51st State


Játékidő90 perc  Játékosszám2-4  (2 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Ignacy Trzewiczek

Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol, Német
Kiadó: Portal Publishing
Sorozat: 51st State játékok
Címkék: Sci-fi, Hosszú játék, Városépítő, Típus: Stratégia
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


51st State Verseny egy új civilizációért, egy új államért...az 51. Államért...
A régi világ már nem létezik. Nincs kormány. Nincs katonaság. Nincs civilizáció. Új erők próbálják átvenni a hatalmat a lerombolt világ felett. Légy te aki új rendet alapít, aki terjeszkedik, aki másokat irányít, majd olyan erősség válik, hogy egy új országot, egy új államot alapít, az 51. Államot.

Új államot, új országot a semmiből...
Az 51. Állam egy kártyajáték, amely a Neuroshima világában játszódik. Feladatunk a háború utáni helyszínek helyreállítása, egy erős nemzet, egy új állam létrehozása.
Négy, a régi világból megmaradt nemzet közül választhatunk (Mutánsok, Kereskedők, New Yorkiak, Appalachiak), melyek mind-mind különböző tulajdonságokkal bírnak. A játék során helyszíneket aktiválunk, építünk újra, embereket dolgoztatunk, hogy nyersanyaghoz és új képességekhez jussunk.

Agresszivitás, kereskedelem, terjeszkedés? Melyik a Te utad?
51st State A fejlődésnek több útja is van. Leigázhatunk egy helyszínt és megtarthatjuk a zsákmányt, amit akkor ott épp találunk. A másik békésebb út, ha szerződést kötünk egy helyszínnel és minden körben megkapjuk az ott termelt nyersanyagot. A harmadik módszer, ha egy adott helyszínt hozzácsatolunk államunkhoz, így juttatva népünk számos előnyhöz.
Ez egy új stílust ad a játékmenetnek, ugyanis minden kártyát e három módon (leigázás, kereskedelem, egyesítés) játszhatunk ki és ettől függ a kijátszott kártya további szerepe. Ezáltal igen változatossá és egyedivé téve minden egyes játékot.

A játékmenetről:
Választunk egy klikket a négyből és elvesszük a hozzá tartozó bázis kártyát és a három kapcsolatkártyát, valamint a csapatunknak megfelelő tokeneket. A maradék lapokat összekeverjük. Ez a pakli tartalmazza a helyszíneket, vezetőket és további kapcsolatkártyákat. Ebből fogunk a játék során húzni. A játék kezdetekor minden játékos kap 4 lapot. Kijelöljük a kezdőjátékost.

A továbbiakban minden kör az alábbi 5 fázisból fog állni:
1. Körülnézés - felfordítunk 5 lapot és kiválasztjuk a nekünk szimpatikusakat.
2. Termelés - ebben a fázisban kapjuk meg épületeink, bázisunk, megállapodásaink stb. után járó nyersanyagokat.
3. Akció - A játékban rengeteg akciók közül választhatunk pl. helyszínek meghódítása, leigázása, beolvasztása, emberek dolgoztatása stb.
4. Győzelmi pontok kiszámítása - helyszíneink, kártyáink, vezetőink alapján.
5. Takarítás - Eldobjuk a körben fel nem használt tokenjeinket (nyersanyag, munkás, kapcsolat, fejlesztés).

Negatívumok:
51st State - a tokenek picik, kissé nehezen kezelhetők
- a pontjelző a doboz hátulján van, nem pedig különálló tábla
- kissé átláthatatlan szabálykönyv, időt kell rá szánni - a rengeteg ikont a kártyákon meg kell tanulni, hogy élvezhető legyen a játékmenet

Pozitívumok:
- lélegzetelállító ábrázolás, grafika a kártyákon
- újító jellegű játékmenet
- a kártyák többféle kijátszhatóságának köszönhetően minden játszma más

A doboz tartalma:
- 4 báziskártya
- 16 klikkjelző token
- 72 helyszínkártya
- 26 kapcsolatkártya
- 8 vezetőkártya
- 16 munkásjelző token
- 39 erőforrás token
- 47 győzelmipont jelölő token
- 11 kapcsolatjelölő token
- 2 újrafejlesztés-jelölő token
- 1 kezdőjátékos jelölő token

Kinek ajánljuk?
Mindenképp kötelező darab azoknak, akik kedvelik és ismerik Neuroshima világát. 51st State A játék és a kártyák gyönyörűen visszaadják a hangulatot. Szintén ajánljuk azoknak, akik szeretik a kártyás játékokat, mint pl. a Race for the Galaxy vagy a Dominion, de valami újat is kipróbálnának.

Linkek:
Magyar szabály a Ketaklubról
Extra nyomtatható tokenek a boardgamegeekről, ha elvesztenénk őket 
- Letölthető pontjelölő tábla a boardgamegeekrőlÉrtékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Hencz Péter
Dátum: 2012-04-12 09:23:18

Hosszú várakozás után, végre sikerült kipróbálni a játékot. Ketten játszottunk vele. Az első játék a szabályokkal való ismerkedéssel és az ikonok megtanulásával tellett. Tapasztalat az, hogy egy játékkal az ikonok nagy része könnyen megtanulható, annak ellenére, hogy rengeteg ikon van a játékban. Mikor az ember átlátja a teljes játékot, rendkívül izgalmas játék keveredik belőle. Ezt legjobban azt bizonyítja, hogy a barátnőm 36-35-re nyert. (Nem voltam ideges. :) 1 nyersanyagon múlott, hogy nem lett döntetlen. :) ) 2 játékossal 90 percig tartott egy játék, több játék után talán ez az idő leszorítható 60 percre.
A sok ikon elriaszthatja a játékosokat, de szerintem könnyen tanulhatók.
Egy negatívuma van a játéknak szerintem, hogy nem sok beleszólása van az embernek a többi játékos játékába. (Kis túlzással passziánsz szerű a játék.) Ennek ellenére én élveztem a játékot, és várom a következő partit.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kiegészítő:


4290,- Ft
Azonnal kapható
a boltban