20th Century


Játékidő120 perc  Játékosszám3-5  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Vladimír Suchý

Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Rio Grande Games
Címkék: Maratoni játék, Gazdálkodás, Városépítő, Típus: Stratégia
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Huszadik század, róka nélkül

Egy masszív üvegpalota legfelső emeletén, az exkluzív bútorokkal berendezett, szivarfüstös irodában egy testes középkorú férfi vakkant utasításokat fiatal asszisztensének.
„Kell még egy nagy kapacitású kutatóintézet, és hogy finanszírozhassuk a következő befektetéseket, nem ártana egy befektetési központ sem”
„De uram, a zöldek már így is a tiltakoznak! Esnek a telekárak a rengeteg szennyezés miatt!”
„Akkor töltsék meg munkásokkal az üresen álldogáló szemétégetőket! Nem bukhatunk többet az ingatlanokon…”

Körpanoráma rétekkel és szeméthegyekkel

Szépen kidolgozott, minőségi táblák és lapkák alkotják a játékot. A szennyezettséget szimbolizáló műanyag kockák egyszerűek és tökéletes konzerv szmogot alkotnak. A szimbólumok egyértelműek, és jól összefoglalják a játék menetét, nincsenek túlzsúfolva sem, így jó emlékeztetőül szolgálnak.

Ebben a játékban nem éri meg szemétkedni

Van némi irónia abban, hogy egy környezetszennyezésről, szeméthegyek eltakarításáról szóló játékot neveztek el elmúlt századunkról, de lássuk be, van némi alapja. A játék alapkoncepciója ingatlanjaink aukción történő beszerzése – ez a játék első fázisa az 5-ből – majd az általuk adott, különböző fix termelési elemek menedzselése. Minden azonos körben vásárolt telek, eggyel több szemetet termel nekünk, melyek súlyos mínusz pontokat érnek a játék végén.  Az ingatlan fajtájától függ, hogy a 2 nyersanyag – pénz, kutatás – valamelyikét, győzelmi pontot, a szemét eltakarítására szolgáló gyárakat illetve a fentiek valamilyen kombinációját adja-e. A másik fő elem, amivel az erőforrásainkat beoszthatjuk/ kombinálhatjuk, a második fázisban vásárolható technológiák. Ezeket az árverésből való kilépés sorrendjében választhatják a játékosok. Harmadik lépésben újabb, ezúttal kutatás alapú licit, következik, mellyel a további szennyezést kell elkerülni. A lapkák egybeépítése után, ötödik fázisként, felvezetjük a módosított termelési összegeket. 5 ilyen kör alkotja a játékot.

Hippi gyárak vs. Kalózok

Ötletes játékmenet és jó megvalósítás alkot egy viszonylag gyors és egyszerűen megérthető társast. Az aukció és az erőforrások menedzselése egy üdítő és érdekes kombináció. Pozitívum az is, hogy a játék elején hozott döntések alapján, többféle stratégiával is lehet próbálkozni, ezzel nő az újrajátszási faktor. Azért az több mint valószínű, hogy a szeméthegyekben való úszkálás nem lesz nyerő stratégia, így jól járunk, ha néha virágocskás technológiákat szerzünk a sok halálfej mellé.

Mindenki lehet környezetvédő

A köröket alkotó kevés lépésszám, az egyszerűen megérthető, viszonylag kevés szabály és a viszonylag gyors játékidő mind kezdők által is szerethetővé teszi a társast. Ha nincs rutinosabb játékos a társaságban, azért nem árt a szabálykönyvet alaposan átrágni, de gyorsan tanulható. A kombinálási lehetőségek profik számára is tartalmaznak izgalmakat, és a játékosok közötti interakció is kedvez a versenyzőknek.

Negatívumok

Eleinte nehéz felmérni a különböző termelési eszközök illetve technológiák fontosságát. Akik nem szeretnek a menedzselési részben előre számolgatni, azoknak talán kevésbé lesz szórakoztató a játék ezen része, illetve a békésebb játékosok nem fogják szeretni az árverés feszült hangulatát.

Pozitívumok

Viszonylag gyors és egyszerű játék nem szokványos koncepcióval. Szépen kidolgozott táblák és alkotóelemek. Magas újrajátszási fok, különböző nyerési stratégiák. Hangulatos és különleges témaválasztás.

A dobozban 109 db kártya van.

Linkek

A Boardgamegeeken: https://boardgamegeek.com/boardgame/85036/20th-century
A Youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=cfteIfJEFcg&feature=player_embedded
A játék honlapja: https://czechgames.com/en/20th-century/

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tátrai Dóri
Dátum: 2011-02-10 19:03:45

Bár 3-5 személyes a játék, mi ketten próbáltuk ki (2 illetve 3 játékost irányítva). Szerintem ketten is jól játszható.
Nekem bejött a játék, kellően összetett - de nem bonyolult a játékmenet. Kellemes színvilágú, szép grafikájú és érdekes témájú (ökológia, természetvédelem). Többféle stílus is megtalálható benne pl. aukció-licitálás, saját régió kialakítása földlapkák lerakásával.
Aki szereti az ilyen stílusú játékokat és túljut a 12 oldalas, kellően részletes angol nyelvű szabályzaton, utána élvezni fogja! :)

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.