adja akinek akarja és az a használt paklijára teszi. Így kiszámíthatatlan, hogy a játék végére kinek lesz több belőle.
Ha valakinek ez tetszik akkor bátran ajánlom, hogy változtasson, mert érdekesebbé válik a játék.
Amúgy az tetszett meg benne, hogy nagyon jók a lapok, csak egy kicsit sokba tart mire ki és el pakolod őket. De ez természetes 500 lapnál.
Mindenkinek tudom ajánlani, pláne ezekkel a szabályokkal!!!!!

Értékelés:

írta Sashalmi György
Dátum: 2010-12-28 12:28:41

Nálunk a kedvesem öccse kapta karácsonyra ajándékba. A játék alapvetően tetszetős, az elején sokat kellett törni a fejünket, hogy miképpen is kell játszani. Amikor kiderült, már pörgött is. Valóban 4 játékos esetén nyújtja a legtöbbet, és magam is kicsit túlértékeltnek hiszem a legjobb kártyajáték címet. Mindenesetre kellemes kikapcsolódás azoknak, akik szeretik a stratégiai kártyajátékokat.

Értékelés:

írta Hauszknecht Imre
Dátum: 2011-01-18 12:02:42

Nagyon klassz játék. A mechanikája ötletes és egyszerű, így öt perc alatt elmagyarázható bárkinek. A grafikája sajnos nem egységes, de ez nem megy a játékélmény rovására, csak engem zavar néha. Sokan szidják a játékot, hogy nem elég interaktív, és van is ebben valami. Én mindenképp javaslom az Intrigue és Seaside kiegészítők (az intrigue alapjáték is tehát lehet azzal is kezdeni) megvásárlását, mert nagyon jó lapokkal egészítik ki az alapjátékot.

Egyébként a Dominion partyk meglehetősen gyorsak kb. 20-40 perc egy játék, attól függően mennyire rutinos egy játékos és mennyire gondolkodik előre...

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


11990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kiegészítők:


7990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


10990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


9990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


10990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


10990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


4490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


11990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


11990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


13990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


10990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


10990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


10990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban