Finca


Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (2 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Wolfgang Sentker
Ralf Zur Linde

Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Piatnik
Címkék: Ketten és többen is játszható, Rövid játék, Könnyű stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt),
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Mallorca gyümölcsre vágyik. Tennél ez ügyben valamit?

A Finca-ban Mallorca szigetére kell látogatnod, ahol megismerheted a helyi gazdák mindennapjait. Be kell szállnod a gyümölcstermesztő iparba és ott a lehető legjobban teljesíteni.
A különböző megyék egymás után ontják a kívánságlistájukat, és neked ezek közül kell a lehető legtöbbet teljesíteni, a többi játékos előtt. De kezdetben még szükséged lesz gyümölcsökre, amiket eladhatsz. Így hát nézzük is, hogy ezekhez a finomságokhoz hogy is juthatsz hozzá.

Körbe, körbe

Minden játék előtt fel kell építeni egy gyümölcsös "szélmalmot". Két-két lapát tartozik minden gyümölcshöz: füge, mandula, olajbogyó, szőlő, narancs és citrom. Így a tizenkét lapkából kapunk egy kört, amit véletlenszerűen kell felállítani, így lesz minden egyes játék más és más már a kezdetektől.
Ezek után felváltva mindenki felrakja az embereit a "szélmalomra". Minden egyes lerakott figura után egy megegyező gyümölcs a jutalmad.
Innentől kezdve felváltva jönnek a játékosok. Amikor rád kerül a sor, két dolgot tehetsz. Lépsz az egyik figuráddal, vagy egy szekér segítségével kiszállítasz gyümölcsöket a sziget piacaira.
A lépés a következőképpen néz ki. Megfogod az egyik általad választott bábudat, majd annyi mezőt lépsz vele az óra mutató járásának megfelelő irányba, amennyi bábu állt a kiindulási mezőn, beleértve a te figurádat is. Amikor megérkezel egy mezőre a lépés után, gyümölcsöket kapsz jutalomként. Mégpedig annyit, amennyi bábu éppen a mezőn tartózkodik, beleértve a most érkezett saját figuráidat is.

A csacsik sem bírnak mindent

Ahhoz, hogy egy piac kérését teljesítsd és eltudd juttatni a finom gyümölcsöket oda, szekérre és szamarakra lesz szükséged.
Amikor megteszel egy fél kört egy bábuddal, azonnal kapsz egy szamarat, akit aztán a későbbiekben fel tudsz majd használni. Viszont a szekerek kapacitása nem korlátlan, egy szállítás folyamán legfeljebb csak hat egységet lehet eljuttatni a piacokra. Így mindig gondosan meg kell választani, hogy mikor melyik piacot szeretnéd kiszolgálni.

 

Kiknek ajánljuk?

A Finca egy kellemes, gyorsan lejátszható könnyű stratégiai játék. Előnye, hogy a szabályok viszonylag gyorsan elmagyarázhatóak és ketten, hárman és négyen is ugyanolyan jó játékélményt tud nyújtani.
Akik szeretik a könnyed, kis szerencsével megáldott, európai stílusú játékokat, azok a Finca-ban megtalálhatják egyik kedvencüket.

Egy magyar szabályt találsz a Kecskeméti társasjáték klub oldalán: Magyar szabály
Hasonló játékok:
Ketten és többen játszható - Atlantis
Könnyű stratégia - Mamutvadász

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Őri Barnabás
Dátum: 2011-12-04 12:07:25

Nekünk nagyon bejön a játék, játszottuk már ketten és négyen is. Négyen sokkal hosszabb de sokkal fordulatosabb, kiszámíthatatlanabb is. Szerintünk megéri az árát :)

Értékelés:

írta Tátrai Dóri
Dátum: 2011-02-10 19:24:24

Kellemes, könnyű családi játék, gyönyörű és szépen kivitelezett táblával, lapkákkal, farészekkel. Hiába egyszerű, mégis megunhatatlan. A taktika és a szerencse is szerepet játszik a játékban és újabb, előre nem ismert lapkák felfordításával változatos és izgalmas a játékmenet.

Értékelés:

írta Őri Barnabás
Dátum: 2012-04-12 11:11:29

Szuper társas. Általában a barátnőmmel ketten játszunk vele, de van amikor az egész társaság összeül Fincázni egyet. Megéri az árát, mindenképp ajánlom mindenkinek.

Értékelés:

írta Bódi Andrea
Dátum: 2012-08-08 10:27:11

Mi imádjuk a Citadella, Bang!, Aranyásók játékokat, és szerettünk volna valami hasonlót, amit ketten is lehet játszani. Ez tökéletesen jó erre a célra, nem bántuk meg.

Értékelés:

írta Huszics Andrea
Dátum: 2012-10-25 10:26:24

Nagyon jó kis játék! Kevés társasjáték van amit két főre ajánlanak, mi ezért vettük meg és nem bántuk meg, mert nagyon izgalmas. Szerencse és taktika egyaránt szükséges hozzá, ki lehet tolni a másikkal időnként, de komoly összeveszést még nem okozott. A játék elemei szépen kidolgozottak, könnyen megtanulható a játékmenet. Ajánlom mindenkinek! :)

Értékelés:

írta Verbászi Balázs
Dátum: 2013-02-18 08:20:48

Szépen kidolgozott társasjáték, a játékszabály könnyen érthető. A minőségre tényleg nem lehet panasz és igen szórakoztató, nem csalódtunk!

Értékelés:

írta Turiné Kiss Beáta
Dátum: 2013-04-22 08:50:12

Nagyon ajánlom mindenkinek akinek van 6-7 éves gyermeke. Nagyon szép a tábla, a bábuk, a gyümölcsök. A szabályt egyszeri elolvasás után megértettük és már játszottuk is. A szabályok teljesen egyértelműek, könnyű értelmezni. Minden nap játszunk vele.

Értékelés:

írta Lázár István
Dátum: 2014-11-19 11:08:23

Nagyon jó játék, a 6 éves kislányom is nagyon élvezi, sokat játszunk vele, folyamatosan szórakoztat. Nagyon jó választás, akár két, akár 3 embernek. A lehető legjobb választás volt.

Értékelés:

írta Kovács István
Dátum: 2014-11-21 07:24:46

Ez tipikusan az a játék, ami NAGYON JÓ kétszemélyre, és 3-4 játékos számára is!
2 játékos esetében több a stratégiai lehetőség (előre tervezés), több játékos esetén meg inkább taktikai lesz a játék (vagyis az adott helyzetből kell a legjobbat kihoznod). Persze mindkét esetben van taktika és stratégia is, csak más-más arányban.
Nagyon tudom ajánlani, sokkal több van ebben a játékban, mint elsőre látszik!
Főleg így télen, nagyon derűs látvány ez a sok szép gyümölcs, de egyébként gyönyörű maga a játék egésze is!

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.