Batavia


Játékidő60 perc  Játékosszám3-5

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Grzegorz Rejchtman
Dan Glimne

Kiadó: Queen Games
Kiadás éve: 2008
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Címkék: Könnyű stratégia, Gazdálkodás, 3-5 játékosnak
Nem rendelhető,
gyártása végleg megszűnt

Röviden a játékról, játékismertető
Indítsd útnak hajóidat és fedezd fel a Távol-Kelet mesés világát!
Ez a játék az 1600-as évek elejére kalauzol el minket, amikor különböző nemzetiségű kereskedők társaságokat alapítottak hogy elindítsák hajóflottáikat a Távol-keletre. Értékes fűszerekkel (bors, szerecsendió, gyömbér), növényekkel (tea, gyapot) és tárgyakkal (porcelán, selyem) kereskedtek annak reményében, hogy hajóik nyereséggel térnek majd vissza a hosszú útról.

Egy pici történelem:
Batávia a Holland Kelet-indiai Társaság (VOC) hajója volt, melyet 1628-ban építettek Amszterdamban. Azután vált híressé, mikor első útján zátonyra futott majd lázadás és vérengzés tört ki a túlélők között. A hajó Texel-ből indult a Holland Kelet-Indiaiak szárnya alatt és keletre tartott, hogy értékes fűszerekkel kereskedjen.

A Távol-keleti raktárak megnyitották kapuikat!
A játéktábla kiterítésekor elénk tárul Kelet-India térképe és egzotikus világa. A tábla tetején találhatók az árutípusoknak megfelelő raktárak, ahová áruval teli ládáinkat helyezhetjük el. Kelet-India partjaira pedig a kereskedelmi ügynökségek lapkáit tesszük le.

A játékban kereskedőként Ázsia partjain hajózunk, az 5 Kelet-indiai Társaság (Hollandia, Svédország, Franciaország, Dánia, Anglia) hajóin. Mindegyik társaság ügynöksége más és más árucikket árul, melyet látogatóként megvehetünk. Csak a megfelelő hajókártyával (hajójeggyel) utazhatunk az adott társaság ügynökségéhez. Célunk, hogy mindig azt az ügynökséget keressük fel, aki a legértékesebb áruval rendelkezik valamint, hogy egy fajta áruból minél többet gyűjtsünk raktárainkba. Ezekért a játék végén aranytallérokat kaphatunk (ezt a tábla körül futó mezőn, mint győzelmi pontot jelöljük).

Harc a kereskedelmi ügynökségekért és hajóikért:
Első és legfontosabb dolgunk, hogy az licitáljunk a társaságok hajójegyeire és a kezdőkőre (vagyis, hogy melyik játékosnak futhat ki először hajója). Kockadobással határozzuk meg az éppen árvarésre kerülő hajójegyek számát, melyet "csomagként" bocsátunk árverésre. A legtöbb váltót ajánló játékos nyeri az árverést, a hajójegyeket és a kezdőkövet. Kezdetben mindenkinek 15 váltója van és a játék során ezek a játékosok között cserélődnek.
Következő fázisban 2 dolgot tehetünk:
a, Ha rendelkezünk megfelelő számú és fajtájú hajójeggyel, azokat kijátszva többséget kell szereznünk a többi játékossal szemben. Csak akkor hajózhatunk a társaság hajóján, ha egy adott ügynökségnél nagyobb számú jegyünk van kiterítve, mint a többi játékosnak. Ezt a megfelelő társaság pecsétjével is jelezzük. Ha megszereztük a többséget, a kereskedő bábunkat az adott ügynökség lapkájára mozgatjuk és megkapjuk a hozzá tartozó árut, majd ennek ládáját a megfelelő raktárban elhelyezzük. Végül, a különböző társaságok lapkáit beválthatjuk aranytallérokra (győzelmi pontokra). Minél több félét váltunk be, annál többet kapunk érte.
b, Ha úgy érezzük még nincs itt az ideje a hajózásnak, kettő hajójegyet húzhatunk a pakliból.

Fukarságunkat megbosszulják a kalózok!
Ugyanis a táblán folyamatosan jelöljük, melyik ügynökségnek hány hajójegye kelt el. Ha túl sokat játszunk ki (sok hajót indítunk útnak) egyre nagyobb feltűnést keltünk és egyre könnyebben találnak ránk a kalózok. Minden egyes kiterített (birtokolt) hajójeggyel közelebb kerülünk a kalóztámadáshoz, akik a legtöbb hajóval rendelkező ügynökséget számolják fel, így másoknak is esélye lehet az újraépülő társaságoknál.


Mit rejt a Batavia doboza?
- 1 játéktábla
- 35 kereskedelmi ügynökség-lapka
- 1 céllapka
- 1 fa dobókocka
- 75 váltópénz papírból (viszonylag vastag)
- 60 láda az áruknak
- 5 kereskedőbábú
- 5 jelzőkő
- 110 hajókártya
- 1 fahajó
- 1 faágyú
- 5 hajókocka
- 5 pecsét
- 1 adag matrica
- 1 magyar nyelvű játékszabály

Negatívumok:
A magyar szabály elsőre kissé nehezen érthető. Azonban ne csüggedjen el senki, aki több nekifutásra sem érti meg a játékmenetet. Érdemes megküzdeni vele.

Pozitívumok:
A játékkal a Queen Games kiadótól megszokott, kellemes minőséget kapjuk (a játéktábla szépen kidolgozott, közepesen nagy méretű. Élénk, harmonikus színvilágú játéklapkák, kártyák és fa összetevők).
A játékmenet kellően összetett, az árveréssel, kalóztámadással és az előre látható lapkákkal sok lehetőségünk nyílik stratégiázni, a szerencse szerepe elhanyagolható.

Kinek ajánljuk?
A Batavia egy kellemes témájú, családi, könnyű stratégiai játék, kis licitálással és kereskedelemmel.
Aki szereti a kiadó többi játékát, pl. a Montego Bay-t vagy a Thébát, de annál kicsit összetettebb játékra és több stratégiára vágyik, annak mindenképp érdemes kipróbálnia.


A Batavia a korábbi Moderne Zeiten nevű játék újra feldolgozott változata.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tátrai Dóri
Dátum: 2011-05-22 09:57:16

Nehezen értettük meg, de most már nagyon megszerettük. Még ketten is játszható, de többen persze élvezetesebb. Szép, kellemes és hangulatos játék - egyik kedvencünk.

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2011-09-19 15:57:21

Vélemény a szabálykönyvről: Lehetne szájbarágósabb. Sok kérdésre nem adott választ a szabálykönyv.

Vélemény általában a játékról: Összetett, beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Kiknek ajánlaná: Mindenkinek a világon.

Ami a legjobb volt: Fordulatos.

Ami a legkevésbé tetszett: A szabálykönyv.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.